China; Beijing en de bouw van de Verboden Stad
Symboliek is in China altijd heel belangrijk geweest. De symmetrie, kleuren en symbolen waren vroeger en zijn tegenwoordig nog steeds aanwezig. In de 15e eeuw werd in Beijing een stad gebouwd welk een gepast onderkomen moest worden voor de "Zonen van de Hemel". Achter de muren van de stad speelde zich een heel eigen leven af, de bewoners kwamen niet aan de andere kant van de muur.
Algemeen
Tegenwoordig heet het “Palace Museum”. Het machtssymbool van China ligt in het centrum van Beijing. Het is de voormalige plaats van de keizer, de Verboden Stad (Gu Gong). Het is het oudste paleiscomplex ter wereld en is ruim 600 jaar oud.
In 1987 is het complex geplaatst op de Wereldcultuurlijst van de UNESCO. Het is één van de mooiste overblijfselen van het oude keizerrijk.
De bouw van het complex
Het was in 1402 dat Yong Le zichzelf tot keizer uitriep, dit was in de Ming-dynastie. Hij wilde een “gepaste” plaats waar de “Zonen van de Hemel” (zoals de keizers uit de diverse dynastieën werden genoemd) zich op konden houden.
Hij verplaatste de hoofdstad naar Beijing en begon met het ontwerpen en plannen van zijn stad. Volgens de legende ontving de keizer zijn ontwerp uit handen van een Taoïstische priester. Deze was speciaal hiervoor uit de hemel neergedaald. De traditie eiste dat de keizerlijke deugd en onfeilbare uitoefening van de door de hemel verlangde riten de harmonie van yin (aarde) en yang (hemel), en het welzijn van het hele rijk waarborgen.
Na 14 jaar intensief bouwen was er een stad ontstaan, in 1421 nam de keizer zijn intrek in het paleis. Het geheel vormt een ruitvormig geometrisch patroon en geeft de hiërarchische opbouw van de keizerlijke Chinese samenleving weer. De vele grote urnen die in het paleis stonden hadden alle een functie. Ze waren constant gevuld met water, om bij een eventuele brand de schade zo veel mogelijk te beperken.
Symboliek
Binnen de Stad is heel veel symboliek te vinden. Men moest 9 poorten door om bij de keizer te komen. Het getal 9 is het keizerlijke getal. Vandaar de 9 poorten, de 9.999 vertrekken. Niet alleen cijfers zijn belangrijk, ook voorwerpen en dieren hebben veel symboliek. Zo is de kraanvogel een geliefd onderwerp in China om in kunst te verwerken, ze beloven namelijk een lang leven. De vleermuis brengt volgens China geluk. De vis brengt rijkdom en overdaad. Die hen beschermt tegen kwade geesten en de draak houdt het vuur tegen.
Het leven in de Stad
De keizer regeerde omringd door vele vrouwen (en concubines), dienaressen (die alleen in hun tienerjaren dienden) en eunuchen. Vele mannen lieten, om een functie binnen de muren van de stad te verkrijgen, zich (door één van de vele chirurgen voor de poorten van de stad), tot eunuch maken.
Het complex wordt eigenlijk in twee delen gesplitst;
- Het zuiderlijke, voorste, gedeelte dat ook wel de Buitenhof wordt genoemd.
- Het andere gedeelte is het noordelijke, achterste, gedeelte dat ook wel de Binnenhof wordt genoemd. Hier zijn de woongedeelten te vinden.
Tot aan 1912 heerste de “Zonen van de Hemel” vanuit hun verboden stad, 24 keizers (9 keizers van de Qing-dynastie en 15 keizers van de Ming-dynastie) hebben in die jaren geregeerd. Op dat moment werd de laatste keizer, Pu Yi, in zijn eigen paleis onder huisarrest gesteld, waarna niet lang erna, in 1924, de monarchie werd opgeheven en de Volksrepubliek China werd uitgeroepen. Na het uitroepen van de Volksrepubliek werd het paleis grondig gerestaureerd. Pu Yi is bekend uit de film “The Last Emperor”, die over de val van de monarchie en het leven van de laatste keizer gaat.