Leiden - De Sleutelstad

Leiden - De Sleutelstad Leiden, bijgenaamd de sleutelstad, is vooral ook de universiteitsstad. Bekend vanwege de beroemde en bekende studenten die er gestudeerd hebben maar ook vanwege haar onderzoeken. De stad waar Rembrandt geboren is en tot zijn vijfentwintigste jaar woonde. En natuurlijk de stad van het mooie stadhuis in de gezellige Breestraat en de Hortus Botanicus aan het Rapenburg.

Universiteit Leiden

De universiteit van Leiden bestaat sinds 1575 en is de oudste universiteit van Nederland. De universiteit werd opgericht door Willem van Oranje en er wordt aangenomen dat het een geschenk aan de stad was na Leidens ontzet op 3 oktober 1574. De universiteit telt zeven faculteiten, waarvan zes op verschillende locaties in Leiden en een faculteit in Den Haag.

LipsiusgebouwLipsiusgebouw
Hortus BotanicusHortus Botanicus
UniversiteitsbibliotheekUniversiteitsbibliotheek

Verscheidene Nobelprijswinnaars waren verbonden aan de universiteit Leiden, zoals Kamerlingh Onnes, Hendrik Lorentz en Willem Einthoven. Zo ook de natuurkundigen Albert Einstein en Paul Ehrenfest. Andere bekende mensen die aan deze universiteit gestudeerd hebben zijn onder andere Ayaan Hirsi Ali, Ben Bot, Armin van Buuren, Prins Constantijn, Hugo de Groot, Ronald Plasterk, Mark Rutte en Erica Terpstra. De universiteitsbibliotheek bezit meer dan 3,5 miljoen boeken en enkele bijzondere collecties van oosterse en westerse manuscripten, atlassen, foto's en prenten.

De faculteiten van Universiteit Leiden:
 • Archeologie
 • Campus Den Haag
 • Geesteswetenschappen
 • Geneeskunde/LUMC
 • Rechtsgeleerdheid
 • Sociale Wetenschappen
 • Wiskunde en Natuurwetenschappen

Hortus botanicus

Deze botanische tuin is opgericht in 1590 aan het Rapenburg in Leiden met als doel een tuin met geneeskrachtige planten te creëren die door de studenten bestudeerd konden worden. Het is een plantentuin met verschillende plantensoorten uit de hele wereld. In de kassen worden planten gekweekt voor onderzoek. De tuin is sinds de oprichting al open voor bezoekers en er zijn ook nog veel oude bomen uit de afgelopen 400 jaar te bezichtigen. Verder zijn er plantencollecties te zien uit Zuidoost- en Oost- Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. De Voortuin stamt uit 1590 en is het oudste deel van de tuin.

Rembrandt van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd geboren in Leiden in 1606 of 1607. Meestal wordt het jaar 1606 aangehouden maar sommige bronnen melden dat zijn geboortejaar 1607 zou zijn. Hij overleed op 4 oktober 1669 in Amsterdam. Hij zou een van de belangrijkste Hollandse meesters van de zeventiende eeuw worden. Zijn vader was molenaar en getrouwd met de bakkersdochter Neeltje van Zuytbrouck. Rembrandt wist al jong dat hij schilder wilde worden ook al hadden zijn ouders hem op 14-jarige leeftijd ingeschreven aan de universiteit van Leiden. Hij was in 1619 al in de leer bij de historieschilder Jacob van Swanenburgh.Hij ging in 1625 naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de schilder Pieter Lastman. In 1934 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh waarbij hij in 1941 een zoon kreeg, dieTitus genoemd werd. In 1635 verhuisde hij met Saskia van Leiden naar Amsterdam en huurde daar woonruimte in de Nieuwe Doelenstraat. Vier jaar later verhuisden ze naar hun nieuwgebouwde huis in de Breestraat, het tegenwoordige museum Rembrandthuis. Enkele beroemde werken van Rembrandt zijn:

 • Danaë
 • De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
 • De Nachtwacht
 • De Staalmeesters
 • Het Joodse Bruidje
 • Saskia als Flora
 • Titus in een habijt

Stadhuis van Leiden

Aan de Breestraat (brede straat) ligt het stadhuis van Leiden met de opvallende gevel in Renaissancestijl. Deze is in 1594 ontworpen door Lieven de Key en werd voor het al bestaande middeleeuwse gemeentehuis geplaatst. Lieven de Key kwam oorspronkelijk uit Gent en werd in 1593 benoemd tot stadssteenhouwer van Haarlem. In februari 1929 werd het stadhuis door een enorme brand verwoest maar de gevel is blijven staan. In hetzelfde jaar werd aan Willem Dudok de opdracht gegeven om een nieuw gebouw achter de bestaande gevel te ontwerpen. Op zijn ontwerp kwam veel kritiek zodat meerdere architecten uitgenodigd werden om het stadhuis te ontwerpen. Uiteindelijk werd in 1934 gekozen voor het ontwerp van de Haarlemmer C. Blaauw. Aan de kant van de Vismarkt is het gebouw uitgebreid met het stadhuisplein. De klokkentoren is 53 meter hoog, met een vierkante romp en wordt naar boven toe steeds smaller met bovenaan een bol met windvaan met het stadswapen van Leiden.

De Sleutelstad

De bijnaam van Leiden is 'de sleutelstad'. Dit verwijst naar de twee gekruiste rode sleutels in het wapen van Leiden en is te herleiden tot Sint-Pieter (Petrus), de beschermheilige van de stad. Zijn attributen (symbolen) waren sleutels. De naam kom je nog regelmatig tegen in Leiden zoals de radio- en nieuwszender Sleutelstad, de politieke partij Partij Sleutelstad, de voormalige meelfabriek De Sleutels en het vroegere kinderkoor de Leidse Sleuteltjes.

De Witte SingelDe Witte Singel
De BreestraatDe Breestraat
Het RapenburgHet Rapenburg

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenGeschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenIn 1594 werd de hortus medicus in Leiden geopend. De tuin werd opgericht om de studie van geneeskrachtige planten en kru…
Hortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangHortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangMet Hortus Botanicus wordt een botanische tuin bedoeld. Een botanische tuin is een tuin met een wetenschappelijk karakte…
Hortus Botanicus Amsterdam: van oorsprong een medische tuinHortus Botanicus Amsterdam: van oorsprong een medische tuinHortus Botanicus Amsterdam, een botanische tuin in een monumentenpand midden in Amsterdam. Een oase van rust met een hel…
DJ Magazine publiceert jaarlijks overzicht DJ Mag Top 100DJ Magazine publiceert jaarlijks overzicht DJ Mag Top 100DJ Magazine, ook bekend als DJ Mag, is het Britse tijdschrift dat maandelijks wordt uitgegeven en zich richt op ‘electro…

Goedereede, de moeite van het bezoeken waard!Goedereede is net als Ouddorp een gemeente gelegen op het eiland Goeree-Overflakkee. Deze gemeente telt ongeveer 2000 in…
Zomervakantie in Ouddorp aan ZeeIn de zomervakantie trekken veel mensen naar het buitenland vanwege het mooie weer, de bezienswaardigheden en de cultuur…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • www.leidenuniv.nl
 • www.gemeente.leiden.nl
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.