Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotel

Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotel Langs de N221 tussen Soest en Baarn staat Paleis Soestdijk. Een imposant gebouw met een koninklijke historie. Het paleis is omgeven door een prachtige paleistuin met veel water en bossen. Zoals bekend is hebben Prinses Juliana en Prins Bernard hier jarenlang gewoond en zijn hun kinderen hier opgegroeid. Wat is er na hun dood met het paleis gebeurd? En wat zijn de toekomstplannen van Paleis Soestdijk?

Geschiedenis

Het pand van Paleis Soestdijk stamt uit 1650, toen de burgemeester van Amsterdam een jachthuis liet bouwen, de hofstede aen Zoesdijck. Het jachthuis werd in die tijd vooral gebruikt als zomerhuis. In de jaren daarna is het paleis door de vele andere eigenaren steeds verder uitgebreid en uitgebouwd. Ook de paleistuinen hebben regelmatig een renovatie ondergaan.

Koninklijke residentie

Vanaf 1937 hebben Prinses Juliana en Prins Bernard op Paleis Soestdijk gewoond. Enkele jaren daarvoor werd het paleis volledig verbouwd en voorzien van elektriciteit en een centrale verwarming. Dit werd namens het Nederlandse Volk als huwelijkscadeau aangeboden aan het paar. Hierna kon het paar het paleis permanent gaan bewonen. In 1948 werd Prinses Juliana Koningin der Nederlanden, daardoor werd Paleis Soestdijk een koninklijke residentie. Dit heeft geduurd tot Prinses Beatrix in 1980 Koningin werd. Prinses Juliana en Prins Bernard bleven op Paleis Soestdijk wonen tot zij beiden in 2004 overleden.

Beeld van Juliana en Bernard / Bron: Pvt pauline, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beeld van Juliana en Bernard / Bron: Pvt pauline, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Heden

Sinds eind 2006 is het paleis door de staat opengesteld voor publiek. Het paleis heeft sindsdien al vele bezoekers mogen verwelkomen. Het is mogelijk om te wandelen door de paleistuinen en je kunt het paleis ook van binnen bezichtigen. Tijdens de bezichtiging loop je door de staatsievertrekken en enkele privévertrekken van het paleis. Het duurt een uur tot anderhalf uur om alle opengestelde ruimtes van het paleis te bezichtigen.

Activiteiten

Op Paleis Soestdijk worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kunnen kinderen er met Pasen altijd paaseieren zoeken in de paleistuin. De laatste jaren organiseert men er de Royal Run, een hardloopevenement dat onder andere door de tuinen en bossen van Paleis Soestdijk loopt. Maar er zijn ook regelmatig exposities van kunstenaars, lezingen, fairs en in de zomer zelfs concerten.

Bezoekersinformatie (2019)
Het parkeren van auto's kan op het parkeerterrein van Paleis Soestdijk tegen €5,- per auto. Er is tevens een fietsenstalling aanwezig. Naast de bezoekersingang bevindt zich een bushalte.

Openingstijden en tickets (2019)
Het paleis is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Het park opent om 10:30 uur en sluit een half uur na sluitingstijd van het paleis. Je kunt zowel online als bij de kassa tickets kopen. Volwassenen betalen €13,50 voor een kaartje. Kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen €10. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. Je kunt met het ticket zowel het paleis als de paleistuin bezoeken. Elk half uur geeft een ervaren gids een rondleiding door het paleis waar je gratis bij kunt aansluiten. Het is ook mogelijk om vooraf een privérondleiding met gids te boeken. Het paleis is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Honden zijn niet welkom in zowel het paleis als de paleistuin.

Het is ook mogelijk om alleen de paleistuin te bezoeken. Volwassenen betalen hiervoor €5,- en kinderen van 4 t/m 11 jaar €2,50. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang tot de paleistuin.

Oranjerie

In Paleis Soestdijk bevindt zich de Oranjerie, een restaurant waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee, een belegd broodje of een high-tea. Het is tevens mogelijk om in de Oranjerie een (bruilofts)receptie of ander feestje te vieren.

Trouwen

Sinds begin 2013 is het mogelijk om te trouwen op Paleis Soestdijk. Dit kan wekelijks op maandag tot en met donderdag. Ook kun je door je eigen meegebrachte fotograaf trouwfoto's laten maken in de tuinen van Paleis Soestdijk, dit kan tijdens reguliere openingstijden en op andere dagen tegen een speciaal tarief.

Toekomst

In 2015 konden bedrijven hun ideeën bekend maken aan de regering over de toekomst van Paleis Soestdijk. Er werden 120 ideeën ingestuurd. Uiteindelijk zijn er door de regering 3 bedrijven uitgekozen die hun ideeën verder mochten uitwerken. Begin 2017 heeft het bedrijf MeyerBergman Erfgoed Groep Paleis Soestdijk en de bijbehorende gebouwen en gronden voor 1,7 miljoen euro gekocht. Zij kwamen als winnaar met het beste idee (‘Made by Holland’) en hoogste bod uit de bus.

In de voormalige Koninklijke Stallen wil men een horecagelegenheid en hotelkamers realiseren. De zijvleugels van het paleis gaan verhuurd worden aan bedrijven die daar hun nieuwste innovaties kunnen laten zien. In de paleistuinen zou gaan fungeren als zogenaamde 'proeftuin', waar meer evenementen en exposities georganiseerd gaan worden. In de voortuin komt een fontein en in de achtertuin wellicht een amfitheater waardoor er grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Ook liggen er plannen om naast het terrein van het paleis, waar de marechausseekazerne gevestigd was, woningen te bouwen. Het paleis blijft in ieder geval de komende jaren geopend voor publiek.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Zwarte KoninginnedagZwarte KoninginnedagNederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was strale…
Drakensteyn: het kasteel van Prinses BeatrixAl vanaf 1959 is het kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche in bezit van prinses Beatrix. Ze heeft daar eerst alleen en la…

Het Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom) – WerkhovenHet Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom) – WerkhovenHet Utrechtpad is één van de vele Streekpaden die Nederland rijk is. Streekpaden zijn rondwandelingen in een bepaalde st…
Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld?Wat kun je doen bij Kasteel Groeneveld?Gelegen in het midden van Nederland, aan de rand van de plaats Baarn, vind je Kasteel Groeneveld. Dit zeventiende-eeuwse…
Bronnen en referenties
Beldibi (13 artikelen)
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.