Het grootste onderwatermuseum ter wereld

Het grootste onderwatermuseum ter wereld is het Cancun Underwater Museum, ofwel het Subaquatic Sculpture Museum, in Mexico. In 2009 werd een begin gemaakt aan het opbouwen van dit indrukwekkende onderwatermuseum, en tegenwoordig kun je er op drie bijzondere manieren kennis mee maken. Het is zonder meer de moeite waard. Het grootste onderwatermuseum ter wereld werd opgericht om het bestaande plaatselijke koraalrif te beschermen en sterker te maken. Dit koraalrif in Quintana Roo’s West Coast National Park werd meerdere malen getroffen door zware orkanen, waardoor het zwaar beschadigd raakte. Daarnaast had het koraalrif zwaar geleden onder de aanwezigheid van onder meer onervaren duikers. Koraalriffen zijn toch van groot belang voor de bevolking. In geval van een orkaan kunnen koraalriffen 99% van de kracht van de golven absorberen, waardoor de kustlijn, en alles wat daar leeft, beter beschermd wordt. Belangrijk is het dus dat de riffen goed gezond en sterk zijn. Wereldwijd zijn er zo’n 300 miljoen personen die profiteren van de positieve werking van de koraalriffen, en dan wordt er nog niet gesproken over de nodige bescherming van dieren en natuur.

Het museum beschermt het bestaande koraalrif

Het grootste onderwatermuseum ter wereld is natuurlijk erg interessant voor toeristen, maar veel mensen maakten zich aanvankelijk toch zorgen om het effect van dit museum op de natuur. Dit is zeker niet nodig, want het museum draagt juist bij aan het versterken van de natuur. De beelden die in het onderwatermuseum te vinden zijn, zijn stuk voor stuk gemaakt van pH-neutraal marine beton. In de directe omgeving van de beelden werden diverse koralen geplant, en ook de beelden zelf werden bedekt met koraal. Zo ontstaat er na verloop van tijd een natuurlijke voortplanting en zullen de beelden door de natuur worden opgenomen als nieuwe stukken natuur. Al binnen twee weken werd de werking zichtbaar, door de groene algen die verschenen. Binnen enkele maanden werden er al jonge algen opgemerkt. Er is nog een manier waarop het onderwatermuseum het bestaande koraalrif beschermt. Duikers en snorkellaars gaan nu het grootste onderwatermuseum ter wereld ontdekken, en laten het bestaande koraalrif met rust. Zo heeft deze alle tijd en gelegenheid zichzelf te herstellen en weer sterk en gezond te worden, zodat het beter bestand is tegen toekomstige orkanen.

Op weg naar vierhonderd indrukwekkende beelden

Het Cancun Underwater Museum, ofwel het Subaquatic Sculpture Museum, mag zichzelf zeker het grootste onderwatermuseum ter wereld noemen. Je zou denken dat er heel wat tijd overheen is gegaan voordat zij deze naam toegewezen kregen, maar niets is minder waar. Er werd in november 2009 een start gemaakt met het onderwatermuseum. Op 19 november 2009 werden de eerste vier beelden geplaatst op de bodem van de ondiepe wateren van het Cancun National Marine Park. Binnen zeer korte tijd bevonden zich al honderd beelden op de bodem, en dit was nog slechts een kwart van alle beeldhouwwerken die geplaatst zouden worden. Tegen het einde van 2010 stonden er daadwerkelijk 400 beeldhouwwerken op de bodem, en hiermee werd het Cancun Underwater Museum het grootste onderwatermuseum ter wereld. Echter, het is niet bij deze vierhonderd beelden gebleven.

Een enorme trekpleister

Het doel van het grootste onderwatermuseum ter wereld lag zeker niet op het vlak van toerisme, en men had dan ook niet verwacht dat het onderwatermuseum zo populair zou worden. Mensen komen vanuit alle hoeken van de wereld naar het onderwatermuseum om de beelden onder water te aanschouwen. Het grootste onderwatermuseum ter wereld mag jaarlijks een kleine miljoen bezoekers verwelkomen, en dit stijgt werkelijk boven alle verwachtingen uit. Men vermoedt dat er door de komst van het onderwatermuseum jaarlijks een ruime 700.000 bezoekers worden weggehouden van het bestaande koraalrif, en dat is natuurlijk het werkelijke doel van het onderwatermuseum geweest. Toch, het feit dat Cancun Underwater Museum zo populair is geworden heeft er ook voor gezorgd dat er nu meer aandacht uitgaat naar de waarde van het museum op toeristisch gebied. Aanvankelijk was het de bedoeling het onderwatermuseum te laten rusten met de vierhonderd beelden. Doordat het onderwatermuseum zo populair is geworden, en zeer positief is voor het toerisme, werd besloten toch te gaan ontwikkelen.

De nieuwste ontwikkelingen

Cancun Underwater Museum was met vierhonderd beelden al het grootste onderwatermuseum ter wereld, maar er waren zeker andere onderwatermusea die ernstig dichtbij kwamen en dreigden de titel af te pakken. Hierop werd besloten te gaan ontwikkelen, zodat de positieve invloed op het toerisme bleef bestaan. Inmiddels staan er zo’n 500 beelden in het onderwatermuseum. De laatste elf beelden werden toegevoegd in september 2013. Daarnaast is er een Visitors Center gerealiseerd. In dit bezoekerscentrum zijn replica’s van de meest populaire beelden uit het onderwatermuseum te vinden.

De beeldhouwer

Alle beelden in het grootste onderwatermuseum ter wereld zijn gemaakt door één en dezelfde beeldhouwer, namelijk door Jason de Caires Taylor. Hij werd in 1974 geboren, als kind van een Engelsman en een dame uit Guyana. Hij bracht zijn jeugd deels in Europa en deels in Azië door. In 1998 studeerde hij af aan het London Institute of Arts, met een BA Honours in Sculptuur. Tevens kwalificeerde Taylor zich als duikinstructeur en onderwater naturalist. Taylor is dan ook niet alleen een beeldhouwer, maar staat ook bekend als één van de beste onderwaterfotografen, beroemd om zijn dramatische beelden. In 2006 realiseerde Taylor zijn eerste eigen onderwatermuseum, aan de kust van Grenada in West-Indië. Dit was het eerste onderwater beeldenpark ter wereld en wordt door National Geographic nog altijd gezien als één van de 25 wereldwonderen. Cancun Underwater Museum is tot nu toe het grootste project van Taylor. Zijn beeldhouwwerken zijn inspirerend, adembenemend en indrukwekkend.


Het grootste onderwater museum ter wereld ontdekken

Er zijn drie manieren waarop je het grootste onderwatermuseum ter wereld kunt gaan ontdekken. Je kunt gaan duiken, snorkelen of varen. Het water is relatief ondiep. De beelden zijn te vinden op diepten tussen de zes en negen meter. Hierdoor zijn de beelden ook bijzonder goed te zien vanaf het wateroppervlak. Je kunt de beelden bewonderen door te snorkelen over het gebied, maar wie het water niet in wil (of durft) kan ook op de boot stappen. Voor toeristen die kennis willen maken met het onderwatermuseum zijn er speciale boten met een glazen bodem.

Duiken is natuurlijk wel de meest indrukwekkende manier om kennis te maken met alle beelden in het Cancun Underwater Museum. De beelden staan vrij, dus je kunt zo dichtbij komen als je zelf wilt. Erg jonge mensen wordt afgeraden voor het eerst kennis te maken met het museum door te duiken. Door de groei van koraal en algen hebben diverse beelden een ietwat ‘eng’ uiterlijk gekregen. Wie wat angstig is om hier kennis mee te maken onder water wordt aangeraden eerst een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum, of om eerst de beelden van bovenaf beter te bekijken.
© 2014 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Cancún, party en cultuurCancún, party en cultuurEen stadje dat ruim een halve eeuw geleden nog geheel onbetekenend was, is in de laatst 50 jaar uitgegroeid tot een mode…

De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…
Pompeii en Herculaneum - Werelderfgoed dat afbrokkeltPompeii en Herculaneum - Werelderfgoed dat afbrokkeltIn het jaar 79 raken Pompeii en Herculaneum in Italië bedolven onder hete as. Het was een grote natuurramp, met erg veel…
Bronnen en referenties
  • Grenswetenschap.nl
  • Wikipedia.com
  • Underwatersculpture.com
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.