Waarom kiezen Chinese toeristen voor Nederland

Waarom kiezen Chinese toeristen voor Nederland Er komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvoor (2013 liet een kleine dip zien in het aantal Chinese toeristen) en ook voor 2016 wordt een stijging van het aantal Chinese toeristen van 18 procent verwacht. Waarom komen al deze Chinezen naar ons kleine Nederland? Nu steeds meer Chinezen het financieel beter krijgen, ontdekken ook zij de reismarkt. Chinezen hebben geen reiscultuur. Voor de meeste Chinezen is reizen iets nieuws en ze beleven dit dan ook op een andere manier. Het liefst gaan ze op vakantie in grote groepen en tijdens de vakantie willen ze veel zien en maken ze vooral veel foto's. Een deel van deze Chinese toeristen doet ook ons Nederland aan.

Iedere Chinees kent Nederland

In China moeten alle kinderen op de lagere school de provincies uit hun hoofd leren. Eén van de provincies in China is Hénán, in het Chinees uitgesproken als iets wat lijkt op Geleng. Nederland wordt in het Chinees Hélán genoemd, ook uitgesproken als iets wat lijkt op Geleng. Vandaar dat de kinderen in China tijdens aardrijkskunde leren “de Provincie Hénán, niet te verwarren met het land Hélán. Hénán is de Chinese provincie met de meeste inwoners. Nog iets wat deze provincie volgens de schoolboekjes gemeen heeft met het land Nederland, zeer dichtbevolkt. Dit is de reden dan iedere Chinees Nederland kent.

Wat weten de Chinezen over Nederland

In China denken mensen bij Nederland aan de Delta-werken, een land wat onder de zeespiegel ligt. De tulpen en de molens liggen voor de hand en verder zien de Chinezen Nederland als een liberaal land waar het homohuwelijk en euthanasie als eerste werden gelegaliseerd en waar men tolerant is ten opzichte van de seksindustrie, drugs en abortus. Verder weten ze dat Nederland een koninkrijk en één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld is.

Chinezen en Nederlands voetbal

Chinezen hebben iets met Nederlands voetbal. Nederlandse voetbalclubs zijn in China enorm populair. Het spel van de Nederlandse voetballer wordt in China zeer hoog gewaardeerd en ze begrijpen de manier van denken van de Nederlandse voetbaltrainers. Dat is waarschijnlijk één van de redenen dat de voetbalclub ADO Den Haag wordt overgenomen door een Chinese investeringsmaatschappij (United Vansen).

Waarvoor komen de Chinezen naar Nederland?

De Chinezen die naar Nederland komen zijn hardwerkende rijke Chinezen die op vakantie gaan omdat ze dat kunnen. Ze zijn niet gewend om op vakantie te gaan en “doen” in een paar dagen tijd Nederland. Ze trekken al fotograferend en shoppend door ons land. Zoveel mogelijk zien en doen in zo min mogelijk tijd en shoppen hoort daar zeker bij. Hierbij zijn Batavia Stad en Roermond Designer Outlet grote trekpleisters.

Verder bezoeken de Chinezen Amsterdam (de grachten, de wallen, de coffeeshops, Anne Frank en het Rijksmuseum) en bij een uitgebreidere Nederlandtrip de Keukenhof, de windmolens (Zaanse Schans, Kinderdijk) en Giethoorn. De Chinese toerist wil 30 procent van zijn vakantiebudget uitgeven aan shoppen en verder vooral alle bekende beelden zien. In Nederland dus tulpen, molens, klompen, grachten, de wallen en coffeeshops. In Frankrijk de Eiffeltoren, wijnkelders, casino's en lavendelvelden. In Italië de toren van Pisa, Venetië, Pompeii en het Colosseum.

De meeste Chinezen zien echter weinig van Nederland. Zij bezoeken Nederland als onderdeel van een trip waarbij ze in negen dagen Europa doen. Deze Chinezen komen meestal niet verder dan een rondje Amsterdam. Het uitgebreidere rondje Nederland volgt dan vaak tijdens een tweede of derde vakantiereis.

Populariteit Nederland ook zichtbaar in China

Niet alle Chinezen zijn zo kapitaalkrachtig dat ze naar het buitenland kunnen reizen. Toch kunnen ook zij kennis maken met de Nederlandse architectuur. In China zelf zijn een aantal Holland Villages te zien (Shanghai en Liaoning). Dit zijn woonwijken met een Hollands thema. Hier vind je sloten en grachten, ophaalbruggen en molens. De huizen doen Nederlands aan en er zijn zelfs een replica van het Amsterdams Schaapvaartmuseum, het Vredespaleis (Den Haag), het huis van Huygens in Voorburg en de Bijenkorf te vinden. In Shanyang was ook een Hollands pretpark. Dat is inmiddels failliet gegaan. Dankzij deze woonwijken is de populariteit van Nederland in China duidelijk zichtbaar. Het blijkt dus niet alleen uit hun reisgedrag.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe Chinezen en waarom Chinezen naar Nederland kwamenHoe Chinezen en waarom Chinezen naar Nederland kwamenChinezen doen het in Nederland anno 2011 goed. Ze hebben goede banen of zijn ondernemer, studeren veel en het is niet ee…
Chinese Nederlanders: modelburgers, maar slecht geïntegreerdOngeveer 100 jaar geleden kwamen de eerste Chinezen naar Nederland. In 2011 wonen er inmiddels 71.000 Chinezen in ons la…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
China stoomt op in de vaart der volkerenChina stoomt op in de vaart der volkerenDat China opstoomt in de vaart der volkeren van de wereldeconomie zien we niet alleen aan de dubbel cijferige economisch…

De aanwezigheid van bergen in de provincie GroningenIn de provincie Limburg bevindt zich de hoogste berg van Nederland, namelijk de 322,7 meter hoge Vaalserberg. Verder ken…
Bronnen en referenties
  • MarketScan China 2014 van NBTC Holland Marketing
  • http://holland-village.org/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.