Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch Ness

Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch Ness Dit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in loopt. Het is na Loch Lomond het grootste meer van Schotland. De mooie heuvels met watervalletjes rondom het meer maken dit een mooie omgeving voor wandelingen. Op het meer kan je zeilen, windsurfen, kanoën, kajakken, roeien, waterskiën en op zalm en forel vissen. Met Loch Lochy en Loch Oich vormt Loch Ness een vreemd geologisch verschijnsel waardoor Schotland in tweeën wordt gedeeld. Het in de eerste helft van de 19de eeuw gegraven Caledonian Canel verbindt de Lochs met de twee zeeën. Om het niveau van de twee meren te herstellen waren negenentwintig sluizen nodig. Loch Ness blijkt dieper te zijn dan de Noordzee en grote delen van de Atlantische Oceaan (tot 214 meter diep). De diepte van de Loch is één van de redenen voor het voortbestaan van de legende over het prehistorisch monster wat in het Loch zou leven: Nessie.

Bron: Simple, PixabayBron: Simple, Pixabay

Het monster van Loch Ness

Om het monster van Loch Ness kan je niet heen, vooral het plaatsje Drumnadrochit is volledig gewijd aan deze legende. Al sinds de zevende eeuw na Christus wordt het monster af en toe gezien en er bestaan veel films en foto's waarop het monster te zien zou zijn. Helaas is geen enkele foto of film scherp en is van veel beeldmateriaal al vast komen te staan dat dit nep is.

Great Glenn Way

Een avontuurlijke wandeling maken langs het meer van Loch Ness is ook mogelijk. Het lange afstand wandelpad van 117 km loopt langs het meer van Loch Ness. Tijdens deze wandeling zie je niet alleen de meren maar ook de sluizen, de heuvels, de bossen en het kanaal. De route is gemarkeerd met de distel in een zeskant. Het is een leuke route voor de beginnende lange afstand loper.

Welke plaatsen vinden we rond het meer en wat is er te doen?

Abriachan

Hier bevindt zich de Abriachan Garden & Nursery. Sinds 1984 wordt deze tuin door de huidige eigenaren beplant met Diddle-Dee en theebessen uit de Falklandeilanden, Olearias, Pittosporums en Flaxes uit Nieuw-Zeeland. De tuinen grenzen aan de bossen zodat je er prachtige en ook lange wandelingen kan maken.

Drumnadrochit

Hier bevindt zich het Loch Ness bezoekerscentrum (Loch Ness Exhibition Centre) en dit centrum is tevens het officiële overleveringscentrum van Bonnie Prince Charlie. Voor het centrum staat een groot betonnen model van Nessie (het Monster van Loch Ness). In het museum vindt je alle feiten en al het nieuws over het monster van Loch Ness. Er wordt een bioscoopfilm gedraaid die in acht talen te volgen is. In het overleveringscentrum wordt veel aandacht besteed aan de heroïsche veldtocht die Prins Charles Edward Stuart in 1745 maakte. Je ziet zijn verbanning in Frankrijk, de veldslag te Culloden en zijn uiteindelijke ontsnapping aan de vijand, dankzij de heldin van de Highlands, Flora MacDonald.

Net buiten Drumnadrochit vinden we Urguhart Castle aan de A82. Deze ruïne was vroeger één van de grootste kastelen van Schotland. De oudste gedeelten van het kasteel schijnen al te hebben bestaan in 580 na Christus. De uitgestrektheid van het gebied waarop de ruïnes zich bevinden geeft wel een goed idee van de oorspronkelijke grootte van het kasteel.

Invermoriston

In dit kleine dorpje is een parkeerplaats te vinden vlakbij een weiland waarop Schotse Hooglanders staan. Je vindt hier een voetpad wat naar de watervallen loopt. Onderweg passeer je de oude Invermoriston brug. Deze werd in 1805 gebouwd door Thomas Telford en werd tot 1954 gebruikt.

Fort Augustus

Schattig plaatsje waar het Caledonian kanaal dwars doorheen loopt. Je kan tijdens een wandelingetje in het centrum de bootjes in de sluizen zien liggen. Je vindt hier ook het Caledonian Canel Visitor Centre waar je alles te weten komt over de aanleg van het kanaal en zijn geschiedenis. De toegang is gratis.

loch ness

Legenda
A. Abriachan
B. Drumnadrochit
C. Invermoriston
D. Fort Augustus
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Bestaat het monster van Loch Ness?Bestaat het monster van Loch Ness?In Schotland, in het jaar 1934, was het beroemde monster van Loch Ness voor het eerst te zien op een foto, die was gemaa…
Sonar ontdekte monster van Loch NessSonar ontdekte monster van Loch NessIn de zomer van 1933 zag het echtpaar Spice een verschrikkelijk monster. Het monster had volgens het echtpaar een prooi…
Het monster van Loch Ness  mythe of werkelijkheid?Het monster van Loch Ness mythe of werkelijkheid?Bestaat het monster van Loch Ness? De wetenschap is er nog niet uit. Het mysterie spreekt net zo tot de verbeelding als…
Scone Palace in Perth, SchotlandScone Palace in Perth, SchotlandScone Palace is een Georgiaans landhuis wat de naam Palace heeft gekregen vanwege de jarenlange aanwezigheid van de stee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bruce777, Pixabay
  • http://www.lochnesswelcome.co.uk/
  • Afbeelding bron 1: Simple, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.