Zomervakantie in Ouddorp aan Zee

In de zomervakantie trekken veel mensen naar het buitenland vanwege het mooie weer, de bezienswaardigheden en de cultuur. Echter is het zeker de moeite waard om thuis te blijven. Ook in Nederland zijn mooie plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is in de zomer. Een mooi plaatsje is Ouddorp. Ouddorp is een plaats dat ligt op het eiland Goeree-Overflakkee, wat een eiland van Zuid-Holland is. Veel mensen denken dat dit een Zeeuws eiland is, maar het tegendeel is waar. Voor de echte ‘Flakkeeënaren’ is het zelfs een gevoelig onderwerp. De plaats Ouddorp kent langs de kust een paar karakteristieke dingen, die Ouddorp tot een geschikte vakantieplaats maak voor jong en oud!

De vuurtoren van Ouddorp

Vuurtoren Westhoofd is de naam die de vuurtoren heeft gekregen in Ouddorp. Deze vuurtoren staat in de duinen bij de Groenedijk. De vuurtoren is in 1947-1950 gebouwd van baksteen, is vierkant en heeft een hoogte van 56 meter. In 1862 stond er al een gietijzeren toren op het eiland Goeree. Deze toren is in 1911 vervangen door een toren van gewapend beton. Deze toren is helaas op 5 mei 1945 door de Duitsers vernietigd.

Het lichtkarakteristiek is 3 schitteringen per 15 seconden en heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela (kaarsen). Hiermee heeft deze vuurtoren het sterkste licht.

Het Blaeuwe Huus

Het Blaeuwe Huus is een boerderij uit het jaar 1659. Vroeger werden in Ouddorp boerderijen blauw geverfd. De boeren dachten dat de blauwe kleur de vliegjes weg zou houden. Het vee in de stallen trok juist deze vliegjes aan. Door het woongedeelte blauw te verven zou er minder last zijn van vliegen in en rondom het woongedeelte.

Helaas raakte deze boerderij halverwege de 20e eeuw sterk in verval. Door een restauratie in 1991 is de boerderij weer in oude staat hersteld en opnieuw geverfd. Tegenwoordig zit de plaatselijke VVV in het schuurgedeelte van de boerderij. Er zijn verschillende ansichtkaarten en zelfs een schildering van Rien Poortvliet in omloop. Dit benadrukt het ‘speciale’ aan deze boerderij.

Mèkkerstee

De Mekkerstee is een zorgboerderij voor mensen met psychosociale of psychische problemen. Ook bereidt de Mèkkerstee mensen voor op een terugkeer naar betaald werk in de samenleving. De Mèkkerstee werkt intensief samen met Sjaloom Zorg.

De Mèkkerstee is een ideale locatie voor een dagje uit. Er kan rond gelopen worden tussen de geiten en andere boerderijdieren, terwijl onderwijl genoten wordt van de mooie groene natuur. Tussendoor genieten van zelfgemaakt ijs, appeltaart of biologische geitenkaas. Ook kan er bekeken worden hoe dit allemaal gemaakt wordt.

Ervaar op de Mèkkerstee de charme van het boerenleven.

De stranden

Doordat Ouddorp op de kop van Goeree-Overflakkee ligt heeft het rondom vele kilometers strand. Op vele van deze stranden zijn strandtenten te vinden, waar je heerlijk een hapje kunt eten of drinken. Een van Nederlands beste en modernste strandpaviljoen is te vinden in Ouddorp, namelijk Strandpaviljoen Paal 10.Bij de meeste strandopgangen zijn vele parkeerplaatsen te vinden waar je gratis (!) kunt parkeren. Er zijn achttien strandopgangen waardoor de er makkelijk een keuze gemaakt kan worden tussen een 'rustig' of een 'druk' strand.

Een echte aanrader is om ’s avonds langs de vloedlijn, tegen zonsondergang, een wandeling te maken. Een prachtig gezicht om de zon in de zee te zien zakken en bovendien erg goed voor de gezondheid

Watersport

Niet alleen op het strand kun je van alles doen, ook op het water is er genoeg te doen. Omdat Ouddorp aan de kust ligt is er vrijwel altijd wind, zodat er volop genoten kan worden van het beoefenen van wind- en kitesurfen. Er is bij strand Brouwersdam een Beach Club te vinden die alle benodigdheden voor een heerlijke middag surfen in huis heeft. Verder zijn er speciale stranden geselecteerd waar ongestoord de watersport beoefend kunt worden. Daar tegenover zijn er ook stranden waarbij dit niet mag, zodat daar geen overlast wordt veroorzaakt.
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden Goeree-OverflakkeeHet eiland Goeree-Overflakkee is het onderste eiland van Zuid-Holland. Dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen den…
Voordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeVoordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeOp Goeree Overflakkee bevinden zich genoeg mogelijkheden om een dagje uit te gaan met het hele gezin. Hieronder vindt u…
Strandpaviljoen Paal 10 in OuddorpIn Ouddorp, op het eiland Goeree-Overflakkee is één van de meest moderne en populairste strandpaviljoens van Nederland g…
nieuws uitgelichtFlakkee ligt niet in Zeeland!Goeree-Overflakkee ligt in Zuid-Holland en niet in Zeeland. Voor echte Flakkeeënaren is dit een uiterst gevoelig onderwe…

Leiden - De SleutelstadLeiden - De SleutelstadLeiden, bijgenaamd de sleutelstad, is vooral ook de universiteitsstad. Bekend vanwege de beroemde en bekende studenten d…
Buiten zwemmen in Nederland - een overzicht van zwemplekkenBuiten zwemmen in Nederland - een overzicht van zwemplekkenZodra de temperaturen richting zomerse waarden schieten wil je graag verkoeling zoeken en plezier maken aan het water. D…
Bronnen en referenties
  • www.ouddorp.nl; www.demekkerstee.nl
Mnvd (16 artikelen)
Laatste update: 21-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.