7 topbezienswaardigheden in Nederland

7 topbezienswaardigheden in Nederland Nederland is prachtig. Nederland kent heel wat tradities en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken. Vanuit het buitenland typeert men heel vaak een land aan bepaalde gewoonten en gebruiken. Zo kent men Nederland omwille van de tulpen, de coffeeshops, de klompen, de molens en de kazen. Nederland wordt bovendien ook enorm geapprecieerd door het beleid rond drugs, homoseksualiteit en euthanasie. Toeristen komen naar Nederland omwille van de mooie stad Amsterdam, de kaasmarkten, de vissersdorpen en polders, de tulpen, de musea en tentoonstellingen, de haven van Rotterdam en de Nederlandse kustgebieden.

Nederland, het land van Oranje

Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km2, waarvan er ruim 18% water is. Nederland telt ongeveer 17 miljoen inwoners. Het land werkt volgens een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel. De officiële landstaal is Nederlands en de hoofdstad is Amsterdam. In Nederland wordt er met de euromunt betaald. Het Nederlandse staatshoofd is Koning Willem-Alexander en de regering wordt geleid door een minister-president. De nationale feestdagen vallen op 27 april – wanneer er Koningsdag wordt gevierd – en 5 mei (Bevrijdingsdag). Het Nederlandse volkslied noemt men het Wilhelmus.

7 topbezienswaardigheden in Nederland

De bekende kaasmarkten

Kaasmarkten zijn heel erg populair in Nederland. De grootste zijn in Alkmaar, Edam, Hoorn, Woerden en Gouda. Op de kaasmarkten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren en de groothandelaars. De andere drie kaasmarkten zijn toeristische trekpleisters. Op deze markten vind je naast de kazen ook nog traditionele Nederlandse zaken zoals klompen en tulpen. De kaasmarkten van Alkmaar, Edam en Hoorn worden tijdens de vakantieperiodes druk bezocht door de omringende bewoners, maar zeker en vast ook door de Amerikaanse en Aziatische toeristen. De kaasmarkt in Alkmaar is er elke vrijdagochtend tussen 10u en 12u30, en dit vanaf de eerste vrijdag van april tot en met de eerste vrijdag van september. Het is een bijzonder mooi schouwspel met een plein vol kazen en kaasdragers.

De Nederlandse kustgebieden

De kustgebieden aan de Noordzee en de Waddeneilanden – met de lange stranden en duinen – zijn enorm populair bij toeristen. Het IJsselmeer biedt een uitstekende mogelijkheid voor zeiljachten. Deze activiteit is vooral bij Duitse toeristen erg in trek. De meeste toeristen aan de kustgebieden verblijven in de vele vakantieparken, hoewel er meer en meer gekozen wordt voor hotels of appartementen.

Vissersdorpen en polders

Toeristen zijn gek van de traditionele vissersdorpen zoals Volendam en Marken. Deze dorpjes zijn gekend omwille van de visserij, de typische woningbouw en de klederdracht. Veel Nederlanders bezoeken deze vissersdorpjes niet. Het zijn vooral de toeristen die er met volle bussen tegelijk aankomen. “De Dijk” is de bekendste plek in Volendam. Hier kan je winkelen, foto’s nemen in en van de traditionele klederdracht en lekkere visgerechten eten. De polders in Nederland zijn door de rechte sloten, dijken, molens, boerderijen en koeien wereldberoemd. De natuur in Nederland is prachtig. Het is een natuur die nauwelijks ter wereld ergens voorkomt. Nederland dankt deze speciale natuuromgeving door de ligging van Nederland in de delta van vier grote rivieren.

Bron: Mschiffm, PixabayBron: Mschiffm, Pixabay
Tulpen – Keukenhof
Tulpen en Nederland zijn als twee handen op één buik. Nederland is één van de grootste uitvoerders van tulpen en tulpenbollen ter wereld. Elk jaar vindt er in het Keukenhof te Lisse een tweemaandelijkse tentoonstelling van miljoenen tulpen plaats. Deze expositie wordt elk jaar bezocht door 800.000 tulpenliefhebbers. De tentoonstelling wordt ook wel de “Tuin van Europa” en is even populair als de Eiffeltoren in Parijs. De traditionele tulpenvelden langs de duinen van Zuid-Holland en de polders in West-Friesland zijn erg gekend. Tulpen vind je in overvloed in Flevoland, met name in de Noordoostpolder (ruim 2000 hectare aan tulpen).

Musea en tentoonstellingen overal

Nederland is rijk aan musea en tentoonstellingen en kan beschouwd worden als een echt cultureel land. Het Rijksmuseum te Amsterdam is het meest populaire museum. Schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals en Steen worden er tentoongesteld voor het publiek. Daarnaast zijn het Van Gogh museum en Anne Frank huis erg populair bij de Amsterdamse toeristen. Tickets voor deze musea koop je best vooral via internet, om lange wachtrijen te vermijden.

Amsterdam: de trekpleister voor bezoekers

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en wordt jaarlijks door miljoen mensen bezocht. De stad behoort tot de meest bezochte steden van Europa. Amsterdam is ook heel populair bij Chinese, Amerikaanse en Japanse bezoekers. Topbezienswaardigheden in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het Concertgebouw, de dierentuin Artis, de Walletjes, enzovoort. Buitenlandse bezoekers zijn ook heel erg nieuwsgierig naar de coffeeshops.

Bron: Dootdorin, PixabayBron: Dootdorin, Pixabay
(De haven van) Rotterdam
De haven van Rotterdam is immens groot en indrukwekkend. Het is de grootste van Europa en na Shanghai de grootste haven ter wereld. Rotterdam is een echte metropool met een unieke skyline. De Euromast en de Erasmusbrug zijn zeer herkenbaar voor Amsterdam. De stad is ook erg gekend voor de vernieuwende bouwkunst. In Rotterdam meren heel wat cruiseschepen aan. Mensen aan boord van zo’n cruiseschip ontdekken in één dag deze stad. Vanuit Rotterdam kan je heel snel Dordrecht, de molens van de Kinderdijk en Utrecht bezoeken.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…
Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboekMiep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er…

De bijzondere vuurtorens van de WaddeneilandenDe bijzondere vuurtorens van de WaddeneilandenEr staan diverse vuurtorens op de Waddeneilanden gestationeerd. Zij hebben ieder hun eigen unieke uiterlijk en bouwjaar.…
Vaartochten naar de weervisserij op de OosterscheldeDe weervisserij is een vismethode die vooral wordt toegepast om ansjovis te vangen. Het is een heel andere manier van vi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam, 28 oktober 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland, 28 oktober 2015
  • Amsterdam.nl, https://www.amsterdam.nl/, 28 oktober 2015
  • Nederlandvoorbeginners.info, http://www.nederlandvoorbeginners.info/bezienswaardigheden.htm, 28 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Mschiffm, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dootdorin, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.