Blair Castle in Blair Atholl, Schotland

Blair Castle in Blair Atholl, Schotland Blair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt landgoed met mooie tuinen. De opvallend witte buitenkant in Schots-adellijke stijl is het werk van architect David Bryce (1803-1876). Het kasteel is te bezichtigen en heeft een interessante geschiedenis. Bovendien is de eigenaar van het kasteel de enige burger in het Verenigd Koninkrijk die er een persoonlijke lijfwacht op na mag houden.

Geschiedenis

Het kasteel is al vanaf de bouw in 1269 in de handen van de hertogen van Atholl (ook wel de Clan Murray). Het kasteel werd vijf maal bezet en gedeeltelijk door vijandige troepen verwoest. Sommige meubelstukken in het kasteel zijn al eeuwen niet van hun plaats gekomen. Zo kon het gebeuren dat toen men in 1869 op de plek van de voormalige gevangenis een wachthuis wilde bouwen, een verrassende ontdekking deed. Drie skeletten werd gevonden onder de vloer van de tegenoverliggende kamer. Waarschijnlijk zijn het de overblijfselen van mannen die in 1654 om het leven kwamen toen de jonge graaf van Atholl in de naam van de royalisten het kasteel probeerde te heroveren.

Atholl Highlanders

De eigenaar van Blair Castle is de enige burger in het Verenigd Koninkrijk die het recht heeft er een persoonlijke lijfwacht (lees: privé-leger) op na te houden: de Atholl Highlanders. Dit voorrecht werd aan de familie toegekend door koningin Victoria. Eén keer per jaar, tijdens het Bank Holiday weekend in mei vindt de parade van de Atholl Highlanders plaats op het terrein van Blair Castle, gevolgd door de Highland Games.

Het domein rondom het kasteel is zo uitgestrekt dat er op een schilderij van een jachtpartij georganiseerd ter ere van Mary Stuart (1564), 360 herten en 5 wolven staan afgebeeld.

In maart 2011 is een brand uitgebroken op de zolders van het kasteel. De renovatie is anno 2016 grotendeels voltooid.

Historische figuren die op het kasteel verbleven waren: Edward III, James V, Mary (Koningin der Schotten), Napoleon III, keizerin Eugenie, koningin Victoria en Edward VII.

Wat is er in het kasteel te vinden?

De trap met de familiegallerij is voltooid in 1756. De muren lijken uit panelen te bestaan maar eigenlijk is het Italiaans stucwerk.

De eetkamer

Dit was in de zestiende eeuw de grote zaal en is in de achttiende eeuw verbouwd tot eetkamer. De landschap scene's beelden de vier seizoenen uit en zijn geschilderd door Charles Stewart.

De Derby Suite

Deze kamer heeft prachtige geborduurde beddraperieën die gemaakt zijn in 1650. Toen Koningin Victorie in 1844 in deze kamer logeerde was ze zo onder de indruk van het borduurwerk dat ze de Atholl Highlanders het recht gaf wapens te dragen. De kamer is genoemd naar Lady Amelia Stanley Derby, die in 1659 trouwde met de eerste markies van Atholl.

De tekenkamer

Dit is na de ballroom de grootste kamer van het kasteel. De kamer heeft een prachtige marmeren schouw. De gordijnen zijn gerestaureerd en in hun oude luister teruggebracht.

De tapijtkamer

Hier zijn vele tapijten, borduurwerk en kanten regalia van de vrijmetselaars te vinden. Sommige van deze tapijten waren ooit van koning Karel I.

De grote Hal

Hier bevindt zich een permanente expositie van wapenuitrustingen en harnassen. De muren worden opgesierd met jachttrofeeën voornamelijk hertengeweien.

Alles bij elkaar zijn er dertig kamers te bekijken vol met kunstschatten, meubilair, schilderen en en porselein.

Bron: Wjmarnoch, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Wjmarnoch, Flickr (CC BY-2.0)

De tuinen

Rondom het kasteel ligt een ommuurde tuin uit de achttiende eeuw met het bos erachter. Pauwen zwerven er rond. Er staat in de tuin een beeld van Hercules. Er zijn vijvers met een Chinese brug. Ook is er een hertenkamp en grazen er Schotse Hooglanders in de velden. Er is voor de kinderen een speeltuin aanwezig. Verder is er nog een restaurant en en geschenkwinkel.

Het kasteel is te bezoeken vanaf 1 april tot 30 oktober. Bezoek voor de openingstijden de website van het kasteel om teleurstellingen te voorkomen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Serie Gossip Girl: Hoofdrolspelers en personagesGossip Girl is een Amerikaanse dramaserie. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Cecily von Ziegesar.…
De legende van de Blair WitchDe legende van de Blair WitchIn 1999 kwam de horrorfilm The Blair Witch Project uit. Deze lowbudgetfilm werd een groot succes. Met een budget van sle…
recensieFilmrecensie: The Blair Witch Project (1999)In 1999 was een gedeelte van de Amerikaanse bevolking in rep en roer. The Blair Witch Project zou snel gereleased worden…
Hollywoodsterren met Turkse rootsZijn er eigenlijk Hollywoodsterren met een Turkse achtergrond? Ja, die zijn er. Ayda Field, Dr.Oz en Tiffani Thiessen zi…

Scone Palace in Perth, SchotlandScone Palace in Perth, SchotlandScone Palace is een Georgiaans landhuis wat de naam Palace heeft gekregen vanwege de jarenlange aanwezigheid van de stee…
Cawdor Castle vlakbij Nairn in SchotlandCawdor Castle vlakbij Nairn in SchotlandHet kasteel Cawdor ligt op zestien kilometer van Inverness en het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en da…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.