Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!
Ongeveer vijfennegentig procent van de Thaise bevolking heeft het Boeddhisme als geloofsovertuiging. Onderdeel van het Boeddhisme is dat men geregeld een bezoek brengt aan de plaatselijke tempel om verdienste of "merit" te doen bij de monniken door het geven van voedsel, cadeau’s, geld en bloemen. De belangrijkste bloem, welke daarbij wordt gebruikt is de lotusbloem. Het staat bekend als de meest reine bloem, omdat het lotuseffect van toepassing is. Daardoor is de bloem altijd zuiver en schoon. Wat is het lotuseffect?
Lotuseffect
De lotusplant
Binnen het Boeddhisme wordt aan monniken oftewel de "phra" de lotusbloem door de burger gegeven als offer. De lotusbloem is een in veel landen van nature voorkomende plant en groeit in voornamelijk relatief diepe wateren. Het blad van de plant drijft daarbij op het water of het steekt ietsjes boven waterpeil uit. Typerend bij deze plant is dat het altijd een strak groene kleur heeft, waarbij het blad altijd schoon is. Waardoor wordt het lotuseffect veroorzaakt en waarom is daardoor de lotusplant noodzakelijk binnen het Boeddhisme en de Thaise cultuur?
Oppervlak en druppelvorming
Het principe van het lotuseffect is dat vocht op een oppervlak afrolt in de vorm van een druppel. De druppel is dus rond omdat het oppervlak op minuscuul niveau geen strak oppervlak heeft, echter is opgebouwd uit piekjes. Het is als het ware een heuvellandschap met op iedere hoek van een denkbeeldige vierkant een hoge berg. Op die berg rust de druppel, echter het vocht komt niet in de dalen tussen de bergen en kan dus geen contact maken met het werkelijke oppervlak. Contactspanning tussen de druppel en het oppervlak bestaat niet, waardoor het vocht op een lotusblad een pure ronde druppel blijft. Die vorm kun je vergelijken met een kwikdruppel, echter in dit geval is het geen kwik maar simpelweg vocht of water. Rolt de druppel verder dan blijft er geen residuvocht achter. Dit effect wordt super waterafstotendheid genoemd en staat bekend als het lotuseffect.
Fotosynthese
Het blad van de lotus is groot, omdat het veel zonnestraling moet opvangen. Zonnestraling is van belang, omdat door fotosynthese water en kooldioxide worden omgezet naar glucose. Daartoe vangen bladgroenkorrels oftewel (
chlorofyl) fotonen binnen de zonnestraling op en brengen het naar een lager energieniveau. Dat levert dus energie op en wordt aangewend om opgenomen kooldioxide in combinatie met water om te zetten in suiker. Dit vormt de voedingsbodem voor planten. Des te groter en groener de plant is des te meer de plant afhankelijk is van zonnestraling. Maar wat is hierbij dan het nut van het lotuseffect?
Waarom is het essentieel voor de lotus?
De lotusplant is geworteld in de bodem van een vijver, meer of rivier. Afhankelijk van de diepte kan de stengel van wortel tot blad wel vijf meter lang worden. Er dient dan ook veel energie omgezet te worden om voldoende suikers te verkrijgen voor gestage groei. Dit betekent dat het blad van de lotus schoon moet blijven om voldoende zonnestraling op te kunnen vangen. De structuur van het lotusblad is dan ook net als een minuscuul heuvellandschap, waar vocht niet aan het blad plakt. De druppels rollen dus gemakkelijk over het blad. Indien er voldoende vocht is verzameld is het gewicht teveel waardoor het van het blad afvalt. In de tussentijd bewegen de waterdruppels over het blad, waardoor vuiligheid op het blad wordt opgenomen en handig afgevoerd. Het blad van de lotus is dus:
- altijd schoon;
- is super waterafstotend;
- is van de meest zuivere groene kleur zodat optimaal fotonen in bladgroenkorrels kunnen worden opgenomen.
Lotuseffect binnen het boeddhisme
Door de super waterafstotende eigenschap waarbij het lotusblad een zelfreinigende eigenschap heeft, staat de lotusplant bekend als de reinheid zelve. Er is geen andere plant met dergelijke vermogens, zoals de lotusplant. Binnen het Boeddhisme vormt de lotusplant dan ook de meest essentiële offering, juist omdat het pure reinheid betekent. Daarnaast heeft de nog ongeopende lotusbloem de vorm van twee tegen elkaar aangehouden iets gebolde handpalmen met enigszins gestrekte vingers. Dit vormt de primaire begroetingsmethode van de Thaise burger (handje schudden is geen gewoonte), maar ook de manier om de phra respectvol te begroeten, te benaderen en om mee te bidden.
Offering
Het lotuseffect is binnen de Thaise cultuur een essentieel aspect, omdat de lotusplant de meest reine status heeft verkregen. Aan monniken en Boeddha kunnen zodoende bloemen worden geofferd. Wil je ook in Thailand een offer doen wees dan respectvol voor monniken en Boeddha door de reine lotusbloem te geven.
Lees verder