Rechtstreeks particulier vakantiehuis huren

Rechtstreeks particulier vakantiehuis huren Natuurlijk is de eenvoudigste manier om een vakantiehuis of appartement te huren naar een reisbureau gaan om daar alles te laten regelen. Maar het kan ook anders. Er kan heel wat op het vakantiebudget worden bespaard door zelf op zoek te gaan naar een vakantieverblijf. Die besparing kan immers veel leuker worden uitgegeven aan andere vakantiegenoegens en dat geldt zowel voor de zomervakantie als voor de wintersport. En echt, met alles wat nu al (2016) op internet staat is een leuk verblijf met enig doorzettingsvermogen best te vinden.

Voordelen van rechtstreeks vakantiehuis of appartement huren

Het rechtstreeks huren van een particulier heeft een aantal voordelen. Sowieso zijn het appartementen die niet in reisgidsen voorkomen en daarom vaak op heel andere en dikwijls zeer interessante bestemmingen liggen. Particulier gehuurde appartementen bevinden zich vaak in kleinschalige projecten waar de eigenaar bij woont en waar zich extra voorzieningen bevinden. Door rechtstreeks te huren worden bemiddelingskosten uitgespaard en dat kan zeer veel schelen. Door een direct contact met de eigenaar kan goede informatie worden verkregen over de woning, de ligging en het uitzicht.

Twee manieren van rechtstreeks huren

Een particulier vakantiehuis huren kan op twee manieren. De ene is volledig rechtstreeks zonder enige tussenkomst van een organisatie en de andere is door tussenkomst van een organisatie anders dan een reisbureau en dergelijke.

Volledig rechtstreeks huren

In de tijd van internet is het vinden van een vakantieverblijf heel wat makkelijker geworden dan voorheen. Terwijl vroeger vaak moest worden gezocht via lijsten met verhuurobjecten, die meestal door VVV’s werden opgemaakt, is tegenwoordig met een beetje zoekhandigheid op internet heel veel informatie snel te vinden. Veel eigenaren van vakantieverblijven hebben ook een eigen website.

Op tijd beginnen

Maar de eigenaren van particuliere appartementen hebben vaak een geheel eigen netwerk opgebouwd van vakantievierders die jaarlijks terugkomen. Het valt dan niet altijd mee om daar tussen te komen met een gewenste periode omdat alles dan reeds bezet is. Toch zit er ook in het verhuren van appartementen voldoende fluctuatie waardoor na een uitgebreide zoektocht beslist succes kan worden geboekt. Belangrijk is daarbij om tijdig te beginnen met zoeken. Slechts enkele weken voor de aanvang van de vakantie zal de kans nog iets te vinden niet zo groot zijn. Onder tijdig beginnen moet dan ongeveer een half jaar worden verstaan.

Ga bijvoorbeeld als volgt te werk:

  1. Zoek eerst een streek als vakantiedoel met enkele plaatsen of dorpen als alternatief.
  2. Type dan simpelweg in Google de naam van een plaats of dorp in met daar achter bijvoorbeeld “vakantiewoningen”, of “appartementen” of in Duitstalige streken “Ferienwohnungen”.
  3. Neem uitgebreid de tijd om in het gevonden materiaal te zoeken naar een geschikt vakantieverblijf en neem eveneens de tijd om prijsvergelijkingen te maken.
  4. Mail rechtreeks naar de eigenaar en kies er gerust een aantal uit om het succes van slagen te vergroten.
  5. Wees niet teleurgesteld als de eerste pogingen niets opleveren maar ga gewoon door met zoeken en mailen.

Met tussenkomst van een organisatie huren

Wie het rechtstreeks huren toch te omslachtig vindt of niets kan vinden kan het huren regelen door tussenkomst van een speciale organisatie anders dan een reisbureau. Een dergelijke organisatie biedt vaak een zeer groot aantal appartementen aan maar bemiddelt niet bij het huren. De huurder neemt daarvoor zelf contact op met de eigenaar. Met een paar zoekwoorden in Google kunnen die organisaties snel worden gevonden.

Goed laten informeren

Sommige van die organisaties geven als advies om zoveel mogelijk vragen te stellen aan de verhuurder en om eventueel naar foto’s te vragen. Ook is het verstandig tevoren goed na te gaan wat wel en wat niet in de huurprijs is inbegrepen zoals bijvoorbeeld toeristenbelasting, schoonmaakkosten, elektriciteit en verwarmingskosten. Het is eveneens verstandig om een huurcontract te vragen. Als namelijk blijkt dat de informatie niet strookt met de werkelijkheid zal de organisatie tot actie overgaan en indien nodig maatregelen nemen. Het huren via een dergelijke organisatie heeft dus iets minder risico dan volledig rechtreeks huren. Maar dat risico is klein omdat een verhuurder zichzelf niet gauw uit de markt zal stoten door valse voorlichting.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een particulier vakantiehuis hurenEen particulier vakantiehuis hurenEr zijn diverse manieren waarop je vakantie kan vieren. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken tussen verblijven in een…
Een appartement huren aan de Belgische kustDe Belgische kust is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor binnen- en buitenlanders. Kies je logies zorgvuldi…
Een appartement aan de kust inrichtenEen appartement aan de kust inrichtenEen tweede verblijf of vakantie-appartement aan de kust vraagt een andere inrichting dan een huis voor permanente bewoni…
Op winter of zomervakantie met BelvillaOp winter of zomervakantie met BelvillaBelvilla is een organisatie die al meer dan 30 jaar bestaat en verhuurt vakantiehuizen van particulieren aan particulier…

Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in septemberOp vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in septemberIn het hoogseizoen (juli en augustus) zijn de prijzen voor een vakantie het hoogst. De meeste mensen hebben dan vakantie…
Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!Ongeveer vijfennegentig procent van de Thaise bevolking heeft het Boeddhisme als geloofsovertuiging. Onderdeel van het B…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.