Griekenland, vakantie op Lipsi

Het hele kleine eilandje Lipsi heeft een tropische temperatuur in de zomer, het kan er in de schaduw rond de 40° C worden. En dan te bedenken dat je er heel fijn kan zwemmen en snorkelen, maar dat er op de stranden weinig schaduw is te vinden. Verder biedt het eiland veel rust, enkele bezienswaardigheden, maar zeker geen discotheken, en dan is er ook nog een link met Patmos.

Algemeen

Ten oosten van Patmos en ten noorden van Leros ligt het eilandje Lipsi. Het behoort tot de Dodekanessos eilanden, heeft een landoppervlakte van 16 km², een kustlijn van 35 km en ruim 600 inwoners.

Geschiedenis

Het kleine eilandje is mogelijk een zeer rijk stukje land geweest zo ongeveer 300 tot 100 v.Chr. Vermoed wordt dat het eiland al ten tijde van het Minoïsche en Dorische rijk bewoont moet zijn geweest. Eigenlijk is de geschiedenis van dit kleine eilandje gelijk aan die van de andere eilanden die bij de Dodekanessos eilanden behoren.

Het Christelijke geloof kwam al heel vroeg naar het eiland, één van de oudste kerken van Lipsi is gebouwd in de 8e eeuw. Tijdens de Middeleeuwen behoorde het eiland al aan het klooster St John de Baptist op het eiland Patmos, het had veel te verduren van piraten. Tot in de 16e eeuw werd het eiland veroverd door de Turken, maar zij hebben zich hier nooit gesetteld.

Tijdens de onafhankelijksoorlog van 1821 was er een belangrijke rol weggelegd voor Lipsi. Het werd een belangrijk toevluchtsoord voor mensen die aan de woede van de Turken ontsnapte. Vele zeeschepen legden hier aan om hun schepen te repareren of om voedsel en water in te nemen.

In 1830 werd het eiland aan de Turken gegeven, deze hebben het in handen gehad tot 1912 toen de Italianen het eiland over namen. In principe werd het eiland in 1948 toegewezen aan Griekenland, sommige stukken van Lipsi behoren nog steeds aan het klooster op Patmos toe.

Lipsi

Ongeveer 560 jaar geleden, tijdens de Byzantijnse bezetting onder keizer Alexios Komnenos I, heette het eiland Lipso. In die dagen was het volledig in bezit van het klooster St John de Baptist op het eiland Patmos. Heden ten dagen heeft het klooster nog steeds alle rechten in handen.

Het eiland met zijn beboste kusten leent zich uitstekend voor rustige vakanties, het ligt tegen een heuvel aan het einde van een inham. De bevolking, van het traditionele eiland met zijn witte huisjes, leeft van landbouw, visserij, druiven- en meloenteelt en van de weinige toeristen die hier ieder zomer komen.

Bezienswaardigheden

  • Op het eiland is maar één dorp te vinden. Het huidige Lipsi is rond 1670 gesticht door een Kretenzer.
  • Het eiland heeft verschillende baaien
  • De kerk van de Heilige John Theologos heeft een blauwe koepel, twee klokkentorens en witte muren.
  • Doordat het klooster het eiland voor een groot deel in handen heeft, zijn er vele kleine kapelletjes te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Kimissi tis Theotokos, toegewijd aan de Maagd Maria.
  • Het volksmuseum waar naast traditionele voorwerpen ook iconen en liturgische voorwerpen te bezichtigen zijn.
  • Het strand Monodendri, waar de enige boom uit de rotsen groeit. Er is op het strand amper schaduw te vinden, maar het water is kristal helder en geweldig om te snorkelen. Het is wel erg klein.
  • De stranden aan Tourkomnima (meestal verlaten), Kohklakoura (witte kiezels en weinig schaduw). Bij alle stranden kan in principe worden gezwommen, al wordt het in juli en augustus wel heel erg warm, ongeveer 40°C in de schaduw. Die is er erg weinig op de stranden.
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op PatmosDit Griekse eiland lijkt pas in het jaar 95 te zijn ontdekt, dit omdat het eiland bekend is vanwege de apostel Johannes.…
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…
Griekenland, vakantie op KythiraKythira behoort tot één van de Ionische eilanden, het geboorte eiland van de godin van de liefde Aphrodite. Ook op dit e…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…

Trafalgar Square in Londen: plein met National GallaryTrafalgar Square in Londen: plein met National GallaryHet Trafalgar Square is een van de bekendste pleinen van Londen. Het grote plein en de National Gallary trekken ieder ja…
Griekenland, vakantie op KarpathosEen eiland met één van de mooiste stranden van Zuid Europa is Karpathos. Een eiland waar een rustige vakantie gevierd ka…

Reageer op het artikel "Griekenland, vakantie op Lipsi"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Schrijf mee!