Stirling Castle in Stirling, Schotland

Stirling Castle in Stirling, Schotland Het huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfde eeuw was hier al de residentie van Schotse koningen gevestigd. Het kasteel is gebouwd op een rots. Het is een vijf sterren attractie dus zeker de moeite waard. Ook het centrum van Stirling zelf (op loopafstand) is met zijn talloze souvenierszaakjes het bezoeken waard.

Geschiedenis

Vroeger leidde alle wegen naar Stirling. Vanwege haar strategische ligging had degene die Stirling Castle in handen had de controle over de Schotse natie. De slag van Bannockburn in 1314, het laatste conflict in de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen, werd onder haar wallen uitgevochten. Aangevoerd door koning Robert I (Robert de Bruce) versloegen de Schotten de Engelse bezettingstroepen en verwierven bijna drie eeuwen onafhankelijkheid. Hierna werd Stirling Castle een Renaissance paleis, het favoriete eigendom van de Stuart dynastie. James IV bouwde de grote hal, James V het Renaissance paleis, James VI de kapel. De jonge Mary Stuart werd tot koningin van Schotland gekroond in de kapel van Stirling Castle.

Wat is er in Stirling Castle te zien?

De buitenkant met de verdedigingsmuren, hoog uittorend boven het plaatsje Stirling is al indrukwekkend. Als je het Stirling kasteel in het verleden wel eens bezocht hebt treft je een aangename verrassing. Er is 12 miljoen Pond gestopt in het restaureren van het kasteel en er lopen nu acteurs en actrices rond die ons de dagen van weleer opnieuw laten beleven. In juni 2011 was de feestelijke opening. De toneelspelers beelden het jaar 1540 uit. In dit jaar woonde de jonge Mary Stuart samen met haar moeder Maria van Guise in het kasteel. Haar vader was reeds overleden.

De 6 belangrijkste kamers van het kasteel zijn weer in hun oude luister hersteld. De Renaissance stijl, die toentertijd populair was is hier goed vertegenwoordigd. In de oude keukens is met houten poppen de bedrijvigheid van toentertijd goed weergegeven. De grote zaal is de grootste die ooit in Schotland gebouwd is en de restauratie hiervan duurde 35 jaar. Het resultaat hiervan is sinds 1999 te zien. In het kasteel zijn wandtapijten te bewonderen die met de hand gemaakt worden. Je kan de wevers aan het werk zien op het kasteel. De bedoeling is dat al het werk voltooid is in 2013. De voorstelling op de doeken is gebaseerd op een collectie van 7 wandtapijten gemaakt rond 1500 die in het Metropolitan Museum van New York hangen. Ook de militaire kazerne is op Stirling Castle met zijn beruchte verleden duidelijk aanwezig, er is een overzicht te zien van de Schotse militaire historie. Maar het indrukwekkendst is toch wel de mooie kapel die in 1628 door Valentine Jenkin werd heringericht.

De tuinen

Het kasteel wordt omringd door terrastuinen, de Queen Anne Garden genoemd. Ten zuidwesten van Stirling Castle ligt King's Knot. Dit zijn de overblijfselen van de formele tuinen van de koningen van Schotland. Deze zijn via de poort op de hoek van Dumbarton Road en Kings Park Road vrij toegankelijk. Het is jammer dat de parkeerplaats maar maximaal 4 uur parkeren toestaat want je zal je moeten haasten om binnen die tijd alles te kunnen bekijken.

Het stadje Stirling

Stirling is een klein universiteitsstadje vol met souvenierswinkels.Er staan veel koopmanhuizen uit de 16de en 17de eeuw.
Het Bannockburn Heritage Centre is gelegen aan de Glasgow Road in Stirling. Dit museum geeft een beeld van de onafhankelijkheidsoorlogen die zich rond Stirling hebben afgespeeld. Voor het museum staat een bronzen standbeeld van Robert de Bruce op zijn oorlogspaard.

Bezoek ook Argyll's Lodging, een 17de eeuws Schots herenhuis met beschilderde plafonds, hemelbedden en andere antieke meubels. Met een kaartje voor het museum kan je hier gratis naar binnen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland onder de loepSchotland onder de loepIn de zomer van 2012 heb ik een fantastische rondreis gemaakt met een vriendin van mij door het mooie Schotland, Ierland…
Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Koningin Mary I van SchotlandKoningin Mary I van SchotlandIn 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele w…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…

Vakantie een heerlijk vooruitzichtmijn kijk opVakantie een heerlijk vooruitzichtOp vakantie gaan kan diverse redenen hebben. Die redenen kunnen zeer persoonlijk zijn en daarom per vakantieganger heel…
Schiphol en gevonden voorwerpenSchiphol en gevonden voorwerpenSchiphol telt jaarlijks enkele tienduizenden artikelen die als gevonden voorwerpen worden aangemerkt. Een groot aantal v…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.