Bezienswaardigheden Goeree-Overflakkee

Het eiland Goeree-Overflakkee is het onderste eiland van Zuid-Holland. Dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, namelijk dat het eiland onderdeel is van Zeeland. In de zomermaanden trekken veel mensen naar de kust voor een heerlijke, ontspannen vakantie. Ook het eiland Goeree-Overflakkee zit het zomers vol met toeristen. Wat is er zoal te doen op het eiland?

De vuurtoren van Ouddorp

Vuurtoren Westhoofd is de naam die de vuurtoren heeft gekregen in Ouddorp. Deze vuurtoren staat in de duinen bij de Groenedijk. De vuurtoren is in 1947-1950 gebouwd van baksteen, is vierkant en heeft een hoogte van 56 meter. In 1862 stond er al een gietijzeren toren op het eiland Goeree. Deze toren is in 1911 vervangen door een toren van gewapend beton. Deze toren is helaas op 5 mei 1945 door de Duitsers vernietigd.

Het lichtkarakteristiek is 3 schitteringen per 15 seconden en heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela (kaarsen). Hiermee heeft deze vuurtoren het sterkste licht.

Museum R.T.M. Ouddorp

R.T.M. is de afkorting van de vroegere Rotterdamse Tramweg Maatschappij. Tegenwoordig is de Stichting R.T.M. Ouddorp een trammuseum die ritten uitvoert met de historische trams. De stichting heeft, nadat het is verhuisd naar de Punt in de gemeente Goedereede, een nieuwe tramlijn aangelegd van 6 km lang. Deze was gereed in 1996, waarna er volop gebruik van werd gemaakt voor toeristische ritten. In het remisegebouw is al het materieel opgeslagen, waar het ook bewonderd kan worden.

De remise en het museum met de museumwinkel zijn geopend op dezelfde dagen als de trams rijden en van 1 april tot 1 november ook op zaterdag- en woensdagmiddag. Naast bezoek van het museum is het een aanrader om een rit te maken met een originele RTM Stoom- of dieseltram. Bij de VVV kan opgevraagd worden wanneer de trams rijden.

Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Een oude dorpswinkel en een oude schoolklas, typerend voor het eiland Goeree-Overflakkee. Dit en nog veel meer vindt u terug in het streekmuseum, gevestigd aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Aan deze straat staat een rij met huisjes uit de 17e eeuw. Het type huisjes zijn trapgevelhuises die met elkaar verbonden zijn, om zo een mooi museum te creëren.
Het eiland Goeree-Overflakkee heeft lange tijd in het teken gestaan van de handel. In de huisjes worden dan ook vondsten getoond op het gebied van de landbouw, visserij en scheepvaart en enkele oude ambachten.

Rondleiding op de visafslag in Stellendam

De gemeente Goeree-Overflakkee 'draait' op de visserij. In Stellendam ligt de complete vissersvloot. Elke vrijdagmorgen komt de vissersvloot aan in de haven. Hierna wordt de vis schoongemaakt, gesorteerd en geveild. Daarna is er de mogelijkheid tot het maken van een rondleiding over de visafslag om de kotters van dichtbij te kunnen bekijken.

De rondleiding wordt alleen op vrijdagmorgen gehouden om 08.30uur. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Om deel te kunnen nemen aan de rondleiding moet wel aangemeld worden bij de VVV in Ouddorp.

Catharinatoren Goedereede

De toren van Goedereede is een grijze, vierkante bakstenen kerktoren van 39,5 meter hoog. De toren is gebouwd tussen 1467 en 1512. Geruime tijd (1552-1912) heeft de toren gediend als baken voor de scheepvaart. Men maakte licht door middel van een open kolenvuur. Verder hangen er 2 klokken en een carillon van 52 klokken.

Sinds 1967 bezit de toren de status als Rijksmonument. De toren is in de zomermaanden dagelijks te bezoeken. Onder begeleiding van een gids kan een rondleiding gemaakt worden en de trappen beklommen worden. Boven gekomen is de beloning voor het klimmen een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland.

Windmolens

Op het eiland Goeree-Overflakkee zijn in totaal 12 windkorenmolens. Al deze molens, op één na, zijn in bezit van Stichting Tot Behoud Der Molens op Goeree-Overflakkee, kortweg gezegd Molenstichting Goeree-Overflakkee. Er is slecht één molen in Ouddorp die in bezit is van een particulier.

Meer informatie en eventuele bezoektijden van de windkorenmolens zijn te vinden op de site van de MolenStichting.
Molenstichting Ouddorp
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeVoordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeOp Goeree Overflakkee bevinden zich genoeg mogelijkheden om een dagje uit te gaan met het hele gezin. Hieronder vindt u…
De molens op Goeree-OverflakkeeDe molens op Goeree-OverflakkeeDenk je aan Holland, dan denk je aan tulpen, kaas en natuurlijk aan de vele molens. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-…
nieuws uitgelichtFlakkee ligt niet in Zeeland!Goeree-Overflakkee ligt in Zuid-Holland en niet in Zeeland. Voor echte Flakkeeënaren is dit een uiterst gevoelig onderwe…
Zomervakantie in Ouddorp aan ZeeIn de zomervakantie trekken veel mensen naar het buitenland vanwege het mooie weer, de bezienswaardigheden en de cultuur…

30 jaar slapen in Kasteel Westhove“Het lot der kasteelen is evenmin te voorzien of te voorspellen als dat der menschen”, schreef de bekende Bosboom-Touiss…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Bronnen en referenties
  • www.vvvzeeland.nl ;
  • www.goeree-overflakkee.nl;
  • www.ouddorp.nl;
  • www.gomolens.nl;
Mnvd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.