Buiten zwemmen in Nederland - een overzicht van zwemplekken
Zodra de temperaturen richting zomerse waarden schieten wil je graag verkoeling zoeken en plezier maken aan het water. De stranden aan de kust zijn dan populair, maar ook in het binnenland zijn er prima stranden met zwemwater te vinden. Je moet alleen even weten waar ze zijn en of het water ook geschikt is om in te zwemmen. Gelukkig is goede en actuele informatie over de temperatuur, kwaliteit en veiligheid van zwemwater en de voorzieningen beschikbaar.
Zwemplekken en voorzieningen in Nederland
Tegenwoordig zijn alle officiële zwemwaterplekken overzichtelijk te vinden op
zwemwater.nl. Hier is voor elke zwemplek actuele informatie te vinden over veiligheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Ook staan alle voorzieningen aangegeven zoals sanitair en toezicht. Ook is aangegeven of honden zijn toegestaan en of het strand vrij toegankelijk is of niet. Van veel zwemplekken is ook een plattegrond aanwezig.
Zeker de stranden langs de kust, de grote recreatieplassen in het binnenland en zwemplekken bij steden zijn bij mooi weer (erg) druk. Zoek je een rustige zwemplek, ga dan vooral naar kleinere zwemplekken uit de buurt van grote steden.
De zwemplekken verschillen onderling in het aantal voorzieningen zoals de aanwezigheid van douches, een EHBO-post, parkeergelegenheid, horeca en toezicht. Deze zwemplekken hebben relatief veel voorzieningen (maar niet perse allemaal).
Overzicht van zwemplekken per provincie
Groningen
Recreatieplas Engelbert en de Hoornseplas (Groningen).
Friesland
Lytse Wielen (Leeuwarden), de noordkust van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog.
Flevoland
Staversekade (Urk), Schokkerhaven, Netl Park (Kraggenburg), Ellerstrand en Harderstrand aan het Veluwemeer, Wolstrand (Zeewolde) aan het Wolderwijd, Erkemederstrand aan het Nuldernauw, Houtribhoek (Lelystad).
Drenthe
’t Veenmeer (Tynaarloo), de Groenlanden (Annen), de Kleine Moere (Grolloo), Schoonhoven (Hoogenveen).
Overijssel
Hulsbeek (Oldenzaal), Milligerplas (Zwolle).
Noord-Holland
De stranden bij Zandvoort en Bloemendaal, de westkust van Texel, Vooroever (Medemblik), Sloterplas (Amsterdam).
Zuid-Holland
Delftse Hout (Delft), Reeuwijkse Hout (Reeuwijk), stranden bij Katwijk, Noordwijk en Hoek van Holland.
Gelderland
Bussloo (tussen Apeldoorn en Deventer), Beldert Beach (Buren), Gravenbol (Maurik).
Utrecht
Naarderbos en Oude Valkeveen aan het Gooimeer, Maarsseveense Plassen (Utrecht), Vinkeveense Plassen, Middelwaard (Vianen), Everstein (Hagestein).
Noord-Brabant
De Kuil (Breda), Blauwe Meer (ten noorden van Tilburg) De Rauwbraken (Berkel-Enschot), Spartelvijver (Hooge en Lage Mierde), Oosterplas (Den Bosch), Strandbad Nuenen (Nuenen).
Zeeland
De stranden bij Cadzand, Nieuwvliet-Bad en Breskens (Zeeuws-Vlaanderen), Zoutelande, Domburg en Oostkapelle (Walcheren), Renesse en Nieuw Haamstede (Schouwen), Braakmankreek (Terneuzen), Yerseke en Katse Veer (Oosterschelde), Perkpolder (Westerschelde), de stranden langs het Veerse Meer.
Limburg
Recreatiepark De Schatberg (Sevenum), Elfenmeer (Herkenbosch), Dilkensplas (Ohé), Hommelheide (Echt-Susteren), Event Beach (Maastricht).
Veiligheid
Sommige zwemplekken hebben toezicht. Dit geldt vooral voor de populaire stranden langs de kust. De meeste zwemplekken in het binnenland hebben echter geen toezicht. Andere veiligheidsvoorzieningen die zwemplekken kunnen hebben zijn bijvoorbeeld ondiepe zones voor kinderen en afbakening van zwemzones door ballenlijnen. De fysieke veiligheid van de zwemplekken wordt gedurende het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd.
De waterkwaliteit wordt op de officiële zwemwaterplekken in het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) gecontroleerd. Bij een slechte waterkwaliteit kunnen risico’s ontstaan voor de gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn blauwalg, zwemmersjeuk, maag- en darmstoornissen en oorontsteking. Wanneer de waterkwaliteit slecht is, wordt dit aangegeven op zwemwater.nl en op informatieborden bij de zwemplek. Wanneer de waterkwaliteit herhaaldelijk slecht is kan dit er toe leiden dat zwemplekken gesloten moet worden. Gezondheidsrisico’s ontstaan vooral tijdens warme zomers.
Watertemperatuur
Ook al is het buiten warm, het water kan zeker in het voorjaar nog best koud zijn. Op
de webste van Rijkswaterstaat kan je de watertemperatuur opzoeken voor de Noordzee en de grotere binnenwateren zoals de rivieren en de Delta. De ideale zwemwatertemperatuur ligt rond de 28 à 29 graden, maar dat wordt meestal niet gehaald in Nederland. Bij temperaturen onder de 15 graden Celsius bestaat kans op onderkoeling en hartritmestoornissen, dat is dus zeker geen aanrader.