Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in september

Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in september In het hoogseizoen (juli en augustus) zijn de prijzen voor een vakantie het hoogst. De meeste mensen hebben dan vakantie en bovendien is het weer dan het beste. Het is echter vaak stukken goedkoper om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan in Frankrijk, bijvoorbeeld in de maand september. De vraag is uiteraard of het weer nog goed is in september. In dit artikel een overzicht van de weersomstandigheden die je kan verwachten in Frankrijk in de maand september.

Het weer in Frankrijk in september in zijn algemeenheid

In september is het minder heet dan in de maanden juli en augustus. Toch is de kans op goed weer nog relatief groot, de zonzekerheid is redelijk groot. De zonnekracht is wel al een stukje lager dan in het hoogseizoen. De kans op zonnige dagen is groter dan de kans op niet-zonnige dagen. Hierdoor zijn er in september niet zo vaak (langdurige) neerslagperiodes. De kans op winters weer is in principe uitgesloten. Uiteraard is het in het begin van september zomerser dan richting het einde van september.

Klimatologische verschillen

Omdat Frankrijk een groot land is zijn er flinke klimatologische verschillen. Het grootste deel van het land wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat. Dan zijn er berggebieden zoals de Alpen die een hooggebergteklimaat hebben en tenslotte is er het mediterraan klimaat in het zuidoosten van het land. Onderstaand wordt daarom voor de regio's Noord-, West-, Midden-, Oost- en Zuid-Frankrijk een specifiekere beschrijving gegeven.

Noord-Frankrijk

Het noorden van Frankrijk wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat. De naam zegt het al, het weertype is gematigd. Over het algemeen dus geen al te hete zomers en al te koude winters. In september is het weer grofweg vergelijkbaar met het weer in Nederland en België. Hoewel de zon zich nog geregeld laat zien, is het niet een uitgesproken gebied voor een zonvakantie in september. De temperatuur ligt gemiddeld zo rond de 20 graden.

West-Frankrijk

Het Westen van Frankrijk staat onder de directe invloed van de Atlantisch Oceaan. Ook in West-Frankrijk komen dus geen extreme temperaturen voor (noch warm noch koud). In september kan worden gerekend op circa 20 graden Celsius in Bretagne. De hoeveelheden neerslag zijn groter dan in de zomermaanden, maar niet extreem te noemen. Door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan is het weerbeeld wel wisselvallig, het weer kan in korte tijd omslaan. Meer richting het zuiden (Bordeaux) is sprake van een maritiemer klimaat. Daar kunnen in september nog zomerse temperaturen worden behaald, hoewel er al wel iets meer neerslag valt dan in de zomermaanden. Voor West-Frankrijk geldt dat wie mooi weer wil het beste zo zuidelijk mogelijk op vakantie kan gaan.

Midden-Frankrijk

Het midden van Frankrijk wordt gekenmerkt door milde winters en (redelijk) warme zomers. Ook hier geldt weer dat hoe zuidelijker je gaat, hoe zomerser het weer wordt. In de regio onder Parijs mag in september worden gerekend op circa 22 graden, redelijk droog weer en een gemiddelde zonzekerheid. Iets zuidelijker mogen daar al snel enkele graden bij worden opgeteld. In de bergen van het Centraal Massief is het in september gemiddeld 21 graden, maar wel wat vochtiger.

Oost-Frankrijk

Geen grotere diversiteit dan in het oosten van Frankrijk. In het noorden liggen de wat onstuimige Vogezen, terwijl oostelijk van de Vogezen de Elzas ligt waar het vaak warm kan zijn. Richting het zuiden tref je de Alpen aan waar een bergklimaat heerst. En dan zijn er nog de warmere vlakten waar onder andere de steden Dijon en Lyon liggen. In september geldt dat de Vogezen circa 20 graden behalen, terwijl oostelijk daarvan in de Elzas enkele graden meer zijn te halen (en flink wat zon). Voor de vlakten geldt dat hoe zuidelijker je gaat hoe warmer en zonniger het wordt. Richting Lyon is de kans op mooi zomers weer aanzienlijk. In de Alpen heerst een bergklimaat, hoewel er in september nog geen winterse omstandigheden verwacht hoeven te worden. In de dalen wordt het nog ruim 20 graden, maar bovenin de bergen moet rekening worden gehouden met frisse temperaturen. Ook de nachten kunnen al flink afkoelen.

Zuid-Frankrijk

De bekendste zonbestemmingen liggen toch wel in Zuid-Frankrijk. Dit is klimatologisch ook geheel gerechtvaardigd. De meeste zonuren en warmste temperaturen worden namelijk hier behaald. In het gehele zuiden kunnen in september nog makkelijk zomerse temperaturen (> 25 graden) worden behaald. Uitzondering hierop vormen de Pyreneeën die wel wat koeler zijn. Aan de westkust kan het flink waaien. Maar over het algemeen zijn zon en zomerse temperaturen aan de orde van de dag in september.
© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktoberOp vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktoberFrankrijk is het meest populair in het hoogseizoen (juli en augustus) omdat de meeste mensen vakantie hebben en het weer…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…

Hantavirus: reisadvies Yosemite National ParkHantavirus: reisadvies Yosemite National ParkVolgens het Amerikaanse Center voor Disease Control and Prevention (CDC) lopen 10.000 toeristen de kans te zijn besmet m…
Rechtstreeks particulier vakantiehuis hurenRechtstreeks particulier vakantiehuis hurenNatuurlijk is de eenvoudigste manier om een vakantiehuis of appartement te huren naar een reisbureau gaan om daar alles…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.