Het Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereen

Het Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereen Tienduizenden bezoekers trekt het vernieuwde Amsterdamse Scheepvaartmuseum per maand. Een groot succes dus. Wat maakt het Scheepvaartmuseum zo aantrekkelijk voor een dagje uit voor alle leeftijden? Tentoonstellingen waarin de bezoeker echt kan beleven in plaats van 'traditioneel' bekijken. In een virtuele container door Amsterdams' haven zweven, net-echt zwemmen tussen de zeevissen, het kan allemaal. Het verbouwde en vernieuwde Scheepvaartmuseum is een groot succes. Het museum trekt tienduizenden bezoekers per maand. Wat biedt het Scheepvaartmuseum om zo'n succes te boeken? Vooral verrassende tentoonstellingen, geschikt voor alle generaties: kinderen, ouders en grootouders, singles en stellen: voor iedereen biedt dit prachtige museum in Amsterdam een gezellig dagje uit. Je kunt 'zwemmen' tussen de vissen in een sprookjesachtige onderwaterwereld. Maar je wordt ook uitgenodigd voor spannende virtuele avonturen op zee. Of ga je liever in een virtuele container over de Amsterdamse haven zweven? Leergierige bezoekers kunnen zich natuurlijk als vanouds verdiepen in alles rondom de historische en huidige scheepvaart.

Matje & Roosje en Circus Zee

Een voorstelling speciaal voor de jongste bezoekers, maar ook voor hun ouders, opa's en oma's. Een sprookjesachtige onderwaterwereld, waar je tussen de vissen zwemt. Vervolgens gaat het theater open en stappen de bezoekers met Matje & Roosje op een schip. Daar hoor je de meeuwen en je ziet de wolken bewegen. De kapitein van het schip brengt de verwachtingsvolle bezoekers de zee op.

Eten en drinken

Er valt in het Scheepvaartmuseum veel te zien. Uren genieten is geen probleem voor 'de inwendige mens'. in het gezellige restaurant Stalpaert kun je - met uitzicht op het water - broodjes, soepen, salades en quiches eten.

Het verhaal van de walvis

Het verhaal van de walvis is geschikt voor alle leeftijden vanaf zes jaar. Deze tentoonstelling laat je zien hoe mensen door de eeuwen heen de walvis hebben gezien én benut. Hoe verloopt de walvisjacht, en hoe heeft deze omstreden jacht op dit edele dier de walvis tot een bedreigde diersoort gemaakt? De tentoonstelling is vormgegeven in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

De zeereis

De Zeereis is een voorstelling voor alle leeftijden vanaf acht jaar. Je beleeft een spannend virtueel avontuur op zee. De bezoeker gaat zelf op zeereis en maakt kennis met de mensen en verhalen achter objecten uit de collectie. Een belevenis!

Haven 24/7

De tentoonstelling Haven 24/7 is geschikt voor alle bezoekers vanaf 8 jaar . Hier is te ontdekken wat er allemaal gebeurt in de Amsterdamse haven. Een twintig (!) meter lange maquette brengt het enorme havengebied in beeld, van IJmuiden tot de Oranjesluizen. In de volgende ruimte kun je de haven op een spectaculaire en originele manier zelf beleven: in vliegende vaart vervoert een virtuele 'container' je door het havengebied.

Zie je in de Gouden Eeuw

Iedereen vanaf tien jaar kan onder leiding van gids Waldemar Torenstra hoogstpersoonlijk op verkenningstocht in de zeventiende eeuw, ofwel de Gouden Eeuw. Er zijn personages uit deze bijzondere periode te ontmoeten. Zoals het meisje Amimba, die werkte als slaaf. Visserszoon Jan Janszoon Weltevree was een van de eerste Nederlanders die voet aan wal zette in Korea. Opmerkelijke verhalen om mee te beleven!

VOC-schip Amsterdam

Het VOC-schip Amsterdam is al door duizenden mensen van buitenaf bewonderd tijdens een rondvaart door de Amsterdamse Grachten. Hoe ziet het er van dichtbij uit? Je kunt het nu bekijken. Dit is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 op haar eerste reis al verging. De Amsterdam is met recht een pronkstuk uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…

Overnachten in de buurt van Schiphol: hotels rond SchipholVoor veel mensen is vliegen een stresserige aangelegenheid. Zeker als er op de meest onmogelijke tijden gevlogen moet wo…
Typisch Hollandse uitstapjesTypisch Hollandse uitstapjesHoe goed ken jij Nederland eigenlijk al? Voor een leuke en geslaagde vakantie kiezen de meeste mensen liever een vakanti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbericht Scheepvaartmuseum
  • Persbericht The Publicity Company / Het Scheepvaartmuseum
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.