Reistips: Schotland (Regio Perth en Dumfries)

Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Schotland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Perth en Dumfries in Schotland, dan zijn de volgende bezienswaardigheden en uitstapjes zeker aan te raden.

Regio Perth

Perth is een niet al te grote stad in Schotland en ligt niet al te ver boven Edinburgh. In het Quarrymill Woodland Park kunt u heerlijk rondwandelen tussen de bomen en riviertjes, en uitrusten op een houten vlonder boven het water. De toegang tot dit park is gratis.

Ook kunt u in Perth Scone Palace bezoeken, u bent hier al gauw een dag mee zoet. Zo kunt het paleis van binnen bekijken, maar het landgoed om het huis heen neemt waarschijnlijk de meeste tijd in beslag. Op het landgoed bevinden zich verschillende parken en tuinen, zo zijn er moestuinen, speeltuinen, een gedeelte met eeuwenoude enorme bomen en grasweides. Op het landgoed staat ook nog een kerk met een begraafplaats. En vergeet geen brood mee te nemen voor de vele fazanten die hier rondlopen!

Dagtochten

U moet zeker als u met de auto bent een rondrit maken door Loch Lomond and the Trosachs. Dit gebied vormt de overgang tussen de Schotse Hoogland en de Laaglanden. U kunt bijna overal langs de route wel gaan stoppen om van het uitzicht op een van de meren, berglandschappen of watervallen te bekijken. U kunt ook een dagtocht de andere kant op maken, richting Loch Leven, in dit meer ligt een eilandje waar Mary Stuart gevangen heeft gezeten, een klein bootje brengt u hierheen. Ook kunt u dan langs het plaatsje Falkland met het gelijknamige Falkland Palace. Helemaal aan de kust vindt u het dorpje St. Andrews. Hier vind u aan de zee een ruïne van een koud kasteel waar u toegang voor moet betalen, maar ook een indrukwekkende ruïne van de kathedraal, deze is gratis te bezichtigen.

Met de trein

Als u dagje niet met de auto eropuit wilt, kunt u een treinkaartje kopen naar Inverness. Met twee à drie uur zit u in Inverness. Hier kunt een kaartje kopen voor de Jacobite tour. Deze tour brengt u naar het Loch Ness visitor center waar u filmpjes over het monster van Loch Ness te zien krijgt, daarna neemt de buschauffeur u mee naar het meer waar u een boottocht over maakt. Ook rijdt de buschauffeur u nog verder rond door de plaats en geeft u informatie over het monster van Loch Ness en de stad Inverness.

Edinburgh

De stad Edinburgh ligt niet ver van Perth vandaan. Met de auto bent u er zo, alleen parkeren kan vrij lastig zijn, maar als u doorzet vindt u vast wel ergens een plekje. In Edinburgh kunt u Edinburgh Castle bezichtigen om vervolgens de hele Royal Mile af te lopen, als u alle gebouwen en winkeltjes om u heen wilt bekijken, bent u zeker wel een dag onderweg! Aan het einde van de Royal Mile komt u bij Holyrood Park, als u nog puf heeft kunt u deze heuvel ook nog beklimmen en heeft u een schitterend uitzicht over Edinburgh.

Regio Dumfries

Als u rond Dumfries verblijft moet u zeker naar de kust rijden. Als u bijvoorbeeld bij Sandyhills uw auto parkeert kunt u hier een prachtige wandeling maken, langs het strand en dan omhoog langs de kust door de weilanden. U heeft een prachtig uitzicht over de zee en de stranden.

In New Abbey vindt u de ruïne van Sweetheart Abbey, deze doet er idylisch aan op zijn strak groene grasveld. Verder kunt u het plaatsje Kirkcudbright bezoeken, dit is een belangrijk havenplaatsje in de regio en ligt aan de rivier de Dee. In het dorpje vindt u verder kerken, een klooster en een kasteel.

In Cairnholy vindt u soort Stonehenge maar dan zonder alle toeristen! Het is een stenen cirkel met een soort hunebedden en een vierkant ga eronder waar je in zou kunnen liggen. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over het land en de zee.

Ook moet u als u aan het rondtoeren bent even stoppen bij de Orchardton Tower, deze toren staat verlaten in een weiland en ook hier is de toegang gratis, maar u mag wel een kleine bijdrage in de bus gooien voor het onderhoud van de toren. Het is de enige ronde toren die in Schotland te vinden is, en de trappen omhoog zijn best eng, maar eenmaal boven heeft u een mooi uitzicht! Als u de weg ‘the Queen’s way’ volgt komt u langs ‘Bruce’s Stone’. Volgens de legendes zou Robert the Bruce na een van zijn veldslagen tegen deze steen hebben staan uitrusten.

Glasgow

Vanuit Dumfries kunt u makkelijk een uitstapje maken naar Glasgow. Deze universiteitstad doet heel anders aan dan het oude Edinburgh. Met grote winkelstraten en faculteitsgebouwen. De enorme kathedraal van Glasgow moet u zeker van binnen gaan bekijken, en ook de grote begraafplaats eromheen is het bekijken waard.

Dit zijn een paar suggesties van activiteiten die u kunt ondernemen tijdens u verblijf in Schotland. U hoeft zich er in ieder geval niet te vervelen, want alles om u heen is het bekijken waard.
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessRondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessDit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in…
Bestaat het monster van Loch Ness?Bestaat het monster van Loch Ness?In Schotland, in het jaar 1934, was het beroemde monster van Loch Ness voor het eerst te zien op een foto, die was gemaa…
Sonar ontdekte monster van Loch NessSonar ontdekte monster van Loch NessIn de zomer van 1933 zag het echtpaar Spice een verschrikkelijk monster. Het monster had volgens het echtpaar een prooi…

Reistips: Engeland (Regio Ludlow en Portsmouth)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Engeland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Ludlow of…
Argentinië: Omgeving Andesgebergte en NoordwestenHet noordwesten van Argentinië bezit de hoogste berg van de Andes en het westelijk halfrond. Bovendien bezit de Andes gl…
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.