mijn kijk op

Vakantie een heerlijk vooruitzicht

Vakantie een heerlijk vooruitzicht Op vakantie gaan kan diverse redenen hebben. Die redenen kunnen zeer persoonlijk zijn en daarom per vakantieganger heel verschillend. De een gaat voor de zon, de ander voor de rust en weer anderen om juist actief te zijn en om zoveel mogelijk te zien en mee te maken. Maar hoe dan ook, vakantie vieren is voor veruit de meesten toch een plezierige gebeurtenis. Mijn eigen redenen om vakantie te houden zal niet door iedereen worden gedeeld maar per reden toch wel door velen.

Herinneringen opfrissen tijdens vakantie

Een veel voorkomend doel van de vakantie lijkt bij veel mensen het opfrissen van herinneringen aan eerdere vakanties. Hoe is het anders te verklaren dat zo velen jaarlijks weer naar hetzelfde reisdoel gaan? Naar mijn idee hoofdzakelijk om weer mee te maken wat ze het jaar ervoor precies zo hebben meegemaakt. Feest van herkenning, heet dat geloof ik. Lijkt me niets mis mee, als ik maar voor iets anders mag kiezen. Ik kom wel eens in Oostenrijk en Zwitserland op het moment dat er de zogenaamde Gäste ehrungen plaats vinden. Met veel tamtam worden dan gasten op een podium geroepen die een lintje of een oorkonde krijgen omdat ze al 5 of 10 of, wat ik ooit meemaakte 25 keer, naar hetzelfde dorp zijn gekomen en liefst nog in hetzelfde hotel of pension.

Uit de dagelijkse sleur zijn

Heerlijk om er een tijd uit te zijn is eigenlijk een beleving die iedereen wel op prijs stelt. Nu eens niet achter die kookpannen, die eigenlijk al lang aan vervanging toe zijn maar nog een jaar mee moeten, omdat bij voorbaat vaststaat dat de vakantie wat duur zal uitvallen. Een tijdje niet elke ochtend tegen een humeurige baas aankijken of altijd weer dezelfde gesprekken voeren met collega’s. Alsof het gezicht van de campingbaas hen dagelijks op zal fleuren. Nou ja, als hij een goed seizoen heeft kijkt hij in elk geval vrolijk.

Natuurschoon of baantjes trekken

Veel vakantiegangers zullen de beleving op zich essentieel vinden. Vooral degenen die een actieve vakantie willen en er op uit trekken hetzij te voet of met de fiets of in de auto om ritjes te maken. Gewoon uren bezig zijn en genieten van natuurschoon. Of baantjes trekken in een luxe zwemparadijs. Heerlijk toch? Vaak is het vakantiedoel dan niet zo’n punt. Wie er oog voor heeft ontdekt ook in een bekende streek steeds weer iets nieuws.

Nieuwe dingen ontdekken

Maar om echt nieuwe dingen te ontdekken zijn wisselende vakantiedoelen toch wel ideaal. Verre reizen zorgen voor veel verhalen. Maar ook dichtbij zijn er aantrekkelijke streken of kan een bepaald thema voor een vakantie met de nodige creativiteit veel opleveren. Ook onbekende culturen ervaren kan wel een cultuurshock opleveren maar die kan terug thuis door het afvuren van de nodige verhalen op vrienden en kennissen energie geven voor de periode die tussen twee vakanties ligt.

Spanning beleven

Komt het er eindelijk eens van om te bungeejumpen, of te paragleiden of uit dat vliegtuig te springen? Misschien eerst liever iets minder spectaculair dan zo’n sprong en in een mandje onder een grote luchtballon? Maar er zijn ook nog duizenden andere doelen om adembenemende dingen mee te maken en voor sommigen is eindelijk dat spannende boek eens ongestoord uitlezen al voldoende.

Ontspanning beleven

En natuurlijk gaan er jaarlijks honderdduizenden om juist een weekje of meer volledig te ontspannen. Liggend in de zon met tevoren voldoende zonnebrand smeren. Af en toe een duik in de zee, een meer of een zwembad of pootje baden in een rivierbedding met uitzicht op de bergen voor zo ver de ogen open zijn. Mij niet gezien weliswaar uren lang maar de boekingen naar warme oorden houden veel reisbureaus van een faillissement af.

Heerlijk vooruitzicht en voorpret

Kies wat u wilt. Ik doe dat ook. En begin op tijd met genieten want reisboeken bestuderen en het zelf organiseren of reisbureaus afstruinen kan al veel voorpret opleveren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenTips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenVoor sommige ouders zijn de ellenlange zomervakanties van hun kinderen iets waar zij elk jaar weer tegenop zien. Het pla…
Cruise Vakantie Tips voor een goede reisCruise Vakantie Tips voor een goede reisKun je je iets luxer voorstellen dan een cruise vakantie? Het reizen naar exotische plaatsen aan boord van een luxe schi…
Gratis op vakantie dankzij de vakantiebankGratis op vakantie dankzij de vakantiebankOp initiatief van “De Vrijbuiter” (winkelketen), is er een stichting in het leven geroepen die vakanties aanbiedt aan ge…
Op vakantie in eigen land of in het buitenlandOp vakantie in eigen land of in het buitenlandVakantie in eigen land is populair, maar in slechte zomers kiezen veel Nederlanders alsnog voor een zonnige bestemming.…
Stirling Castle in Stirling, SchotlandStirling Castle in Stirling, SchotlandHet huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfd…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.