10 parken in Amsterdam
In de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam, vind je tussen de bebouwing vele parken. Sommige parken zijn al ruim 150 jaar oud, anderen hebben een kortere geschiedenis. De parken van Amsterdam bieden de Amsterdamse bevolking om de stedelijke drukte even te kunnen ontvluchten en zich te begeven in het groen van het park. De parken van Amsterdam bieden mogelijkheden voor vertier voor jong en oud. In dit artikel tref je beschrijvingen van 10 van de parken van Amsterdam. Er zijn echter meer parken in Amsterdam.
Parken in Amsterdam
Er zijn vele parken in Amsterdam te vinden. Sommige liggen daadwerkelijk in de oude stad, andere parken zijn meer aan de buitenrand van de stad te vinden. Daar waar een park vroeger de stadsrand kenmerkte, is deze door uitbreiding van de stad inmiddels opgeslokt en omsloten door bebouwing. Er is een keuze gemaakt van 10 parken, welke genummerd zijn weergegeven in de kaart. Klik op de kaart om te vergroten.
Sloterpark
Het Sloterpark ligt in stadsdeel Nieuw-West, net buiten de ringweg A10 aan de westzijde van de stad. Het park ligt rondom de Sloterplas. Het Sloterpark is een relatief nieuw park ten opzichte van sommige parken in de binnenstad. Het Sloterpark is aangelegd tussen 1958 en 1974. Voor het ophogen van het park, heeft men de grond gebruikt die vrijkwam bij het afgraven van de Sloterplas (tussen 1948 en 1956). Het park herbergt meerdere kunstwerken, een heemtuin (een stuk van het park waar men als sinds de 50er jaren de natuur op zijn beloop laat), speelplekken en een kinderboerderij.
Westerpark
Het Westerpark ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de westzijde van de stad, in stadsdeel West. Je kunt het vinden, vanuit centrum bekeken, voorbij de Haarlemmerpoort en ten noorden van de Staatsliedenbuurt. Men is in 1890 begonnen met de aanleg van het park op het voormalige terrein van treinstation Willemspoort (de trein naar Haarlem). Ten westen van het park lag en ligt nog steeds het terrein van de Westergasfabriek. Dit terrein, inclusief alle op het terrein aanwezige gebouwen, is volledig opgeknapt en toegevoegd aan het Westerpark. Hierdoor kan het park nu onderdak bieden aan vele culturele activiteiten, binnen en buiten, zoals markten, muziekfestivals, concerten en theatervoorstellingen. De ronde gashouder is decor geweest voor de
Battles in The Voice of Holland en populaire talkshows als
Paul en Witteman en
De Wereld draait door! worden opgenomen in de Westergasfabriek.
Rembrandtpark
Het Rembrandtpark, vernoemd naar de bekende Amsterdamse schilder Rembrandt van Rijn, ligt net als het Sloterpark in stadsdeel Nieuw-West (voorheen Slotervaart). Voor 1940 was de bebouwing aan de stadzijde van het Rembrandtpark het einde van de stadsbebouwing. Het gebied waar nu het park ligt werd tot in de jaren 50 gebruikt door tuinders. Het park zoals het er nu ligt, heeft pas vorm gekregen aan het begin van de jaren 70. Het park is nu geheel opgenomen in de stadsbouw, met aan de westzijde van het park de ringweg A10 West. Het Rembrandtpark heeft speelplaatsen en een kinderboerderij, wat de oudste kinderboerderij van Amsterdam is.
Vondelpark
Eén van de grotere en misschien wel het bekendste park van Amsterdam is het Vondelpark. Het Vondelpark ligt in stadsdeel Amsterdam-Zuid. Je vindt het, vanuit het centrum bekeken achter het Leidscheplein en in de buurt van het Concertgebouw en het Museumplein. Het Vondelpark is niet aangelegd door de gemeente Amsterdam, maar door een groep particulieren die zich verbonden in een bouwonderneming genaamd Willemspark. Zij kochten het gebied en begonnen in 1864 met de aanleg van het
Nieuwe Park. Een jaar later kon het publiek kennis maken met het park en twee jaar later werd een beeld van Joost van den Vondel geplaatst in het park. Dit leidde vervolgens tot de nieuwe naam
Vondelpark. Tot 1953 is het park in particuliere handen gebleven. Leuk detail hierbij is dat de politie bijvoorbeeld niets in te brengen had, wanneer je zonder licht in het park fietste
het was immers privaat grondgebied. Vanwege de hoge onderhoudskosten is het park na 1953 in handen van de Gemeente Amsterdam gekomen. In het Vondelpark is voldoende vertier voor jong en oud te vinden, zoals speeltuinen, een zwembadje, diverse horeca en veel groen. De brede fietspaden lenen zich uitermate goed voor diverse sporten, zoals fietsen, joggen of skaten.
Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos ligt tussen de stad Amsterdam en vlieghaven Schiphol in. Feitelijk ligt het Amsterdamse Bos grotendeels op grondgebied van de gemeente Amstelveen. Het Amsterdamse Bos is aangelegd als groenvoorziening voor de Amsterdamse bevolking en is eigenlijk een kruising tussen een bos en park. Het hoort derhalve zeker thuis in dit rijtje van parken in Amsterdam. De eerste plannen voor een bos nabij de stad, stammen al uit het jaar 1900. Vanaf 1927 is er meer beweging gekomen in het realiseren van deze plannen. Een jaar later is het besluit genomen, dat het bos er moest komen. Vanaf 1934 is de schep in de grond gegaan, wat veel werkgelegenheid creëerde voor de op dat moment in crisis verkerende Nederlandse (en Amsterdamse) bevolking. In de Tweede Wereldoorlog zijn Joodse arbeiders en gevangenen ingezet om de realisatie van het Amsterdamse Bos voort te zetten. Pas in 1964 is het bos tot voltooiing gekomen. Het Amsterdamse Bos herbergt vele activiteiten, zoals een zwembadje, vele vijvers, kanoverhuur, een geitenboerderij, een oplucht theater en veel meer. In de nabijheid, aan de noordzijde, ligt de Bosbaan: een baan voor roeiwedstrijden.
Amstelpark
Het Amstelpark is gesitueerd ten zuiden van de Ringweg A10 Zuid ter hoogte van de RAI Amsterdam. Het park ligt over de lengte tegen de Amstel aan. Het Amstelpark behoort tot Amsterdam Buitenveldert. Het Amstelpark is opgericht begin jaren 70. Het park is aangelegd voor de tuinbouwtentoonstelling, de Floriade van 1972, waarvan ook een deel van het Beatrixpark deel uit maakte. Na afloop van de Floriade is het schitterende park gebleven. Veel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd heeft men in tact gehouden: een spoortreintje dat door het hele park rijdt, een doolhof, een rosarium, een oranjerie, kassen, een midgetgolfbaan, meerdere horecagelegenheden en een grote speeltuin met kinderboerderij voor de kinderen.
Beatrixpark
Het Beatrixpark is gesitueerd in stadsdeel Amsterdam-Zuid in de Prinses Irenebuurt. Het ligt aan de noordzijde van de ringweg A10 Zuid, tussen de RAI Amsterdam en de kantoren van Amsterdam Zuid-WTC. Het park is aangelegd in 1938 en mag worden beschouwd als project in het kader van werkverschaffing voor de in economische crisis verkerende bevolking. Het Beatrixpark maakte ook deel uit van het terrein van de Floriade in 1972, waar het Amstelpark haar ontstaan aan dankt. Het park heeft meermaals terrein verloren aan de uitbreiding van het RAI complex. Plannen zijn er om de ringweg A10 Zuid ondergronds te maken. Hierdoor komt er terrein beschikbaar aan de zuidzijde van het Beatrixpark, waardoor het park doorgetrokken kan worden richting (sportpark) Buitenveldert. In het park tref je naast wandel- en fietspaden ook een klein zwembadje voor kinderen en andere speelgelegenheden. Ook is er een kruidentuin in het park.
Sarphatipark
Midden in de buurt De Pijp, in stadsdeel Amsterdam-Zuid, ligt een rechthoekig park: het Sarphatipark. Het park draagt de naam van de arts, stedenbouwer en weldoener Samuel Sarphati (1813-1866). Ondanks dat Sarphati de aanzetter was van het park, is pas in 1885, 19 jaar na zijn overlijden, begonnen met de aanleg ervan. Wist jij dat het terrein in eerdere stedelijke plannen (Van Niftrik) bedoeld was voor de aanleg van een Centraal Station? Voor de waterhuishouding (denk aan verversing van water in de vijvers en afvoer van overtollig water is een systeem van waterbeheersing, inclusief een gemaal en een pijp naar de Stadhouders kade aangelegd. De straten in De Pijp zijn opgehoogd, maar het park werd niet opgehoogd. Hierdoor ligt het park lager dan de rest van De Pijp.
Oosterpark
Het Oosterpark ligt in de Oosterpark-buurt is stadsdeel Amsterdam-Oost, tussen het Tropenmuseum en het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG). Het Oosterpark is door de gemeente Amsterdam aangelegd in 1891. Daarmee was het Oosterpark het eerste grote park dat door de gemeente is aangelegd. Kleinere parken, zoals het Sarphatipark bestonden al wel. Het Vondelpark was er ook al, maar is privaat aangelegd. Voor de aanleg van het Oosterpark moest de oosterbegraafplaats worden verhuisd naar de huidige locatie (Nieuwe Oosterbegraafsplaats in Watergraafsmeer). Het Oosterpark is een fijn park, met veel groen en vele soorten vogels. Het park herbergt ook meerdere kunstwerken, waaronder
De Schreeuw ter nagedachtenis aan de vermoorde Theo van Gogh en het
Nationaal Monument Slavernijverleden.
Flevopark
In stadsdeel Amsterdam-Oost ligt het Flevopark. Je vindt het achter het Oostelijk havengebied en ten noorden van de Indische buurt. Naast het park ligt de makkelijk herkenbare Amsterdamse brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en het Flevoparkbad (buitenzwembad). In 1928 is men begonnen met de aanleg van het Flevopark. Tussen het park en de Indische buurt ligt de Joodse begraafplaats uit 1714. Deze begraafplaats is niet toegankelijk voor publiek en is sinds 1942 niet meer in gebruik. De begraafsplaats vormt nu (ecologisch) één geheel met het park. Als je niet weet dat het er is, loop je er waarschijnlijk aan voorbij. Het park herbergt meerdere speelplaatsen, een destilleerderij (in het oude gemaal) en meerdere velden voor sport- en spelactiviteiten.