Amsterdam: 10 alternatieve bestemmingen

In Amsterdam zijn plekken buiten de grote trekpleisters om waar het leuk is ter variatie om naar toe te gaan. Het Sexmuseum, het martelmuseum, de 9 straatjes, je denkt er allemaal niet snel aan maar reken maar dat je veel te vertellen hebt als je daar bent geweest. Je kunt in plaats van de grote trekpleisters ervoor kiezen om kleinere, leuke attracties aan te doen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Doe eens origineel

Mensen die naar Amsterdam gaan, maken traditioneel de rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten, brengen bezoekjes aan het Rijksmuseum, Van Goghmuseum en Stedelijk Museum, wandelen door Madame Tussauds, hangen rond op de Dam en rusten wat uit in het Vondelpark. Er zijn originelere mogelijkheden om van Amsterdam te genieten.

1. Hortus Amsterdam

De hortus botanicus in der Amsterdamse plantagebuurt behoort tot de oudste botanische tuinen ter wereld. Een bezoek aan deze tuin is een leerzame ervaring. Er staat een palm die door Jan van Riebeeck in de 17e eeuw vanuit Afrika naar Amsterdam is gebracht. De hortus heeft een schitterende tropische kas en een woestijnklimaatkas. In de hortus kun je even zitten en bijkomen in het restaurant.
Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam

2. Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een mooi, oud gebouw in Amsterdam oost. Er zijn regelmatig zeer interessante tentoonstellingen. Het Tropenmuseum heeft zijn eigen theater waar voorstellingen door groepen uit heel de wereld worden gehouden. Het Tropenmuseum biedt een kijk op de Nederlandse geschiedenis in de tropen, met name Nederlands-Indië.
Linnaeusstraat 2, Amsterdam

3. Tuschinsky

De bioscoop Tuschinsky is een schitterend Art Deco gebouw met prachtige muurschilderingen en een waanzinnig mooi vloerkleed. Een bezoek aan deze bioscoop biedt meer dan alleen het genot van naar de film te gaan; je bevindt je in een waardevol cultuurhistorisch pand. In verband met mogelijk uitverkochte zalen wel even reserveren. Er draaien ´s middags ook films. Tuschinsky is dagelijks geopend vanaf 11.30.
Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam
tel 0900-1458 (€ 0,55 pm).

4. Dappermarkt

De Albert Cuyp is bekend in heel Europa en omstreken. Er zijn echter meer uitstekende markten waar de spullen goedkoper zijn dan op de Albert Cuyp. In de Dapperstraat in oost zit de Dappermarkt. Die behoort tot de beste markten van Amsterdam, misschien wel van heel Nederland. Daarnaast is er elke zaterdag een uitgebreide biologische markt op de Noordermarkt, gelegen in de Jordaan op 15-20 minuten lopen van het Centraal Station.

5. Sarphatipark

Het Vondelpark is overbekend. Er zijn nog veel meer mooie parken in Amsterdam. Het Sarphatipark is een echte topper op mooie dagen. Dit lieflijke park ligt vlak achter de Albert Cuyp. Het park is gebouwd in Engelse stijl. Het is relatief klein maar is kwa opzet zo gemaakt dat het groot lijkt. Het Sarphatipark ligt in het hartje van de Pijp. Het gemaal is een oud gebouwtje in het park waar bewoners planten kunnen komen halen voor in hun geveltuin. In het Sarphatipark worden tegenwoordig bijen gehouden. Er is een romantisch bruggetje in de Noordoosthoek van het Park.

6. Het Scheepvaartmuseum

Het scheepvaartmuseum staat pal naast Nemo. Alhoewel Nemo veel jonger is trekt dit wetenschapsmuseum, wat vooral voor kinderen leuk is, meer bezoekers. Het scheepvaartmuseum is echter een bijzonder goed alternatief. Het biedt veel vaderlandse historie. De replica´s van het Oost-Indië schip de ´Amsterdam´ is het pronkstuk van de collectie. Je kunt erop lopen en je goed voorstellen hoe de bemanning van destijds geleefd heeft. Verder zijn er allerlei schitterende schilderijen, navigatie-instrumenten en globes te zien. Op 2 oktober 2011 is de renovatie klaar en vanaf die dag is een geheel vernieuwd Scheepvaartmuseum geopend.
Kattenburgerplein 1, Amsterdam

7. Martelmuseum of Torture museum

De duimschroef aandraaien, wat betekent dat eigenlijk? Leer het in het Martelmuseum. Dit museum is niet voor zwakke geesten. Hier zie je inventieve manieren hoe mensen elkaar hebben gedood of gemarteld. Je gruwelt van de verschrikkelijke werktuigen die mensen hebben uitgevonden om elkaar te pijnigen. Maar aan de andere kant hebben moderne mensen veel dodelijkere wapens en gruwelijkere manieren om te martelen zoals waterboarding. Het tortuur museum is gelegen in de Wallen.
Singel 449, Amsterdam

8. Sexmuseum “Venustempel”

Aan dit museum loopje snel schielijk voorbij als je op weg bent naar het paleis op de Dam of het beroemde maar vrij afgezaagde Madame Tussauds. Het Sexmuseum bevindt zich op het Damrak, de straat tegenover het CS. Je vindt erbinnen een ruime collectie met erotische tekeningen door de eeuwen heen. Er wordt aandacht besteed aan sexiconen zoals Mata Hari en Marilyn Monroe.
Damrak 18, Amsterdam

9. De 9 straatjes

Middenin het centrum ligt een buurt genaamd de 9 straatjes. Het zijn de Reestraat, Hartenstraat, Huidenstraat, Wolvenstraat, Berenstraat, Runstraat, Wijde Hei, Gastmolensteeg en de Oude Spiegelstraat. Hierin vind je authentieke winkels en gezellige restaurants. Het is voor het winkelend publiek een compleet andere ervaring dan lopen over de Kalverstraat. De 9 straatjes bevinden zich binnen de Amsterdamse grachtengordel. Het zijn kleine dwars verbindingstraatjes tussen de Prinsengracht en Keizersgracht en Singel.

10. Fietstaxi

De fietstaxi is een relatief nieuw fenomeen in Amsterdam. In plaats van de uitgewoonde rondvaartboot biedt de fietstaxi een andere kijk op Amsterdam. Er zijn verschillende bedrijven die een fietstaxi verhuren maar ook eenlingen oftewel freelancers die met een fiets met 2 zitplaatsen door Amsterdam rijden. De fietstaxichauffeurs zijn mensen die over het algemeen een fiets huren van een bedrijf en vervolgens zelf de omzet moeten terug verdienen. Het kan een zware baan zijn; als de fietstaxi pech heeft dan moet de chauffeur zijn taxi terug duwen en kan hij naar zijn omzet fluiten. De fietstaxi´s hebben standplaatsen op bepaalde plekken zoals het Rembrandtplein en de hoek op het Rokin tegenover het CS. Je kunt de taxi aanhouden als je deze leeg ziet rond fietsen.

Toeristische Routes door Amsterdam

Route1: Dappermarkt-Tropenmuseum-Hortus-Tuschinsky-Fietstaxi-Martelmuseum
 • Amsterdam is de duurste stad ter wereld om te parkeren. Reis dus met de trein
 • Stap uit op station Amsterdam Muiderpoort.
 • Loop daarna naar de Dappermarkt.
 • Vanaf de Dappermarkt kun je naar het Tropenmuseum lopen. Beide wandelingen duren 10 minuten.
 • Vervolgens kun je met lijn 14 een paar haltes reizen om bij de Hortus uit te stappen. Hierna vervolg je met de 14 je weg naar Rembrandtplein zodat je naar Tuschinsky kan.
 • Na de film kun je een fietstaxi nemen naar Het torture museum of het Sexmuseum; dat ligt er maar net aan waar je voorkeur naar uit gaat. Het torture museum is tot 23.00 open en het Sexmuseum tot 23.30.

Route 2: Scheepvaartmuseum-sexmuseum-9 straatjes-Sarphatipark-Tuschinsky
 • Zoek eerst het Scheepvaartmuseum op.
 • Het is 15 minuten lopen vanaf CS. Je kunt ook bus 22 nemen.
 • Daarna keer je met de bus terug naar CS.
 • Vervolgens kun je het Sexmuseum bezoeken en daarna de 9 straatjes.
 • Vanaf de 9 straatjes is het goed te lopen richting Spui waar trouwens vaak een boekenmarkt is.
 • Vanaf Spui neem je tram 16 of 24 naar richting Weteringcircuit.
 • Je kunt daar uitstappen om de Heinekenbrouwerij te bezoeken zoals alle buitenlandse toeristen doen maar leuker is het twee haltes verder op de Albert Cuyp uit te stappen zodat je het Sarphatipark kunt bezoeken.
 • Als je vanuit het Sarphatipark terug gaat in Oostelijke richting kun je met tram 4 vanaf de van Woustraat of het Fredseriksplein weer naar het CS. In plaats van het CS kun je eerst op het Rembrandtplein uitstappen om in Tuschinsky een film te bekijken.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Het Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereenHet Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereenTienduizenden bezoekers trekt het vernieuwde Amsterdamse Scheepvaartmuseum per maand. Een groot succes dus. Wat maakt he…

Reuze mens- en dier-figuren op heuvels in Groot-BrittanniëIn heel Groot-Brittannië hebben onbekende kunstenaars mens- en dierfiguren op heuvels aangebracht. Zij konden niet bevro…
Normandië: Jumièges en de abdij van JumiègesNormandië: Jumièges en de abdij van JumiègesWanneer je langs de Seine rijdt tussen Le Havre en Rouen, kom je op de rechteroever van één van de lussen van het Parc N…
Bronnen en referenties
 • http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/tentoonstellingen/exposities
 • http://www.take-a-trip.eu/nl/amsterdam/bezienswaardigheden/torture-museum
 • http://www.de9straatjes.nl/
 • http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/
 • http://www.tropenmuseum.nl/-/MUS/5341/Tropenmuseum
 • http://dehortus.nl/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.