Scone Palace in Perth, Schotland

Scone Palace in Perth, Schotland Scone Palace is een Georgiaans landhuis wat de naam Palace heeft gekregen vanwege de jarenlange aanwezigheid van de steen van Scone (de kroningssteen) op deze locatie. Het oorspronkelijke landhuis stamde uit de 16de eeuw en het is gelegen in Schotland, vlakbij het dorp Scone. Het paleis en de tuinen zijn opengesteld voor publiek.

Geschiedenis

Rond 840 na Christus was de kroningssteen gelegen op de Moot Hill, nabij het dorp Scone en deze steen werd een onderdeel van het ritueel wat plaatsvond bij de kroningen van de koningen van Schotland. Er werden op Moot Hill 40 Schotse koningen gekroond. Dit bleef zo tot 1296, toen Edward I van Engeland in een vlaag van nationalisme de steen van Scone naar Londen verplaatste en daar onder de kroningsstoel in de Westminster abdij plaatste. Vanaf dat moment werd de steen gebruikt in het inwijdingsritueel van de Engelse koningen. Voor de kroning van koningin Elisabeth II werd de steen uit de abdij gestolen door Schotse nationalisten, maar net voor aanvang van de ceremonie lag hij (enigszins beschadigd) weer op zijn plaats.

Over deze kroningssteen gaan verder de wildste verhalen maar waarschijnlijk zijn dit slechts legendes. Het zou (om maar zo'n verhaal te vernoemen) de steen zijn die de aartsvader Jacob in Bethel als kussen gebruikte en die later door koning Salomo gebruikt werd als voetstuk voor de Ark.

Het tegenwoordige Scone Palace werd gebouwd in 1803 door Lord Mansfield. Het bevat delen van het oude huis en de hiernaast gelegen abdij.

Wat is er in het Palace te zien?

Sinds 1966 is Scone Palace opengesteld voor publiek. Scone Palace heeft een uitgebreide collectie Franse meubelen, porselein, ivoor, klokken en andere kunstobjecten. Deze zijn te bewonderen in 13 verschillende zalen. Het interieur bevat een grote collectie Vernis Martin (18de eeuwse meubels beschilderd met een imitatie Chinese lak). De muren van de Drawing Room zijn bedekt met 19de eeuws zijde afkomstig van Lyon. De bibliotheek bevat geen boeken maar een zeer uitgebreide verzameling porselein. Ook is er in één van de slaapkamers een indrukwekkende verzameling wandtapijten aanwezig inclusief bed draperieën die geschonken zijn door Mary, Koningin der Schotten. Het oudste deel van het paleis is The Long Gallery, deze dateert uit 1580. De zaalwachters dragen een kilt in de tartan van de familie Mansfield.

Bron: Sammydavisdog, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Sammydavisdog, Flickr (CC BY-2.0)

De tuinen

Op de 40 hectare grond is een unieke collectie pijnbomen te bewonderen. Sommige zijn 45 meter hoog en groeien nog steeds. De mooiste boom is de Douglas spar. Deze boom is gegroeid uit de zaden die ontdekkingsreiziger David Douglas (geboren in Scone) in 1826 vanuit Noord-Amerika opstuurde. Hij deed dit omdat hij voordat zijn avonturen als ontdekkingsreiziger begonnen een aantal jaar als tuinman voor de familie Mansfield had gewerkt. Direct achter de poort, aan het eind van de laan met lindebomen zijn wat overblijfselen te zien van de oude abdij. Er is een familiekerkhof en voor de kinderen zijn er ezels, pauwen, schapen, een vlindertuin en Schotse Hooglanders. Er is een speeltuin en de Murray Star Maze is hier te vinden. Dit laatste is een doolhof ontworpen door de internationale doolhofontwerper Adrian Fisher. De beroemde Moot Hill (betekenis: heuvel der volksvergadering) is tegenover het paleis gelegen. Hier vindt je nu een kleine Presbyteriaanse kapel waar zich een replica van de beroemde kroningssteen bevindt.

Omgeving

Scone Palace ligt bij het toeristisch stadje Perth. Het stadje heeft een autovrij winkelcentrum wat erg geliefd is. Het stadje ligt aan de oevers van de rivier de Tay en wordt beschreven door de beroemde Sir Walter Scott in zijn roman "The Fair Maid of Perth".

Balhoudie Castle Museum

Dit museum gelegen aan de Hay Street in Perth geeft een goed overzicht van 250 jaar Schotse militaire geschiedenis.

Branklyn Garden

Dit is een kleine maar mooie tuin aan de Dundee Road in Perth. Rododendrons, zowel de grote als de dwerg varianten zijn er goed vertegenwoordigd.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf scones maken, lekker bij de high teaZelf scones maken, lekker bij de high teaScones zijn onlosmakelijk verbonden met de high tea. Ze worden dan ook bij elke high-teatafel geserveerd. Scones zijn te…
Reistips: Schotland (Regio Perth en Dumfries)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Schotland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Perth en…
Stedentrip Edinburgh, het kasteelStedentrip Edinburgh, het kasteelWaar je ook loopt in Edinburgh, vanuit overal kun je het grote kasteel zien. Het is een van de meest populaire attractie…
Stirling Castle in Stirling, SchotlandStirling Castle in Stirling, SchotlandHet huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfd…

Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessRondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessDit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in…
Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.