Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld?

Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld? Gelegen in het midden van Nederland, aan de rand van de plaats Baarn, vind je Kasteel Groeneveld. Dit zeventiende-eeuwse landhuis is een rijksmonument en in beheer van Staatsbosbeheer. Het wordt omgeven door een prachtig landgoed. Jaarlijks trekt dit zo'n 400.000 bezoekers. Maar waar komen al deze mensen nu eigenlijk op af? Wat is er allemaal te zien en te doen in dit gebied?

Kasteel

In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk voor rijke stedelingen om in een buitengebied een plek te realiseren waar ze zich konden terugtrekken en buiten konden leven. In 1710 liet Marcus Mamuchet een vierkant zomerverblijf bouwen. Later zijn hier meerdere gebouwen bijgekomen die gezamenlijk Kasteel Groeneveld vormen. Het kasteel is langere tijd in het bezit geweest van particulieren, maar sinds 1940 is het in beheer van Staatsbosbeheer.

Museum

Een bezoekje brengen aan het kasteel is zeker de moeite waard. Zo vind je er bijvoorbeeld een xylotheek, een houtverzameling van verschillende soorten bomen. Dit is vrij uniek, er zijn maar 3 xylotheken in Nederland te vinden. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel. Mocht je in het bezit zijn van een museumjaarkaart dan kun je deze hier gebruiken. In het kasteel bevindt zich een winkel waar je souvenirtjes, wandelkaarten en cadeaus kunt kopen.

Landgoed

Rondom Kasteel Groeneveld ligt een prachtig landgoed van ongeveer 130 hectare. Veel mensen lopen hier hard of laten hier hun hond uit. De wandelpaden lopen kronkelend door het landgoed heen en middels bruggetjes steek je de watertjes over. Veel honden nemen een duik in het water en lopen rond met de losliggende takken. Er staan bankjes waarop je kunt genieten van het uitzicht en vele mensen nemen een kleedje mee waarmee ze in het gras neerstrijken. Op het landgoed vind je een ossenstal, orangerie, tuinmuur, ijskelder en koetshuis waar nu Grand Café Groeneveld gevestigd is.

Activiteiten

Regelmatig zijn er activiteiten bij Kasteel Groeneveld. Zo is er eens per maand een Trotsmarkt, waar duurzame en vaak biologische producten aangeboden worden. Ook zijn er vaak brocante fairs, concerten en zijn er speurtochten en tentoonstellingen voor kinderen. Scholen kunnen er met hun klassen terecht voor educatie op het gebied van natuur en cultuur.

Omgeving

In de omgeving van Kasteel Groeneveld is nog veel meer te doen. Naast Kasteel Groeneveld bevindt zich een biologische boerderij, Hoeve Ravenstein. Hier verbouwt men zelf groente en fruit en verkoopt men ook vlees van eigen land. Er is een boerderijwinkel, er zijn boerderijdieren en je kunt er terecht voor een kopje koffie of thee met iets lekkers. Verder tref je in de omgeving van Kasteel Groeneveld nog een kwekerij aan, het bekende woonwarenhuis Nijhof en iets verderop een pannenkoekenhuis.

Praktische informatie

Openingstijden (2017)

Het kasteel is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00. Op maandag en enkele feestdagen is het kasteel gesloten, deze informatie is te vinden op de website van het kasteel. Het landgoed is van zonsopgang tot zonsondergang vrij te betreden.

Parkeren

Je kunt op het parkeerterrein van Kasteel Groeneveld gratis je auto parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je zo het landgoed op of naar het kasteel. Als er evenementen zijn kan de parkeerplaats vol zijn, verkeersregelaars zullen je dan op een alternatieve parkeerplek wijzen. Ook voor bussen en motoren is er parkeergelegenheid. Fietsen kunnen op de daarvoor bestemde plekken gestald worden.

Grand Café Groeneveld

In het oude koetshuis van Kasteel Groeneveld bevindt zich nu een grand café. Hier kun je terecht voor een kopje koffie of thee, maar ook lunchen of genieten van een high-tea. Men serveert er biologische streekproducten. Als je iets te vieren hebt kun je dit ook bij Grand Café Groeneveld doen. In de zomer kun je gebruik maken van het terras maar ook als het kouder is maken ze het op het terras gezellig warm.

Toegankelijkheid

Het kasteel is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er zijn rolstoelen te leen. Kinderwagens en buggy's mogen niet naar binnen.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drakensteyn: het kasteel van Prinses BeatrixAl vanaf 1959 is het kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche in bezit van prinses Beatrix. Ze heeft daar eerst alleen en la…
Kasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter filmsKasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter filmsKasteel Alnwick is bekend geworden doordat hier de opnames hebben plaatsgevonden van veel films, waaronder twee van Harr…
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…

Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotelPaleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotelLangs de N221 tussen Soest en Baarn staat Paleis Soestdijk. Een imposant gebouw met een koninklijke historie. Het paleis…
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrsBrown, Pixabay
  • www.kasteelgroeneveld.nl
Beldibi (13 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.