Buiten zwemmen in Nederland - een overzicht van zwemplekken

Buiten zwemmen in Nederland - een overzicht van zwemplekken Zodra de temperaturen richting zomerse waarden schieten wil je graag verkoeling zoeken en plezier maken aan het water. De stranden aan de kust zijn dan populair, maar ook in het binnenland zijn er prima stranden met zwemwater te vinden. Je moet alleen even weten waar ze zijn en of het water ook geschikt is om in te zwemmen. Gelukkig is goede en actuele informatie over de temperatuur, kwaliteit en veiligheid van zwemwater en de voorzieningen beschikbaar.

Zwemplekken en voorzieningen in Nederland

Tegenwoordig zijn alle officiële zwemwaterplekken overzichtelijk te vinden op zwemwater.nl. Hier is voor elke zwemplek actuele informatie te vinden over veiligheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Ook staan alle voorzieningen aangegeven zoals sanitair en toezicht. Ook is aangegeven of honden zijn toegestaan en of het strand vrij toegankelijk is of niet. Van veel zwemplekken is ook een plattegrond aanwezig.

Zeker de stranden langs de kust, de grote recreatieplassen in het binnenland en zwemplekken bij steden zijn bij mooi weer (erg) druk. Zoek je een rustige zwemplek, ga dan vooral naar kleinere zwemplekken uit de buurt van grote steden.

De zwemplekken verschillen onderling in het aantal voorzieningen zoals de aanwezigheid van douches, een EHBO-post, parkeergelegenheid, horeca en toezicht. Deze zwemplekken hebben relatief veel voorzieningen (maar niet perse allemaal).

Overzicht van zwemplekken per provincie

Groningen

Recreatieplas Engelbert en de Hoornseplas (Groningen).

Friesland

Lytse Wielen (Leeuwarden), de noordkust van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog.

Flevoland

Staversekade (Urk), Schokkerhaven, Netl Park (Kraggenburg), Ellerstrand en Harderstrand aan het Veluwemeer, Wolstrand (Zeewolde) aan het Wolderwijd, Erkemederstrand aan het Nuldernauw, Houtribhoek (Lelystad).

Drenthe

’t Veenmeer (Tynaarloo), de Groenlanden (Annen), de Kleine Moere (Grolloo), Schoonhoven (Hoogenveen).

Overijssel

Hulsbeek (Oldenzaal), Milligerplas (Zwolle).

Noord-Holland

De stranden bij Zandvoort en Bloemendaal, de westkust van Texel, Vooroever (Medemblik), Sloterplas (Amsterdam).

Zuid-Holland

Delftse Hout (Delft), Reeuwijkse Hout (Reeuwijk), stranden bij Katwijk, Noordwijk en Hoek van Holland.

Gelderland

Bussloo (tussen Apeldoorn en Deventer), Beldert Beach (Buren), Gravenbol (Maurik).

Utrecht

Naarderbos en Oude Valkeveen aan het Gooimeer, Maarsseveense Plassen (Utrecht), Vinkeveense Plassen, Middelwaard (Vianen), Everstein (Hagestein).

Noord-Brabant

De Kuil (Breda), Blauwe Meer (ten noorden van Tilburg) De Rauwbraken (Berkel-Enschot), Spartelvijver (Hooge en Lage Mierde), Oosterplas (Den Bosch), Strandbad Nuenen (Nuenen).

Zeeland

De stranden bij Cadzand, Nieuwvliet-Bad en Breskens (Zeeuws-Vlaanderen), Zoutelande, Domburg en Oostkapelle (Walcheren), Renesse en Nieuw Haamstede (Schouwen), Braakmankreek (Terneuzen), Yerseke en Katse Veer (Oosterschelde), Perkpolder (Westerschelde), de stranden langs het Veerse Meer.

Limburg

Recreatiepark De Schatberg (Sevenum), Elfenmeer (Herkenbosch), Dilkensplas (Ohé), Hommelheide (Echt-Susteren), Event Beach (Maastricht).

Veiligheid

Sommige zwemplekken hebben toezicht. Dit geldt vooral voor de populaire stranden langs de kust. De meeste zwemplekken in het binnenland hebben echter geen toezicht. Andere veiligheidsvoorzieningen die zwemplekken kunnen hebben zijn bijvoorbeeld ondiepe zones voor kinderen en afbakening van zwemzones door ballenlijnen. De fysieke veiligheid van de zwemplekken wordt gedurende het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd.

De waterkwaliteit wordt op de officiële zwemwaterplekken in het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) gecontroleerd. Bij een slechte waterkwaliteit kunnen risico’s ontstaan voor de gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn blauwalg, zwemmersjeuk, maag- en darmstoornissen en oorontsteking. Wanneer de waterkwaliteit slecht is, wordt dit aangegeven op zwemwater.nl en op informatieborden bij de zwemplek. Wanneer de waterkwaliteit herhaaldelijk slecht is kan dit er toe leiden dat zwemplekken gesloten moet worden. Gezondheidsrisico’s ontstaan vooral tijdens warme zomers.

Watertemperatuur

Ook al is het buiten warm, het water kan zeker in het voorjaar nog best koud zijn. Op de webste van Rijkswaterstaat kan je de watertemperatuur opzoeken voor de Noordzee en de grotere binnenwateren zoals de rivieren en de Delta. De ideale zwemwatertemperatuur ligt rond de 28 à 29 graden, maar dat wordt meestal niet gehaald in Nederland. Bij temperaturen onder de 15 graden Celsius bestaat kans op onderkoeling en hartritmestoornissen, dat is dus zeker geen aanrader.
© 2014 - 2024 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
De meest bijzondere strandenNederland heeft een relatief lang kustgebied en buitenom stranden langst de kust kunt u ook genieten van stranden in de…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…

Zomervakantie in Ouddorp aan ZeeIn de zomervakantie trekken veel mensen naar het buitenland vanwege het mooie weer, de bezienswaardigheden en de cultuur…
Recreatief Land van Maas en WaalRecreatief Land van Maas en WaalHet Land van Maas & Waal is niet alleen voor buitenlandse gasten een heel bijzonder gebied, er zijn inmiddels ook talloz…
Bronnen en referenties
  • Watertemperatuur Nederland - www.rijkswaterstaat.nl/geotool/watertemperatuur.aspx - bezocht op 27 februari 2014
  • Zwemwater.nl - www.zwemwater.nl - bezocht op 27 februari 2014
Rogier1984 (23 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.