De museumkaart voor kinderen

De museumkaart voor kinderen De museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat met je kinderen. Musea bedenken steeds meer leuke activiteiten voor kinderen, hierdoor wordt het voor kinderen steeds leuker en interessanter om naar een museum te gaan. Wat is precies de museumkaart? Wat kost de museumkaart voor kinderen? Waar kan je de museumkaart voor kinderen aanschaffen en wat zijn leuke musea om met de kinderen te bezoeken?

De museumkaart (voor kinderen)

Met de museumkaart heb je een jaar lang gratis toegang tot meer dan vierhonderd musea in ons land. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar is er een speciale (goedkopere) versie.

Kosten museumkaart voor kinderen 2020

T/m 18 jaar kost de museumkaart euro 32,45. Er zijn éénmalige inschrijfkosten van euro 4,95 per kaart. Het is goed om voor het aanschaffen van de kaart te bedenken welke musea je allemaal wilt gaan bezoeken. In Nederland lopen de toegangsprijzen voor kinderen zeer uiteen. Of je de kaart er uit haalt hangt dus af van welke musea je bezoekt en hoe vaak.

Voordelen museumkaart voor kinderen

Het hebben van een museumkaart voor kinderen heeft een aantal voordelen;
 • Je gaat makkelijker nog een keer naar hetzelfde museum (van sommige musea krijgen ze geen genoeg)
 • Je hoeft niet zo lang te blijven (op een gegeven moment is de concentratie bij de meeste kinderen op)
 • Sommige musea zijn net pretparken (het Spoorwegmuseum en het Aviodrome)
 • In vakanties worden vaak nog extra activiteiten georganiseerd die leuk zijn voor de kinderen en je hebt de kaart toch al, dus je kunt er makkelijk heen

Aanschaf museumkaart voor kinderen

De museumkaart voor kinderen is te koop bij een aantal musea, maar lang niet alle. Check dit van te voren op de website van het desbetreffende museum of bestel de kaart anders via de website van de museumkaart. Je hebt de kaart dan binnen vijf werkdagen in huis.

Leuke musea om met de kinderen te bezoeken

Een aantal musea zijn zeer populair onder kinderen.

NEMO Science Museum (Amsterdam)

In NEMO kunnen kinderen (en volwassenen) zelf op vijf verschillende verdiepingen de wereld van wetenschap en technologie ontdekken. NEMO is vooral een doe museum met tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops.

Het Spoorwegmuseum (Utrecht)

In Het Spoorwegmuseum staat beleving centraal. Er zijn historische treinen, er kunnen treinritjes gemaakt worden en in de kerstvakantie is er een schaatsbaan en draaimolen en vele kerststalletjes. Doordat er zoveel te zien is (wat je ook allemaal mag aanraken) is het Spoorwegmuseum ook heel geschikt voor hele jonge kinderen (die nog geen museumkaart nodig hebben om gratis binnen te komen).

Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam)

In interactieve tentoonstellingen is 500 jaar maritieme geschiedenis te zien en te ontdekken. Voor kinderen vanaf 6 jaar is het verhaal van de Walvis heel leuk. Voor de allerkleinsten vanaf drie jaar is er de voorstelling Matje & Roosje en Circus Zee. Voor alle leeftijden is een bezoek op de replica van het VOC schip Amsterdam indrukwekkend.

Het Tropenmuseum (Amsterdam)

In het Tropenmuseum zijn voorwerpen en verhalen van over de hele wereld te vinden. Kinderen kunnen zo op een makkelijke en toegankelijke manier kennis maken met andere culturen. In de tentoonstelling Mix Max Brasil stappen ze letterlijk en figuurlijk een andere wereld binnen.

Luchtvaart themapark Aviodrome (Lelystad)

In het Aviodrome zijn meer dan 100 vliegtuigen te zien. Daarnaast zijn er vluchtsimulators en veel speelplekken voor kinderen.

Goed om te weten

Er zijn musea waar soms een extra toeslag (los van de museumkaart) moet worden betaald in verband met een speciale tentoonstelling. Dit staat (als het goed is) altijd op de website van het desbetreffende museum vermeld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Een museum bezoeken met kinderen is erg leuk! Maar ieder kind is anders, het ene kind houdt van kijken naar schilderijen…
Museumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjesMuseumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjesNaar een museum gaan doen de meeste mensen hooguit als ze op vakantie zijn in een andere plaats of in het buitenland. Me…
Leuke dagjes weg in de schoolvakantieLeuke dagjes weg in de schoolvakantieUitjes in de schoolvakantie, activiteiten met korting. Tijdens schoolvakanties is het altijd leuk om erop uit te gaan me…
Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)De Nationale Museumweek werd gehouden van 20 april tot en met 26 april 2020. Het evenement is doorgegaan dit jaar, maar…

Bezienswaardigheden Goeree-OverflakkeeHet eiland Goeree-Overflakkee is het onderste eiland van Zuid-Holland. Dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen den…
Het grootste onderwatermuseum ter wereldHet grootste onderwatermuseum ter wereld is het Cancun Underwater Museum, ofwel het Subaquatic Sculpture Museum, in Mexi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • www.museumjaarkaart.nl
 • ‘Museumjaarkaart voor kids razend populair’ door Bianca Brasser (Metro, 27 maart 2014)
 • 'Alle hens aan dek! (Spoor, zomer 2012)
 • www.e-nemo.nl
 • www.hetscheepvaartmuseum.nl
 • www.spoorwegmuseum.nl
 • www.tropenmuseum.nl
 • www.aviodrome.nl
Reactie

Paulus Kamp, 18-04-2018
Ik wil graag een museumjaarkaart aan mijn kleindochter cadeau doen voor haar verjaardag. Kunt u mij de nodige informatie geven?

Bedankt Paulus Kamp Reactie infoteur, 20-04-2018
Wat een leuk cadeau!
Via deze link https://www.museumkaart.nl/bestel kunt u de museumjaarkaart voor haar bestellen.

Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 13-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.