Typisch Hollandse uitstapjes

Typisch Hollandse uitstapjes Hoe goed ken jij Nederland eigenlijk al? Voor een leuke en geslaagde vakantie kiezen de meeste mensen liever een vakantie over de landsgrenzen om andere culturen en landschappen te verkennen, terwijl ze de typische Nederlandse trekpleisters overslaan. Zit er dit jaar geen buitenlandvakantie in of ben je zomaar op zoek naar een leuk uitstapje denk dan eens aan het verkennen van onze Hollandse glorie. Hier vind je de leukste tips voor typisch Hollandse uitstapjes.

Kaasmarkt in Alkmaar

De kaasmarkt wordt al sinds 1593 gehouden op het Waagplein in Alkmaar. In dat jaar werd op 17 juni het kaasdragersgilde opgericht. Het Waagplein is in de tussentijd wel acht keer zo groot geworden en is met de opbloeiende kaashandel meegegroeid. In vroeger tijden vonden er veel meer kaasmarkten plaats dan in de moderne tijd met andere manieren voor verkoop. In de 17e eeuw vonden de kaasmarkten plaats op vrijdag en zaterdag vanaf mei tot aan Allerheiligen. In de 18e eeuw groeide het aantal kaasmarkten uit tot zelfs vier markten per week. Tegenwoordig vindt de kaasmarkt in Alkmaar plaats van april tot en met augustus op vrijdag van 10:00 tot 12:30. Je kunt taferelen aanschouwen als prijsonderhandelingen via ‘handjeklap’, kaasdragers die in hun speciale ‘kaasdragersdribbel’ een zware berrie met grote ronde Goudse kazen dragen en het wegen van de kaas in het waaggebouw.

De Zaanse Schans

Rondom de Zaanse Schans vind je een landschap dat als typisch Hollands kan worden beschouwd: een waterrijk polderlandschap met talloze windmolens. De Zaanse Schans is een wijk in de plaats Zaanstad aan de Zaan. Hier vind je tal van interessante bezienswaardigheden, zoals de Mosterdmolen De Huisman, een scheepswerf, een karakteristieke klompenmakerij, Museum Het Noorderhuis met oude klederdrachten en meubels, het Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater en de replica van de allereerste Albert Heijn winkel. Er is een informatiebalie aanwezig van waaruit rondleidingen worden georganiseerd.

Informatiebalie Zaanse Schans
Zaans Museum
Schansend 7, 1509 AW Zaandam
Tel: 075- 681 00 00
E-mail: info@zaanseschans-museum.nl


Bloemenveiling Floraholland te Aalsmeer

Waar denk je als eerste aan als je aan Nederland denkt? Veel buitenlanders zullen dan ‘bloemen’ antwoorden. Nederland staat wereldwijd bekend als een echt bloemenland. In Aalsmeer ligt dan ook een enorme bloemenveiling: de bloemenveiling Floraholland. Het is mogelijk om een bezoekje aan de veiling te brengen, maar dan moet je wel vroeg uit de veren. Hoe vroeger je naar de veiling gaat, hoe meer er te zien is. De veiling is geopend voor bezoekers op donderdag van 07:00 tot 09:00 en op de overige werkdagen van 07:00 tot 11:00. In het weekend is de veiling gesloten voor publiek. Er is een route door de gebouwen uitgestippeld met informatieborden over hoe het veilen van de bloemen in zijn werk gaat, terwijl je ondertussen de activiteiten voor je ziet gebeuren.

Legmeerdijk 313
1431 GB Aalsmeer
Tel: 0297 – 393939
E-mail: aalsmeer@floraholland.nl


Keukenhof Lisse

Een andere kleur- en bloemrijke Hollandse attractie is de Keukenhof in Lisse van eind maart tot eind mei. De Keukenhof is dan dagelijks geopend van 08:00 tot 19:30. In deze periode staan alle bloemen vol in bloei, een schitterend gezicht! De belangrijkste bloemsoorten zijn tulpen, hyacinten en narcissen. Er zijn verder paviljoens met prachtige tentoonstellingen, bloemenshows en workshops. Kortom, een typisch Hollands uitje dat je gewoon een keer moet ondernemen.

Stationsweg 166a
2161 AM LISSE
Telefoon: 0252 - 465 555
info@keukenhof.nl


Delfts Blauw bewonderen

Of wat dacht je van een bezoekje aan een aardewerkfabriek waar het echte Delfts Blauw vandaan komt? Hiervoor kun je terecht bij Royal Delft. Dit is de enige overgebleven aardewerkfabriek die rond het midden van de 17e eeuw in Delft aardewerk producten fabriceerde die vallen onder de noemer Delfts Blauw. Bij Royal Delft kun je een rondleiding krijgen door het bedrijfsmuseum met antieke Delfts Blauwe aardewerkproducten en je krijgt tevens inzicht in het productieproces. Ook kun je een schildersdemonstratie bijwonen. Er is tevens een brasserie aanwezig voor een hapje en een drankje (alleen in het hoogseizoen). Tot slot worden er ook regelmatig leuke workshops georganiseerd onder andere voor kinderen.

Rotterdamseweg 196,
2628 AR Delft
Telefoon: 015-251 20 30
E-mail: info@royaldelft.com
© 2011 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Servies: Delfts blauwServies: Delfts blauwDelfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bek…
7 topbezienswaardigheden in Nederland7 topbezienswaardigheden in NederlandNederland is prachtig. Nederland kent heel wat tradities en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te…
Delfts Blauw is weer modeDelfts Blauw is weer modeDelfts blauw is jaren oubollig, truttig en meer iets voor oma geweest. Maar inmiddels mag Delfts blauw weer in de woonka…

Het Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereenHet Scheepvaartmuseum: virtuele belevenis voor iedereenTienduizenden bezoekers trekt het vernieuwde Amsterdamse Scheepvaartmuseum per maand. Een groot succes dus. Wat maakt he…
Berg en Dal nabij Nijmegen, waan je in het buitenlandEen dagje lekker ertussen uit? Ga eens naar Berg en Dal, dit ligt achter Nijmegen. Er is een pretpak voor kinderen, een…
Bronnen en referenties
  • www.kaasmarkt.nl/
  • www.zaanseschans.nl/
  • www.zaanseschans.nl/
  • www.keukenhof.nl/
  • www.royaldelft.nl/
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.