Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktober

Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktober Frankrijk is het meest populair in het hoogseizoen (juli en augustus) omdat de meeste mensen vakantie hebben en het weer vaak uitstekend is. Helaas zijn de prijzen in het hoogseizoen ook aanzienlijk hoger. Buiten het hoogseizoen zijn de prijzen al stukken lager, maar is de kans op goed weer ook minder. In dit artikel wordt informatie gegeven over het weer en de temperaturen die kunnen worden verwacht in oktober.

Het weer in Frankrijk in oktober in zijn algemeenheid

Oktober is in Nederland en België een uitgesproken herfstmaand. In Frankrijk is dit in grote delen ook de realiteit, maar niet overal. De temperaturen in oktober zijn logischerwijs lager dan in het hoogseizoen. De kansen op zomers weer zijn sterk verkleind. In diverse gebieden van Frankrijk kan er ook al winters weer voorkomen, voornamelijk in de hoger gelegen delen zoals de Alpen en de Pyreneeën. Uiteraard is het in het begin van oktober zomerser dan richting het einde van oktober. Hoe verder naar het zuiden, hoe groter de kans op zomers weer is. Wie in oktober de zomerzon wil voelen zal dus naar het zuiden moeten. Ook de kansen op regen zijn in oktober groter dan in het hoogseizoen.

Klimatologische verschillen

Omdat Frankrijk een groot land is zijn er flinke klimatologische verschillen. Het grootste deel van het land wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat. In berggebieden zoals de Alpen heerst een hooggebergteklimaat en tenslotte is er het mediterraan klimaat in het zuidoosten van het land. Onderstaand wordt daarom voor de regio's Noord-, West-, Midden-, Oost- en Zuid-Frankrijk een specifiekere beschrijving gegeven van de te verwachten weersomstandigheden.

Noord-Frankrijk

Het noorden van Frankrijk wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat. Het klimaat is vergelijkbaar met het weer in Nederland en België. Hoewel de zon zich nog wel laat zien, is de kans op warm weer klein. Winters weer hoeft nog niet te worden verwacht. De hoeveelheden neerslag zijn wat groter dan in het hoogseizoen. De gemiddelde temperatuur is circa 15 graden.

West-Frankrijk

Het Westen van Frankrijk staat onder de directe invloed van de Atlantisch Oceaan, waardoor geen extreme temperaturen zijn te verwachten.De kansen op warm weer is niet groot, maar winters weer komt in oktober zelden voor. De hoeveelheden regen zijn groter dan in het hoogseizoen. De te verwachten temperatuur in het westen is in oktober circa 16 graden. Meer richting het zuiden kunnen gemiddelde temperaturen van 20 graden worden behaald.

Midden-Frankrijk

Het midden van Frankrijk wordt gekenmerkt door milde winters en (redelijk) warme zomers. Ook hier geldt weer dat hoe zuidelijker je gaat, hoe zomerser het weer wordt. In de regio onder Parijs mag in oktober worden gerekend op circa 17 graden. De kans op zowel warm weer als winters weer is redelijk klein. Iets zuidelijker kan worden gerekend op temperaturen van circa 20 graden. Op goede dagen kan het dus nog aardig zomers zijn.

Oost-Frankrijk

In het noordoosten van Frankrijk liggen de Vogezen. In oktober geldt dat de Vogezen circa 15 graden behalen, terwijl oostelijk daarvan in de Elzas een enkele graad warmer kan worden. De kans op winters weer is aanwezig, maar nog niet al te groot. Voor de vlakten geldt dat hoe zuidelijker je gaat hoe warmer en zonniger het wordt, maar in oostelijk Frankrijk hoeft nergens meer gerekend te worden op zomers weer. In de Alpen kunnen zich de eerste winterse taferelen voordoen. Dit betekent dat je in de sneeuw terecht kan komen. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, want het kan ook nog heerlijk warm zijn. Toch kan slechts gemiddeld 14 graden worden verwacht. Ook de nachten kunnen al flink afkoelen. Houd er ook rekening mee dat in de bergen het weer snel kan omslaan. Geadviseerd wordt om goed de actuele weersvoorspellingen in de gaten te houden. Bovenin de bergen kan het al ronduit koud zijn.

Zuid-Frankrijk

Het beste weer in oktober is uiteraard te verwachten in Zuid-Frankrijk. De temperaturen liggen over het algemeen nog boven de 20 graden en er is een aanzienlijke kans op mooi en warm weer. De kansen op winters weer zijn zeer klein in oktober. De uitzondering hierop vormen de Pyreneeën die vanwege de hoogte meer kans hebben op winters weer. Meer richting het westen kan het wat meer regenen. Prettig is dat de watertemperaturen nog niet koud zijn, dus een duik nemen in de zee is meestal nog goed mogelijk.
© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in septemberOp vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in septemberIn het hoogseizoen (juli en augustus) zijn de prijzen voor een vakantie het hoogst. De meeste mensen hebben dan vakantie…

Hantavirus: reisadvies Yosemite National ParkHantavirus: reisadvies Yosemite National ParkVolgens het Amerikaanse Center voor Disease Control and Prevention (CDC) lopen 10.000 toeristen de kans te zijn besmet m…
Rechtstreeks particulier vakantiehuis hurenRechtstreeks particulier vakantiehuis hurenNatuurlijk is de eenvoudigste manier om een vakantiehuis of appartement te huren naar een reisbureau gaan om daar alles…
Bronnen en referenties
  • www.klimaatinfo.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.