Hangzhou - Hemel op Aarde

Hangzhou - Hemel op Aarde Hangzhou is de hoofdstad van de Chinese provincie Zhejiang. Niet heel bekend in Europa, staat het onder Chinezen echter bekend als één van de mooiste steden van China. Met 8,7 miljoen inwoners is het zeker niet een van de kleinste steden in China. Op 180 kilometer van Shanghai, is deze parel eenvoudig te bezoeken wanneer men even wil ontsnappen uit die bekende en drukke metropool.

Algemene informatie over Hangzhou

Laat de relatieve onbekendheid van Hangzhou je niet foppen: Hangzhou is binnen China één van de bekendste en meest welvarende steden. De stad kent vele bezienswaardigheden, die veelal draaien om de 'natuurlijke schoonheid' waar Hangzhou om bekend staat. Het Westmeer (Xi Hu) is hiervan het bekendste voorbeeld. Vanaf Amsterdam wordt er 3 keer per week gevlogen op het (internationale) vliegveld van Hangzhou, Hangzhou Xiaoshan. Daarnaast is er een hogesnelheidsverbinding tussen Hangzhou en Shanghai die de 180 km in 3 kwartier weet te overbruggen. Dit maakt Hangzhou ideaal voor een dagtrip of lang weekend om even bij te komen van het hectische en bruisende Shanghai. Hangzhou heeft sinds enkele jaren een metronetwerk dat het druk aan het uitbreiden is. Binnen de stad is het zeer gemakkelijk om een taxi te pakken: de stad staat bekend om haar voor Chinese begrippen veilige en comfortabele taxi's, al zal de rijstijl van sommige chauffeurs even wennen kunnen zijn.

Geschiedenis van Hangzhou

Hangzhou is één van de oudste steden van China, waarbij de eerste sporen van mensen al teruggaan tot 5000 jaar geleden. De stad kreeg haar naam in de 6e eeuw. Vele keizerlijke dynastieën gebruikten de handelsstad als haven en als zetel. Hangzhou was korte tijd zelfs de hoofdstad van China in de 13e eeuw. De bekende Venetiaanse koopman Marco Polo bezocht de stad in de 13e eeuw en was compleet verbaasd door de stad, die toen één van de grootste ter wereld was (met een miljoen inwoners). Letterlijk vertaalt noemde hij de stad "één van de mooiste en nobelste ter wereld". Tot op de dag van vandaag pronken de inwoners van Hangzhou nog graag met dit bezoek. De stad positioneert zich historisch en cultureel gezien als de bekendste producent van oude Chinese dingen zoals zijde, paraplu's en handwaaiers. Tegenwoordig ligt de economische focus van de stad op geneeskunde, elektronica en (nog steeds) op textiel.

Bezienswaardigheden in Hangzhou

Hangzhou heeft verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een selectie:
  • Xixi National Wetland Park, een ecopark dat draait om het behouden van het moerasecosysteem.
  • De Botanische Tuinen van Hangzhou, waar de sfeer van de klassieke Chinese tuinen kan worden opgesnoven. Deze tuinen liggen vlak bij het bekende Westmeer en omvatten ook zeer bekende lelietuinen.
  • Het Westmeer, een prachtig meer dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Veel oude Chinese mythes speelden zich af rondom dit 'sprookjesmeer'.
  • De pagode van Leifeng, een zeer beroemde toren aan het zuidwesten van het Westmeer
  • Verschillende boeddhistische tempels, zoals de Chenghuang- en Confucius tempels.

Het klimaat in Hangzhou

De meest ideale tijd om Hangzhou te bezoeken is in de lente en in de herfst. De temperatuur zal dan tussen de 20 en 25 °C zijn, waarbij het niet te klam zal aanvoelen en het relatief vaak droog blijft. De zomers zijn vaak zeer heet en vochtig, waarbij temperaturen van 40 °C eerder regel dan uitzondering kunnen zijn. Ook is er zeer veel regenval in de zomer. De winters in Hangzhou zijn zeer droog en vaak fluctueert de temperatuur dan tussen de 5 en 15 °C.
© 2013 - 2024 Suave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hangzhou: de mooiste stad van ChinaHangzhou: de mooiste stad van ChinaDe meeste mensen hebben wel van Beijing en Shanghai gehoord, maar Hangzhou is buiten China weinig bekend. Maar de Chinez…
China; Beijing en het plein van de Hemelse VredeHet grootste openbare plein ter wereld ligt in Beijing in China. Het is maar liefst 500 x 800 meter groot en er kunnen 1…
China; Beijing en de bouw van de Verboden StadSymboliek is in China altijd heel belangrijk geweest. De symmetrie, kleuren en symbolen waren vroeger en zijn tegenwoord…
Hongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong is onderdeel van de Volksrepubliek China. Het grootste gedeelte van het land is een schiereiland, grenzend aan…
Brixen in Zuid-Tirol is een fantastische vakantieplaatsBrixen in Zuid-Tirol is een fantastische vakantieplaatsBrixen (of in het Italiaans “Bressanone”) is een middeleeuwse stad en ligt aan de rivier de Eisack (“Isarco” in het Ital…
Bronnen en referenties
Suave (12 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.