China; Beijing en de bouw van de Verboden Stad

Symboliek is in China altijd heel belangrijk geweest. De symmetrie, kleuren en symbolen waren vroeger en zijn tegenwoordig nog steeds aanwezig. In de 15e eeuw werd in Beijing een stad gebouwd welk een gepast onderkomen moest worden voor de "Zonen van de Hemel". Achter de muren van de stad speelde zich een heel eigen leven af, de bewoners kwamen niet aan de andere kant van de muur.

Algemeen

Tegenwoordig heet het “Palace Museum”. Het machtssymbool van China ligt in het centrum van Beijing. Het is de voormalige plaats van de keizer, de Verboden Stad (Gu Gong). Het is het oudste paleiscomplex ter wereld en is ruim 600 jaar oud.

In 1987 is het complex geplaatst op de Wereldcultuurlijst van de UNESCO. Het is één van de mooiste overblijfselen van het oude keizerrijk.

De bouw van het complex

Het was in 1402 dat Yong Le zichzelf tot keizer uitriep, dit was in de Ming-dynastie. Hij wilde een “gepaste” plaats waar de “Zonen van de Hemel” (zoals de keizers uit de diverse dynastieën werden genoemd) zich op konden houden.

Hij verplaatste de hoofdstad naar Beijing en begon met het ontwerpen en plannen van zijn stad. Volgens de legende ontving de keizer zijn ontwerp uit handen van een Taoïstische priester. Deze was speciaal hiervoor uit de hemel neergedaald. De traditie eiste dat de keizerlijke deugd en onfeilbare uitoefening van de door de hemel verlangde riten de harmonie van yin (aarde) en yang (hemel), en het welzijn van het hele rijk waarborgen.

Na 14 jaar intensief bouwen was er een stad ontstaan, in 1421 nam de keizer zijn intrek in het paleis. Het geheel vormt een ruitvormig geometrisch patroon en geeft de hiërarchische opbouw van de keizerlijke Chinese samenleving weer. De vele grote urnen die in het paleis stonden hadden alle een functie. Ze waren constant gevuld met water, om bij een eventuele brand de schade zo veel mogelijk te beperken.

Symboliek

Binnen de Stad is heel veel symboliek te vinden. Men moest 9 poorten door om bij de keizer te komen. Het getal 9 is het keizerlijke getal. Vandaar de 9 poorten, de 9.999 vertrekken. Niet alleen cijfers zijn belangrijk, ook voorwerpen en dieren hebben veel symboliek. Zo is de kraanvogel een geliefd onderwerp in China om in kunst te verwerken, ze beloven namelijk een lang leven. De vleermuis brengt volgens China geluk. De vis brengt rijkdom en overdaad. Die hen beschermt tegen kwade geesten en de draak houdt het vuur tegen.

Het leven in de Stad

De keizer regeerde omringd door vele vrouwen (en concubines), dienaressen (die alleen in hun tienerjaren dienden) en eunuchen. Vele mannen lieten, om een functie binnen de muren van de stad te verkrijgen, zich (door één van de vele chirurgen voor de poorten van de stad), tot eunuch maken.

Het complex wordt eigenlijk in twee delen gesplitst;
  • Het zuiderlijke, voorste, gedeelte dat ook wel de Buitenhof wordt genoemd.
  • Het andere gedeelte is het noordelijke, achterste, gedeelte dat ook wel de Binnenhof wordt genoemd. Hier zijn de woongedeelten te vinden.

Tot aan 1912 heerste de “Zonen van de Hemel” vanuit hun verboden stad, 24 keizers (9 keizers van de Qing-dynastie en 15 keizers van de Ming-dynastie) hebben in die jaren geregeerd. Op dat moment werd de laatste keizer, Pu Yi, in zijn eigen paleis onder huisarrest gesteld, waarna niet lang erna, in 1924, de monarchie werd opgeheven en de Volksrepubliek China werd uitgeroepen. Na het uitroepen van de Volksrepubliek werd het paleis grondig gerestaureerd. Pu Yi is bekend uit de film “The Last Emperor”, die over de val van de monarchie en het leven van de laatste keizer gaat.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
China; Beijing topattractie het ZomerpaleisHet Zomerpaleis van Beijing is een complex dat ligt aan het Kunningmeer. Het is ooit gebouwd om de muren van de Verboden…
China; de geschiedenis van BeijingDe hoofdstad van China staat op het volop in de aandacht. In de zomer van 2008 is het namelijk gastheer van de Olympisch…
Het TerracottalegerDe vondst van het Terracottaleger in de buurt van Xi'an, China was een van de grootste archeologische vondsten ooit. Een…
Topbestemming BeijingOp een kleine 10 uur vliegen ligt een topbestemming: Beijing. De cultuur en de vele bezienswaardigheden in de miljoenens…

Belgisch Centrum van het Beeldverhaal – Brussels StripmuseumBelgisch Centrum van het Beeldverhaal – Brussels StripmuseumHet Belgisch Centrum van het Beeldverhaal is waarschijnlijk een van de meest populaire musea in Brussel, en terecht! Het…
Wat maakt de Efteling zo leuk?mijn kijk opWat maakt de Efteling zo leuk?Wie werd als kind niet betoverd door de muziekpaddestoelen in het Sprookjesbos? Wie hield niet van het spetterende water…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.