Tilburg niet leuk? Deze tips bewijzen het tegendeel!

Tilburg is zeker niet saai. Deze Brabantse stad, met circa 200.000 inwoners, heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De stad kent dan wel geen stadskern zoals Nijmegen en Breda die hebben, maar Tilburg heeft erg veel te bieden op het gebied van cultuur, shoppen en horeca. Onlangs openden er nog diverse nieuwe restaurants, speciaalzaken en werd een heus stadstrand geopend. Kortom: Tilburg is booming! Hieronder kun je de leukste activiteiten voor een dagje uit in Tilburg vinden.

Proeven

Bierbrouwerij La Trappe

Wat veel mensen misschien niet weten is dat Tilburg een eigen bierbrouwerij heeft. Hier wordt het overheerlijke trappistenbier La Trappe geproduceerd op ambachtelijke wijze door monniken. Dat is bijzonder, want het is Nederlands enige trappistenbier. Je kunt er terecht voor een excursie met proeverij of je kunt plaatsnemen in het grote café (met groot terras) om een van de negen trappistenbieren te proberen. Naast bier kun je ook proeven van bijvoorbeeld de trappistenkaas en -brood.

Adres
Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot (gemeente Tilburg)

Openingstijden
  • Zomer (april t/m oktober) ma - za 11.00 - 19.00 uur, zo 12.00 - 19.00 uur
  • Winter (november t/m maart) ma - za 11.00 - 18.00 uur, zo 12.00 - 18.00 uur

Spaans café Doncurado

Dit Spaanse café is onlangs geopend aan de Piushaven. Je kunt hier terecht voor authentieke Spaanse gerechten: een lunch, hapje of wat tapas. Je kunt plaatsnemen in het restaurant of op het terras, waarbij je een schitterend uitzicht hebt over de haven. Naast het café is er ook een winkel waar je terecht kunt voor typische Spaanse producten, zoals Manchego-kaas, wijn en ham.

Adres
Piushaven 5, Tilburg

Openingstijden
di - do 10.00 - 21.00 uur, vr en za 10.00 - 22.30 uur, zo 12.00 - 21.00 uur

Afghaans restaurant Sarban

Sarban is een bijzonder restaurant, gerund door twee Afghaanse broers. Op het menu vind je een brede selectie aan originele gerechten uit de Afghaanse keuken. Je kunt ook kiezen voor een kennismakingsmenu, waarbij je de gerechten van de kaart als kleine hapjes voorgeschoteld krijgt. Zo kun je optimaal kennismaken met deze bijzondere en smaakvolle keuken, waar overigens ook veel vegetarische gerechten te vinden zijn.

Adres
Besterdring 2, Tilburg

Openingstijden
di - zo 17.00 - 22.00 uur, ma gesloten

Berlijn Café

Bij Berlijn Café waan je je echt in Berlijn. De inrichting is anders dan de standaard cafés. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, waarbij je binnen of buiten aan de picknicktafels plaats kunt nemen. Regelmatig vinden er ook optredens plaats en je kunt er ouderwetse bordspelletjes spelen. Wat ook niet onbelangrijk te melden is dat je bij Berlijn Café ook glutenvrij kunt eten en er voornamelijk eerlijke en lokale producten worden gebruikt.

Adres
Korvelseweg 169, Tilburg

Openingstijden
  • zo - do 11.30 - 01.00 uur
  • vr - za 11.30 - 02.00 uur

Doen

Museum De Pont

Museum de Pont is een museum voor hedendaagse kunst. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 600 werken van circa 70 verschillende internationale en nationale kunstenaars. Je kunt hier werken aantreffen van onder andere Bill Viola en Anish Kapoor.

Adres
Wilhelminapark 5, Tilburg

Openingstijden
di - zo 11.00 - 17.00 uur

Prijs
Volwassenen €8, studenten en 65+ €4,00. Iedere derde donderdag van de maand gratis toegang van 17.00 - 20.00 (uitgezonderd juli en augustus).

Poppodium 013

Bijna dagelijks vinden er in dit poppodium concerten plaats. Van grote namen zoals Skunk Anansie tot lokale artiesten zoals The Jacks. Het poppodium bestaat uit drie zalen, verschillend van grootte. Met regelmaat vinden er ook gratis concerten plaats. Wat kenmerkend is voor dit poppodium is de trapsgewijze zaal, zodat elke bezoek de optredens goed kan zien.

Adres
Veemarktstraat 44, Tilburg

Stadstrand aan de Piushaven

Sinds dit jaar kent Tilburg een echt stadstrand (1800 m²!) waar je bij mooi weer heerlijk op het strand kunt liggen. Een reisje naar de kust is niet meer nodig. Naast heerlijk zonnen, kun je er ook terecht voor heerlijke hapjes en zomerse drankjes. De echte durfals kunnen ook een sprong maken op de waterjump, een groot springkussen in het water. Het stadstrand is geopend van 02.06.13 - 28.09.2013.

Adres
Ingang op de hoek van de Havendijk en Twentsestraat

Prijs
Toegang strand is gratis, gebruik van de Waterjump is 7,50 euro per uur

Openingstijden
zo - do 12.00 - 23.00 uur, vr -za 12.00 - 01.00 uur

Openluchtcinema

Op verschillende plekken in de stad kun je terecht voor een film in de buitenlucht. Theater de NWE Vorst organiseert in de zomer iedere donderdag- en zaterdagavond om 22.00 uur een film in de binnentuin van het theater. Neem plaats op de stoelen of installeer je op een picknickkleedje. Ook bij de Piushaven kun je terecht in de zomer voor een film op het water. Je kunt vanaf de kade de film aanschouwen of je kunt een bootje huren, zodat je vanaf het water zelf kunt kijken.

Adres
  • NWE Vorst - Willem II straat 49, Tilburg
  • Piushaven - Kade noordoever, tussen Shinzo en Doncurado

Openingstijden
  • NWE Vorst:11 juli - 29 augustus, iedere donderdag en zaterdag 22.00
  • Piushaven: 9 - 28 augustus, iedere vrijdagavond

Prijs
  • NWE Vorst: gratis
  • Piushaven: gratis, huur van een bootje is €8 per persoon (incl. drankje)

Shoppen

Speelgoedwinkel Het zingende nijlpaard

Deze speelgoedwinkel bevindt zich net buiten de winkelstraten, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is geen reguliere speelgoedwinkel, maar een waarin oude tijden herleven. Maar ook liefhebbers van modern speelgoed komen hier aan hun trekken. Het is een mix van nostalgisch, educatieve en hi-tech producten die bij een breed publiek in de smaak vallen.

Adres
Willem II straat 88, Tilburg

Openingstijden
  • ma 13.00 - 18.00 uur
  • di - vr 10.00 - 18.00 uur
  • do 10.00 - 21.00 uur
  • za 10.00 - 17.00 uur

Decennia Design

2000 m² aan retro en vintage producten vind je bij Decennia Design: meubelen, verlichting, keramiek, glaswerk en accessoires. Je vindt het hier allemaal. In 2002 werd het bedrijf opgericht door het echtpaar Benschop en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de bekendste en succesvolste vintage designwinkels in de regio.

Adres
Meelstraat 82, Tilburg

Openingstijden
  • ma, wo, do, vr 11.00 - 18.00
  • za 11.00 - 17.00 uur
  • di gesloten

Het Griekse Huis

Bij het Griekse Huis kun je terecht voor heerlijke, authentieke Griekse producten. De winkel wordt door echte Grieken gerund en dat kan ook haast niet anders als je het assortiment ziet. Feta, olijven, wijn, olie, delicatessen en nog veel meer.

Adres
Besterdring 2A, Tilburg

Openingstijden
  • ma 13.00-19.00
  • di - vr 10.00-19.00
  • za 10.00-18.00

Sounds

Bekend in Tilburg en omstreken is muziekwinkel Sounds. Sinds 2001 kun je hier terecht voor al je lp's, cd's en dvd's. De winkel is met name gespecialiseerd in Pop/Rock, (black) Metal/Doom/Drone/Punk/Hardcore, Blues/Soul/Funk, Songer Songwriter/Roots/ Americana en Jazz. Daarnaast vinden bij Sounds ook regelmatig kleinschalige live optredens plaats.

Adres
Nieuwlandstraat 33, Tilburg

Openingstijden
  • ma 12.00 - 18.00 uur
  • di - vr 10.00 - 18.00 uur
  • za 10.00 - 18.00 uur
  • zo 12.00 - 17.00 uur

Leuke straten en wijken

Heuvelstraat/Pieter Vreedeplein

De Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein zijn de winkelstraten van Tilburg. Met ketens zoals H&M, Zara, Mango en V&D kun je hier urenlang winkelen. Naast de grote ketens, vind je er ook kleine, lokale winkeltjes. Een ideale mix voor een dagje shoppen. In het gebied vind je ook veel restaurants en cafés.

Korvelseweg

Wijk de Korvel staat bekend om haar multiculturele inwoners. Je zult hier dan ook veel boetiekjes en winkeltjes vinden uit allerlei windstreken. De Turkse bakker, en de Aziatische toko zijn slechts enkele voorbeelden.

Willem II Straat

Dichtbij het station ligt de Willem II straat. Hierin vind je veel kleine winkeltjes, zaakjes met tweedehandsspullen en kleine restaurants. Dus wil je even iets anders dan de standaard winkels, begeef je dan eens naar deze straat. Deze straat is ook makkelijk te bereiken als je je op de Heuvelstraat bevindt.

Leukste festivals in Tilburg

Incubate

Incubate vindt ieder jaar plaats in september en is een kunstfestival dat zich richt op de onafhankelijke cultuur. Je kunt er terecht voor muziek, dans, beeldende kunst en film. Bijzonder is dat het festival een week duurt en plaatsvindt op vele locaties binnen het stadscentrum. Incubate heeft in de afgelopen jaren al vele mooie prijzen en nominaties gekregen, waaronder een Europese nominatie voor Beste Indoor Festival en een prijs voor Leukste Stadsevenement.

Festival Mundial

Multicultureel Festival Mundial vindt ieder jaar in juni plaats. Voorheen werd het gehouden in het park, afgelopen jaar zijn ze verhuisd naar een nieuwe locatie: de voormalige NS-werkplaats in het centrum. Je vindt hier muziek, dans en kunst van over de hele wereld.

Festival van het Levenslied

Een compleet ander genre kun je vinden bij het Festival van het Levenslied dat in jaarlijks in juni plaatsvindt. Op het Piusplein verzamelen zich dan duizenden liefhebbers van het levenslied. Artiesten als Corry Konings, Frans Duijts, Rene Schuurmans en Danny de Munk treden voor je op.

Roadburn

Dit festival mag zeker niet in het rijtje ontbreken, want het festival is wereldberoemd en is vaak binnen enkele uren uitverkocht. Roadburn is een rockfestival (stonerrock, doom, psychedelica en avant-garde metal) dat ieder jaar in april plaatsvindt in Poppodium 013. Het festival trekt bezoekers van over de hele wereld en het is de periode dat langharige, bebaarde mannen tijdelijk bezit nemen van de stad.

Kermis

Beroemd is ook de kermis die jaarlijks in juli plaatsvindt. Deze kermis is de grootste van Nederland en duurt maar liefst tien dagen. Jaarlijks staan er tussen de 230 en 240 attracties, verspreid over een gebied van 4,5 km. Bekend is ook de Roze Maandag, dat inmiddels is uitgegroeid tot grootste homo-integratie-evenement van Nederland. Als je op de kermis bent, vergeet dan ook niet om een bezoekje te brengen aan de nostalgische kermis op het Willemsplein, waar je attracties van vroeger kunt beleven.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tilburgse KermisDe Tilburgse KermisIedereen heeft er wel eens van gehoord: De kermis in Tilburg. Deze kermis die enkele dagen per jaar aanwezig is in Tilbu…
Fotorolletjes bijna in het verdomhoekjeHet is met het fotorolletje op dezelfde manier gegaan als met de lp toen de cd in opmars kwam. Ooit werd in Tilburg bij…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Fiets huren AmsterdamDe prachtige stad Amsterdam kun je op vele manieren ontdekken. Je kunt te voet verdwalen in de vele stegen en langs de g…
10 parken in Amsterdam10 parken in AmsterdamIn de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam, vind je tussen de bebouwing vele parken. Sommige parken zijn al…
Bronnen en referenties
  • http://www.vvvtilburg.nl/
  • http://www.tilburg.com/
  • http://www.tilburg.nl/
Reactie

Larissa, 09-03-2016
Beste,

Ik vind het jammer dat er in dit artikel niks staat over het dwaalgebied in tilburg. Bijvoorbeeld de nieuwlandstraat, daar zitten leuke lunchrooms zoals het Pleiade Bio-café, prins heerlijk en conceptstore TIEN. Het zou leuk zijn om daar ook iets over te lezen.

Met vriendelijke groet,
Larissa Linden Reactie infoteur, 12-10-2016
Beste Larissa,

Dat is zeker een goede tip!

Anna1985 (28 artikelen)
Laatste update: 31-07-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.