De Dong, een authentiek natuurvolk in China

De Dong, een authentiek natuurvolk in China China is het land van de grote aantallen. Alhoewel het natuurvolk de Dong als minderheid geldt , telt zij toch nog steeds 3 miljoen zielen. Deze mensen leven in harmonie met de natuur. Hun vrouwen dragen prachtige, donkere gewaden, die uitbundig worden geborduurd met afbeeldingen uit de natuur en de mythologie. In de buurt van de stad Chengyang is een Dong dorp dat u kunt bezoeken.

Dong: een minderheid van ruim 3 miljoen zielen

Alhoewel de bevolkingsgroep van de Dong uit meer dan 3 miljoen personen bestaat wordt zij beschouwd als een minderheid. Het verspreidingsgebied van de Dong is in de provincies in het zuiden van China. Met name Guizhou, Hunan en Guangxi herbergen veel van deze oorspornkelijke bewoners. Hun oorsprong ligt in Thailand. Ze spreken een ingewikkelde vocale Thaise taal die heel moeilijk aan te leren is voor buitenstaanders. De meeste Dong zijn over het algemeen ook het Chinees machtig. Tussen 600 en 900 na Christus scheidde deze bevolkings groep zich af.


Ambachten

De Dong zijn van oudsher werkzaam in de bos- en landbouw. Kunstzinnigheid staat hoog in het vaandel. De meeste Dong-vrouwen dragen hun tradionele kleren in paars, blauw, zwart en wit. De dames borduren hun kleding uitbundig met afbeeldingen uit de natuur en met complete verhalen. Daarnaast zijn ze bedreven in de schilderkunst en het gieten en graveren van zilveren voorwerpen.

Religie

De Dong zijn echt een natuurvolk. Alles is bezield. Mensen, dieren, planten, voorouders, de wind heeft een geest. Als er een natuurramp plaatsvindt, of iemand wordt ziek dan wordt er een tovenaar ingeseind. De spar wordt door de Dong beschouw als een heilige boom.

Voedingspatroon van de Dong

Een typische delicatesse van de Dong is oliethee. Deze is samengesteld uit: theebladeren, soja, sesam en pinda's. Deze drank kan ieder moment van de dag genuttigd worden. Indien u te gast bent bij deze mensen wordt u vast en zeker getrakteerd op deze drank. Het dagelijkse menu bestaat verder uit veel granen en rijst: kleefrijst, tarwe, mais, gierst en gewone rijst. De Dong houden van zoet-zure smaken (denk maar aan onze Atjar Tjampoer).


Typische Dongarchitectuur

Indien u een Dong dorp bezoekt zal uw oog vast en zeker getroffen worden door trommelvormige gebouwen. De Dong zijn erg ingenomen met hun culturele erfenis. Hun daken zijn zeer uitbundig versierd en opgeluisterd met afbeeldingen uit de mythologie of soms ook uit het dagelijks leven. In het verleden werd de omvangrijke trom die boven in de torens hangt gebruikt om alarm te slaan. Tegenwoordig hebben deze muziekinstrumenten slechts nog een symbolische functie. Men slaat de trom om iedereen op de hoogte te brengen van verzamelingen. Andere typische Dongbouwwerken zijn de "wind-en-regenbruggen". Op deze oversteekplaatsen werden minuscule pagoden gebouwd. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gedaan. In tegenstelling tot vroeger is dit niet meer om regen en wind te overwinnen, maar voor de sier.

Culturele festivals van de Dong

Typische Dongfeesten spelen zich rond het oogsten van rijst af. Bijvoorbeeld het "Nieuwe Rijst"festival. Op het moment dat de nieuwe rijst geoogst wordt vieren ze feest. Ze koken Ziba (kleefrijst) met gelakte karpers en kip. Verder zijn de familiebanden hecht. Op de achtste dag van de vierde maanmaand keren alle getrouwde vrouwen weer terug naar hun ouderlijk huis. Zij zijn gezellig samen met hun zusters en koken kleefrijst. Deze nemen ze weer terug naar huis. Verder vieren zij net als de Han-Chinezen nog de volgende feesten: Drakenboten festivals, Midden-Herfst feest en Nieuwjaarsdag.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Yao en het TaoïsmeMijn eerste contact met een van de meest bekende minderheidsgroepen uit Azië was met de Yao in het noorden van Vietnam.…
De geneeskracht van Chinese engelwortel of dong quaiDong quai is één van de meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde. De Chinese engelwortel is een variant van de…
Flappy Bird: Een merkwaardige hypeFlappy Bird: Een merkwaardige hypeEen van de meest opmerkelijke nieuwtjes begin 2014 was de hype rond het mobiele computerspelletje Flappy bird. Wat was F…
Zhangjiajie - Het mooiste stenen bos van de wereldZhangjiajie - Het mooiste stenen bos van de wereldHet gebied van Wulingyuan, heeft in de buurt van de stad Zhangjiajie een bos dat verrast met meer dan 3.000 zandsteen pi…

Stoelmanseiland hoofdplaats van het ressort TapanahonyStoelmanseiland hoofdplaats van het ressort TapanahonyHet grootste district van Suriname is de Sipaliwini en een van de bestuurseenheden daarvan is Tapanahoni een gebied bevo…
Backpack Lowe Alpine: Cerro Torre 55:70De Cerro Torre van Lowe Alpine is een backpack die al jaren meedoet bij de kwaliteitsvolle backpacks in de wereld. Een t…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dong_%28volk%29
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 17-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.