De bijzondere vuurtorens van de Waddeneilanden

De bijzondere vuurtorens van de Waddeneilanden Er staan diverse vuurtorens op de Waddeneilanden gestationeerd. Zij hebben ieder hun eigen unieke uiterlijk en bouwjaar. Ondanks dat er zoveel verschillende vuurtorens bestaan hebben ze een aantal eigenschappen die hetzelfde zijn. Sommige torens begeleiden al eeuwen lang de scheepvaart. Hierdoor kan men voorkomen dat er schepen verongelukken. Vuurtorens hebben een lichtbaken die in de wijde omtrek te zien is. Meestal is het licht dat van een vuurtoren af komt zelfs op een afstand van tientallen zeemijlen te zien. Waarom worden er nog steeds vuurtorens gebruikt? Hoe groot zijn de torens die in het Waddengebied staan en hoe worden deze torens genoemd?

Vuurtorens van de Waddeneilanden


Wat is een vuurtoren en hoe herken ik een vuurtoren?

De vuurtoren staat ook wel bekend als een "lichttoren" of "kustlicht". Een vuurtoren is meestal een hoge en cylinder-vormige constructie die speciaal gebouwd is voor de scheepvaart. Deze bouwwerken staan om deze reden langs de kust. Soms staat zo'n toren op een verhoogd stuk grond. Aan de top van het gebouw is er een lichtbaken geïnstalleerd die in de avond en nacht goed zichtbaar is. Het licht is op een afstand van tientallen zeemijlen te zien (een zeemijl is bijna twee kilometer). Deze wordt bediend door een zogenaamde vuurtorenwachter. Tevens is deze persoon verantwoordelijk voor het onderhoud. Het komt regelmatig voor dat een vuurtoren een opvallende rode kleur heeft zodat het opvalt.

De functie van een vuurtoren

Vuurtorens begeleiden al eeuwen lang de zeevaart. Het lichtbaken zorgt ervoor dat de bemanning van boten en schepen een beter zicht hebben. Hierdoor kunnen ze voorkomen dat ze langs de kust verongelukken. De verschillende vuurtorens in het Waddengebied hebben allemaal hun eigen kenmerken. Ze zenden bijvoorbeeld een unieke lichtsignaal uit. Hierdoor zijn ze duidelijk herkenbaar. Ondanks dat de techniek grote sprongen heeft gemaakt zijn er nog steeds vuurtorens in gebruik. Dit is vanwege de (kleinere) boten die geen radar aan boord hebben of vaartuigen die in de problemen zijn geraakt. Vanwege technische mankementen kan er namelijk tijdelijk geen radar beschikbaar zijn waardoor men tijdelijk afhankelijk is van een vuurtoren.

Noord-Holland (nabij de Waddeneilanden)

Bron: Gerard Hogervorst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Gerard Hogervorst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Lange Jaap vuurtoren
Net voor de waddeneilanden staat de Lange Jaap vuurtoren. Het is tevens de meest noordelijke vuurtoren van Noord-Holland. Deze lichttoren bevindt zich in Huisduinen, een klein dorpje in Noord Holland. De toren is 56 meter hoog en stamt uit 1822. Het gebouw heeft een cylinder/hoekachtige vorm.

Texel

Texel is het grootste eiland in de Waddenzee. Het bevindt zich recht tegenover de provincie Noord-Holland. Hier staat een vuurtoren die "de Eierland" wordt genoemd. Eierland was vroeger een eilandje tussen Texel en Vlieland. De vuurtoren werd echter pas veel later gebouwd, namelijk aan het einde van de negentiende eeuw.

Bron: Klaus Welsing (Kgw), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Klaus Welsing (Kgw), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vlieland

Vlieland heeft de meest recente vuurtoren. De vuurtoren is in 1909 gebouwd. Hij staat bekend als "de Vuurduin". De vuurtoren ziet er hetzelfde uit als het bovenste gedeelte van een vuurtoren in IJmuiden. Het is namelijk door dezelfde architect ontworpen. De Vuurduin is slechts 9,50 meter hoog. Omdat de toren op een duin staat is het hoog genoeg om te kunnen functioneren.

Ameland

In Ameland staat de "Bornrif". Het is de grootste vuurtoren die op de Waddeneilanden te vinden is. Het gebouw is namelijk 55 meter hoog. Hiernaast heeft het maar liefst 263 treden. Hij is te herkennen aan zijn rode en witte strepen.

Terschelling

Op Terschelling is de oudste vuurtoren van Nederland te vinden. Hij staat ook wel bekend als "de Brandaris". De constructie werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd. Ondanks zijn leeftijd is de vuurtoren is nog steeds in gebruik. De toren heeft een vierkante vorm in plaats van een ronde.

De eerste Brandaris

De huidige Brandaris is een opvolger van een nog oudere vuurtoren. Deze toren stamde uit het jaartal 1323. Omdat het eiland Terschelling zich langzaam verplaatste, stortte het gebouw uiteindelijk in de zee. Hierdoor was men genoodzaakt om de vuurtoren opnieuw te bouwen. Ditmaal had men meer rekening gehouden met het feit dat het eiland zich langzaam verplaatst.

Schiermonnikoog

De vuurtoren in Schiermonnikoog is uniek omdat het gedeeltelijk van natuursteen is gemaakt. Deze rode vuurtoren staat bekend als "de Noordertoren". Elders op het eiland bestaat er ook een Zuidertoren. Deze constructie is echter kleiner. Hiernaast is de toren geheel wit van kleur.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lang leve de vuurtorenLang leve de vuurtorenLangs de kust van het land staan al eeuwen de vuurtorens, als trouwe wachters en nachtelijke bakens voor al het verkeer…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…
Belangrijke vuurtorens in Zuidwest NederlandBelangrijke vuurtorens in Zuidwest NederlandEen vuurtoren dankt zijn naam aan twee oorspronkelijke eigenschappen namelijk toren en vuur. Ooit werden schepen op de v…
Monumenten van de Wadden - boek over de 75 mooiste gebouwenrecensieMonumenten van de Wadden - boek over de 75 mooiste gebouwenIn het boek Monumenten van de Wadden - de 75 mooiste rijksmonumenten van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schie…

Het Koninklijk Paleis op de Dam in AmsterdamHet Koninklijk Paleis op de Dam in AmsterdamIn de binnenstad van Amsterdam vind je op de Dam het majestueuze en imponerende Paleis op de Dam. Dit gebouw, dat oorspr…
7 topbezienswaardigheden in Nederland7 topbezienswaardigheden in NederlandNederland is prachtig. Nederland kent heel wat tradities en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lange_Jaap
  • http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-zijn-er-nog-vuurtorens-als-alle-schepen-een-radar-hebben
  • http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=vuurtoren
  • http://www.waddenwebsite.nl/-vuurtorens.htm
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Eierland
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vuurduin
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Noordertoren_(Schiermonnikoog)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Brandaris_(vuurtoren)
  • Afbeelding bron 1: Gerard Hogervorst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Klaus Welsing (Kgw), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 20-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.