Griekenland, vakantie op Karpathos

Een eiland met één van de mooiste stranden van Zuid Europa is Karpathos. Een eiland waar een rustige vakantie gevierd kan worden met stranden en veel bezienswaardigheden die uit de Middeleeuwen komen of van nog vroeger. In het dorp Olympos dragen de vrouwen nog steeds geheel vrijwillig en vol trots de traditionele klederdracht.

Algemeen

Het eiland Karpathos behoort tot de Dodekanesos eilanden, het ligt tussen Rhodos en Kreta en is een langgerekt eiland van 16 km lang, op het breedste deel 10 km. De landoppervlakte is 301 km², de kustlijn 160 km en Karpathos heeft ongeveer 6.000 inwoners. Van dit aantal wonen er ongeveer 1.700 in de hoofdstad Karpathos stad of ook wel Pigadia genoemd.

Geschiedenis

Al ruim 7000 jaar heeft Karpathos al bewoners op haar eiland. De eerste bewoners waren er al in het Neolithicum tijdperk, zo´n 5000 v.Chr. In 2500 v.Chr. waren het de Monoërs die het eiland koloniseerde en weer 1000 jaar later de Miceners. Verder kent Karpathos nog bewindvoeringen van:
 • De Doriërs, 1000 v.Chr.
 • De Spartanen, 404 v. Chr.
 • De Atheners, 397 v.Chr.
 • De Romeinen, 42 v.Chr.
 • De Byzantijnen
 • Fransen, 1204
 • De Johannieter ridders, 1311
 • Turkije, 1830
 • Italianen, 1912
 • Duitsers, 1943
 • De Britten, 1944

Op 7 maart 1948 sluit Karpathos zich aan bij Griekenland.

Karpathos

Een bergachtig eiland dat voornamelijk is geschikt voor een rustige vakantie, met tradities en folklore. De hoogste berg is de Kali Limni met zijn 1.214 meter hoogte, direct gevolgd door de Profitis Ilias van 1.168 meter hoog en Lastbos van 975 meter hoog. De dorpjes zijn voornamelijk te vinden in het relatieve vlakke zuiden.

Op het eiland is naast duiken en snorkelen, ook boven water prachtige natuur te bekennen. Diverse vogelsoorten als de slechtvalk en de Larus Audouinii nestelen zich op het eiland. Een speciaal amfibiesoort is de Mertensiela luscanie. Deze komt alleen voor op de eilanden Karpathos en Kastellorizo.

Bezienswaardigheden

Ondanks dat het een erg rustig eiland is, heeft het wel een aantal bezienswaardigheden:
 • In de hoofdstad zijn veel traditionele huizen te vinden. De belangrijke havenstad aan het zuidoosten van het eiland heeft veel te bezichtigen zoals de Vounos, een oud Griekse acropolis en ruïnes van kasteelmuren. De Agia Fotini, ruïnes van een vroeg Christelijk basiliek. De Posidona een monumentaal heiligdom, waarschijnlijk gewijd aan de mytologische godin Aphrodite.

 • In het oud Griekse dorp Arkasa zijn ruïnes te vinden van een vroeg christelijke kerk, uit de 5e en 6e eeuw, met mozaïek vloeren en byzantijnse zuilen. Paleokastro, een oud kasteel, met een mooi uitzicht en het (volgens archeologen) heiligdom van de godin Athena.

 • De geboorteplaats van vele geleerden en de zetel van de metropoliet Karpathos is te vinden in Aperi. Dit is de oude hoofdstad en gebouwd op een bergplateau. Hier vonden de inwoners in vroeger tijden bescherming tegen piraten. Vanaf de heuveltop Koraki is een prachtig panoramisch uitzicht. Een oude acropolis is hier ook te vinden, het werd tijden het bewind van de Turken en Venetianen gebruikt als kasteel.

 • Menetes, het schoonste dorp van het eiland met witte huisjes en blauwe of gele kozijnen. Boetes worden uitgedeeld aan iedereen die zijn troep niet opruimt. Hier is een Byzantijnse kerk te vinden.

Andere bezienswaardigheden van het eiland zijn:
 • Ruïnes van kastelen te vinden in de regio Volada.
 • Het dorp Volada met zijn traditionele huizen
 • De badplaats Amoori met baaien, zandstranden en rotskusten
 • Het strand van Apella, ooit uitgeroepen tot het mooiste strand van Zuid Europa
 • Het plaatsje Olympos waar de vrouwen nog steeds met veel trots hun traditionele klederdracht met felle kleuren dragen
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KassosEen klein rotsachtig eiland in de Egeïsche zee is Kassos. Het eiland heeft erg weinig aan toeristen te bieden, alleen ee…
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Aruba, One Happy Island!Aruba, een prachtige vakantiebestemming! Wat kun je er tijdens je vakantie zien en wat kun je er doen?
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…

Griekenland, vakantie op LipsiHet hele kleine eilandje Lipsi heeft een tropische temperatuur in de zomer, het kan er in de schaduw rond de 40° C worde…
Het Kasteel EpoissesHet Kasteel Epoisses waas voorheen een belangrijke vesting van het Hertogdom Bourgondië, en reeds gedurende VIe eeuw ver…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.