Suzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinen
Suzhou (ook wel Jiangsu genoemd) in China telt voor onze begrippen het onbegrijpelijke aantal van ruim twee miljoen inwoners. Deze historische stad ligt in de buurt van Shanghai. Suzou betekent letterlijk: "vol water". In het verleden was deze stad machtiger dan het huidige Sjanghai. De ruim 50 tuinen van Suzhou maken deel uit van het Unesco Werelderfgoed. Bij een rondreis China wordt Suzhou nogal eens bezocht vanwege de schitterende tuinen.
Geografie Suzhou (Jiangsu) bij Shanghai
Suzhou , ook wel (Jiangsu) genoemd is een stad met ruim 2 miljoen inwoners in de buurt van Shanghai. Suzou betekent letterlijk : "vol water". Het ligt in de provincie Jiangsu.Sinds kort (2009) maken de tuinen van Suzhou uit van het Unesco Werelderfgoed.
Suzhou: een machtige stad
Deze stad bestaat reeds duizenden jaren. Honderden jaren was Suzhou aanzienlijker en machtiger dan Shanghai. Rond 500 voor Christus werd de stad gesticht door Wu. Reeds in die tijd werd er een buitenmuur gebouwd. Daarbinnen werd een stad opgericht. Binnen de stadsmuur werd als bescherming een gracht gegraven. De antieke stad beslaat een oppervlak van ongeveer 15 voetbalvelden. Een belangrijke bezienswaardigheid is de oudste brug die over deze waterweg loopt: de Brug van 100.000 jaar. Deze is onlangs weer in ere hersteld nadat hij in de oorlog was vernield. Suzhou is een stadje waar de tijd honderden jaren stil lijkt te hebben gestaan. Een aanrader is een boottocht over de talloze kanalen. Daar de stad wordt doorsneden door deze waterwegen vindt het vervoer merendeels per boot plaats.
De tuinen van Suzhou
Van heinde en verre komen mensen uit binnen- en buitenland om de schitterende tuinen te bezoeken. Sommige tuinen bestaan reeds 2500 jaar. Ruim 50 tuinen in Suzhou zijn nog te bewonderen. De mooiste voorbeelden van de tuinarchitectuur stammen uit de tijd vanaf 1350 na Christus tot en met 1900. Het tuinmuseum van Suzhou is 5 eeuwen oud.
Tuinmuseum van Suzhou
Dit museum is wordt geflankeerd door de "Tuin van de Nederige Bestuurder". De eigenaar van deze tuin was een belangrijke ambtenaar die moest wijken omdat hij gefraudeerd had. Deze "watertuin" bevat bijvoorbeeld ruim 30 verschillende lotussen. In de zomer schijnt dit een schitterend gezicht te zijn. Het voordeel van tuinen die in handen van particulieren waren is dat deze niet aan allerlei stijlregels hoefden te voldoen. Daardoor was er meer ruimte voor eigen inbreng.
De rol van de heilige lotus
In de Oosterse cultuur is de lotus het symbool voor reinheid. Dit omdat de bladeren door hun speciale bouw nooit echt vies worden ondanks het feit dat deze plant met name in een modderige omgeving voorkomt. Dit heeft een bijzondere naam: het "Lotuseffect". Wetenschappelijk gezegd: er bevindt zich een speciaal profiel op de bladeren waardoor ze water en vuil afstoten. Het afstoten van water heet hydrofoob. In een aantal oosterse godsdiensten wordt er een speciale rol aan de lotus toegekend. Doordat hij zichzelf reproduceert dicht men de plant speciale eigenschappen toe. De lotus wordt in ieder geval geassocieerd met zuiverheid en de goddelijke geboorte. Veel goden worden afgebeeld met in hun hand een lotus. Ook zitten er een aantal goden op een open lotusbloem. De plant kan een diepte van ruim 5 meter overbruggen. Dit is afhankelijk van de diepgang van het water ter plaatse. Men eet nog wel eens onderdelen van de lotusbloem. Met name in de oosterse samenleving denkt men dat het eten van stukken van de lotus een geneeskrachtige werking kunnen hebben. In ons land is de lotuswortel nogal eens te koop in Chinese supermarkten.
Lees verder