Tuinen en parken in Amsterdam

Tuinen en parken in Amsterdam Bij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessante musea en de typische Amsterdamse cafés. De hoofdstad van Nederland heeft ook op het gebied van natuur het nodige te bieden en de stadsparken en fraaie tuinen zijn bij menig bezoeker aan Amsterdam geliefd.
Ervaar de groene kant van Amsterdam door één van de parken in de stad te bezoeken. Welke parken in Amsterdam zijn zeker een bezoekje waard?

Amstelpark

Het Amstelpark, gelegen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, is een stedelijk park met diverse bloementuinen, speeltuinen, een minigolfbaan en een voetbalveld. Andere attracties in het Amstelpark zijn: een rododendron-wandeling, een doolhof en een rozentuin. Er zijn ook twee tentoonstellingsruimten in dit Amsterdamse park, de Orangerie en het Glazen Huis. Van april tot oktober kun je met een miniatuurtrein door het Amstelpark.

Het Amstelpark is dagelijks geopend van 08:00 uur tot een half uur voor zonsondergang.

Amsterdamse Bos en de Bosbaan

Het Amsterdamse Bos ligt aan de rand van de stad en is het grootste recreatiegebied in Amsterdam. Het beslaat in totaal een oppervlakte van 1000 hectare. Ter vergelijking: het Amsterdamse Bos is drie keer zo groot als het Central Park in New York. Het Amsterdamse Bos heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden en wandelroutes. In het park kun je ook boten en fietsen huren.

De Bosbaan is een recht stuk water van 2200 meter in het Amsterdamse Bos dat frequent gebruikt wordt voor nationale en internationale roeiwedstrijden. Daarnaast is deze baan uit 1934 ook populair tijdens het hengelseizoen bij sportvissers.

Andere attracties in het park zijn onder andere een openlucht theater, het Bosmuseum, dat de geschiedenis van het park toont en tijdelijke tentoonstellingen heeft, een geitenboerderij, een pannenkoekenhuis en een botanische tuin.

Het Amsterdamse Bos kan 365 dagen per jaar en op elk uur van de dag bezocht worden.

Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus Botanicus in Amsterdam is in 1638 opgericht en is een van de oudste botanische tuinen in de wereld. In de kassen en tuinen van de Amsterdamse Hortus Botanicus vind je meer dan 6.000 planten en meer dan 4.000 plantensoorten. Deze botanische tuin wordt door vele bezoekers beschouwd als een oase van rust in een drukke stad. De Hortus Botanicus is iedere dag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, op 25 december en 1 januari houdt de Hortus haar deuren gesloten.

Rijksmuseum tuin

Het Rijksmuseum is een van de bekendste musea van Nederland, maar de tuin van dit museum is minder bekend. Deze fraaie tuin heeft bloemperken, fonteinen en prieeltjes. Uniek aan de tuin van het Rijksmuseum is de mooie collectie beelden en een stadspoort. Aan het einde van de 19e eeuw werd in de tuin een bonte verzameling aan Nederlandse bouwelementen bij elkaar gebracht, van zuilen tot de Herepoort, de oorspronkelijke stadspoort van Groningen.

De tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam is elke dag, dus ook tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag, gratis te bezoeken van 09:00 tot 18:00 uur.

Vondelpark

Het Vondelpark is het grootste stadspark in Amsterdam en ook het beroemdste park in Nederland. Het park is een nationaal erfgoedmonument en verwelkomt jaarlijks meer dan 10 miljoen bezoekers uit de hele wereld. Het Vondelpark is ook een populaire bestemming voor de lokale bevolking om met de hond te lopen (honden mogen in het Vondelpark los lopen, maar dienen weg te blijven van speelplaatsen en natuurweides), te joggen of gewoon van de sfeer te genieten.

Faciliteiten in het Vondelpark zijn onder andere het Blauwe Theehuis, het City Hostel Vondelpark, een rozentuin (Centrum de Roos) met meer dan 70 soorten, Rent-a-Skate en een openlucht theater. Soms worden er gratis concerten gegeven in het openlucht theater.

Het Vondelpark in Amsterdam is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag geopend.

Westerpark

Het Westerpark in Amsterdam is een groene, energie en creatieve ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Het park maakt deel uit van het Culture Park Westergasfabriek, dat het hele jaar door een scala aan culturele evenementen verzorgt. In dit park vind je leuke cafés en creatieve bedrijfjes in de gebouwen die horen bij de voormalige gasfabriek.

Het Westerpark is het gehele jaar 24 uur per dag geopend.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Universiteit van Amsterdam - Science ParkIn 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam zijn locatie Amsterdam Science Park geopend. Studenten uit het hele land en…
Hardlopen in AmsterdamHardlopen of joggen is tegenwoordig een van de populairste sporten die er is. Het is gezond en makkelijk om mee te begin…
10 parken in Amsterdam10 parken in AmsterdamIn de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam, vind je tussen de bebouwing vele parken. Sommige parken zijn al…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…

Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld?Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld?Gelegen in het midden van Nederland, aan de rand van de plaats Baarn, vind je Kasteel Groeneveld. Dit zeventiende-eeuwse…
Wat kun je doen in de Soester Duinen?Wat kun je doen in de Soester Duinen?In het midden van Nederland, ten zuiden van het plaatsje Soest, ligt een prachtige zandverstuiving; de Soester Duinen. B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kirkandmimi, Pixabay
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/praktische-informatie/openingstijden-en-prijzen
  • http://www.amsterdamsebos.nl/organisatie/feiten-cijfers/
  • https://www.iamsterdam.com/nl/in-en-om-amsterdam/westerpark/westerpark
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_parken_in_Amsterdam
  • http://www.wattedoenin.nl/locaties/vondelpark/
Rvdz (32 artikelen)
Laatste update: 04-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.