Kasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter films

Kasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter films Kasteel Alnwick is bekend geworden doordat hier de opnames hebben plaatsgevonden van veel films, waaronder twee van Harry potter. Het kasteel is bewoond, maar kan grotendeels bezichtigd worden. Een bezoek kan eventueel gecombineerd worden met de bezichtiging van de tuinen van Alnwick. Voor kinderen is een bezoek aan de tuinen ook erg leuk, vanwege de vele waterornamenten waar mee gespeeld kan worden en de aanwezigheid van vele kleine tractoren. Rondom het kasteel ligt een mooi landgoed. Kortom, een leuk uitje voor jong en oud!

Kasteel Alnwick


Algemene Informatie:

Alnwick castleAlnwick castle

Ligging

Het kasteel ligt vlakbij de plaats Alnwick, op 1 mijl rijden van de snelweg A1. Dit is ongeveer 80 mijl ten zuiden van Edinburgh en 33 mijl ten noorden van Newcastle-upon-Tyne, in de provincie North Humbria.
Dit is het op één na grootst bewoonde kasteel van Engeland. Het wordt bewoond door de Hertog en Hertogin van Nothhumberland. Windsor Castle is het grootst nog bewoonde kasteel.

Openingstijden

24 Maart- 30 oktober van 10.00 uur tot 17.30 uur, je mag tot 16.15 uur naar binnen komen.

Prijzen 2016 aan de poort

 • Volwassenen: 14,95 pond
 • Kinderen 5-16 jaar: 7,75 pond
 • Familie: 40 pond

Online prijzen

Volwassenen 13,45 pond
Kinderen 5-16 jaar 6,97
Familie 36 pond
Voor gehandicapten is het kasteel beperkt te bezoeken.

Parkeren

Het kasteel is vanaf twee kanten te bezoeken en heeft dan ook meerdere parkeerplaatsen. Eén aan de hoofdingang en één aan de kant waar de apart te bezoeken tuinen van Alnwick zijn. Er is genoeg parkeerruimte en dit is gratis.

Kasteel Alnwick

Het kasteel wordt omringd door 15 vierkante meter landgoed. Het is geheel ommuurd. Het is een prachtig landgoed met glooiende grasvelden, bossen en stroompjes. Het kasteel en het landgoed worden veelvuldig gebruikt voor televisie en film opnames. In de grote hal van het kasteel kunnen gemakkelijk allerhande film decors worden opgebouwd. Het landgoed is zo groot en divers dat er vele mogelijkheden zijn voor filmopnames. Er worden al sinds 40 jaar films opgenomen.

Een kleine selectie van de opgenomen films en series:
Harry HotspurHarry Hotspur
 • De twee eerste Harry Potter films
 • The Virgin Queen
 • Elizabeth
 • Robin Hood, Prince of thieves
 • Ivanhoe
 • King Arthur
 • Mary Queen of Scots
 • The Black Adder
 • Count Dracula

Het kasteel is bewoond, niet alle vertrekken zijn dus te bezichtigen. Je kunt zien dat sommige van de te bezichtigen vertrekken ook bewoond zijn, je ziet moderne kinderfoto's in lijstjes op bureaus staan, er slingeren kranten en openliggende leesboeken rond.

Enkele bezienswaardigheden uitgelicht

 • Bibliotheek: De bibliotheek is van vloer tot plafond bekleed met boekenkasten gevuld met meer dan 16.000 boeken. De boekenkasten zijn met behulp van lange ladders te 'beklimmen'. Het is een prachtige kamer en voor de liefhebber om te watertanden, er staan ook heel oude boeken tussen. Deze kamer lijkt ook door de bewoners veel gebruikt te worden.
 • Zitkamer: Er is een grote zitkamer te bezichtigen in Italiaanse Renaissance steil ingericht. Er staan prachtige meubels in.
 • Eetkamer: De eetkamer heeft een prachtige openhaard van Italiaans marmer. De wanden zijn groen behangen, er hangen veel grote schilderijen, portretten, ook van de eerste Hertog en Hertoggin. In het midden staat een lange gedekte tafel met mooi porselein servies, zilver bestek en prachtige kandelaars. Aan tafel staan met groen fluweel beklede stoelen.
 • Standbeeld van Harry Hotspur: Harry Hotspur was één van Alnwick's meest beroemde zonen, die voor het eerst ten strijde trok op acht jarige leeftijd en ridder werd op elf jarige leeftijd. Er staat nu op een plein buiten een levensgroot standbeeld.
 • Koets huis: Een grote collectie koetsen vanaf de negentiende eeuw.
 • Abbot toren: Een museum met een grote collectie uniformen, medailles, wapens en schilderijen. Van dit museum is voor gehandicapten alleen de begane grond te bereiken, de eerste en tweede verdieping zijn onbereikbaar. Er hoeft voor dit museum niet apart betaald te worden.
 • Ridder school: Kinderen kunnen zich verkleden als ridder of jonkvrouw en spelletjes uit die tijd spelen, leren zwaard vechten, kijken naar een riddergevecht, enzovoort.

Restaurant en toiletten

landgoed Alnwick castlelandgoed Alnwick castle
Bij het kasteel is er mogelijkheid om gebruik te maken van een groot restaurant. Je kunt bij mooi weer echter ook zelf meegebrachte broodjes eten ergens op het landgoed, of als je ook de tuinen bezoekt op één van de prachtige grasvelden bij de fonteinen daar. Er zijn toiletten aanwezig.

Tuinen bij het Alnwick kasteel

Bij het kasteel liggen de tuinen van Alnwick, die tegen betaling bekeken kunnen worden. Het is mogelijk om de tuinen los van het kasteel te bezoeken, maar er kan ook een combinatie toegangskaart worden aangeschaft. De tuinen zijn zeker de moeite waard. Opvallend in de tuinen zijn de vele waterpartijen en een doolhof, die voor kinderen erg leuk zijn om mee te spelen. Bijzonder is verder een tuingedeelte compleet gevuld met giftige kruiden en vaste planten.

Mijn ervaring

Wij hebben ons een dag uitstekend vermaakt met het bezichtigen van kasteel en tuinen van Alnwick samen. Voor onze kinderen was het leuk om eens het kasteel gezien te hebben waar de Harry Potter films zijn opgenomen. Als je hier in de buurt komt is het zeker de moeite van een bezoek waard. Behalve het kasteel zijn ook de tuinen prachtig om te zien. De vele water ornamenten zijn leuk voor kinderen om mee te spelen.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In de voetsporen van Harry Potter; filmlocatiesIn de voetsporen van Harry Potter; filmlocatiesVoor echte Harry Potter fans die de zeven dikke boeken hebben verslonden, zes films (op het moment van schrijven) uit hu…
Stirling Castle in Stirling, SchotlandStirling Castle in Stirling, SchotlandHet huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfd…
Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Cawdor Castle vlakbij Nairn in SchotlandCawdor Castle vlakbij Nairn in SchotlandHet kasteel Cawdor ligt op zestien kilometer van Inverness en het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en da…

Noorwegen - een wonderschoon landNoorwegen - een wonderschoon landNoorwegen beslaat het westelijke deel van het Scandinavisch schiereiland. Het is een schitterend land met fjorden, glets…
De staat Californië, USADe staat Californië, USAMet ruim 410 000 vierkante meter en ruim 36 miljoen inwoners is Californië een van de grootste staten van de Verenigde s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Website van kasteel Alnwick
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.