mijn kijk op

Wat maakt de Efteling zo leuk?

Wat maakt de Efteling zo leuk? Wie werd als kind niet betoverd door de muziekpaddestoelen in het Sprookjesbos? Wie hield niet van het spetterende water in de Piranha? Wie kon de oproep van Holle Bolle Gijs "papier hier" weerstaan? Een bezoek aan de Efteling is terugkeren naar de jeugdherinneringen van eerdere bezoeken. Wat maakt de Efteling zo leuk?

Afwissling

Je kan nog zoveel van de Python of de Halve Maen houden, een Eftelingbezoek is pas compleet als je ook de rustigere attracties hebt bezocht. De Droomvlucht is adembenemend mooi gemaakt en op een mooie dag biedt de Gondoletta de ideale lunchplek. De kracht van de Efteling ligt in het bieden van attracties voor jong en oud. De attracties zijn verspreid over vijf Rijken: het Marerijk met heel veel kinderattracties, het Ruigrijk met snellere attracties, het Anderrijk met attracties geinspireerd op vreemde plekken, het Reizenrijk met gemengde, maar rustigere attarcties en het Uitrijk waar het Eftelingtheater is. Alle Rijken kennen attracties voor verschillende doelgroepen.

De kinderattracties

Het Sprookjesbos is ongetwijfeld de bekendste kinderattractie in de Efteling. Voor kinderen (en volwassenen) is er zoveel te zien, te doen en te beleven tussen de 25 sprookjes. Daarnaast zijn er verspreid over het park nog meer attracties zoals speeltuinen, zweefmolens, draaimolens en een doolhof. Het Volk van Laaf is vergelijkbaar met het Sprookjesbos: kinderen lopen tussen verschillende huisjes door waarin vanalles te zien en horen valt. Met de stoomtrein kan iedereen, jong en oud, door het park reizen. Het kinderspoor, de oud-Hollandse Game Gallery, Polka Marina en d'Oude Tuffer geven het Ruigrijk haar kindvriendelijke attracties.

De darkrides

Een darkride is simpelweg een bewegende attractie in het donker, dus binnen. De meeste darkrides zijn geschikt voor jong en oud: Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival. Villa Volta is wat minder geschikt voor jonge kinderen.

De walk-throughs

De Efteling heeft ook binnenattracties waar je zelf doorheen moet lopen: het Waterorgel, het Spookslot, de Diorama en PandaDroom.

De waterattracties

De Gondoletta en de roeivijver zijn rustige waterattracties; de Pirana daarentegen bezorgt menigeen een nat pak. De Vliegende Hollander is een combinatie van waterattractie, achtbaan en darkride.

De achtbanen

Voor de oudere jeugd en volwassenen zijn er verschillende achtbanen. De Phyton test je maag met twee loopings en wat kurkentrekkers. De Pegasus is de houten achtbaan met de groene karretjes. Het gekraak van het hout en het uitzicht geven deze achtbaan een bijzonder cachet. Vogel Rok is de binnenachtbaan door het donker en de Swiss bob geeft je het gevoel van een bobsleebaan. Deze achtbanen zijn niet de hoogste, snelste of spannendste, dus echte thrillseekers zullen het land moeten verlaten, maar de meeste mensen hebben hier meer dan genoeg aan.

Overige attracties

Met de Pagode krijgt iedereen een prachtig uitzicht over het park. Vlakbij is Monsieur Cannibale waar je ronddraait in de kookpotten van een kannibaal. Verder is er nog het beroemde schommelschip de Halve Maen.

Attracties voor minder-validen

De Efteling is heel vriendelijk voor minder-validen. Attracties worden stopgezet en medewerkers helpen rolstoelers als dat nodig is. De meeste attracties zijn toegankelijk, behalve Droomvlucht, Polka Marina, de Monorail bij het Volk van Laaf en Villa Volta. Bij Villa Volta kunnen minder-validen wel via een beeldscherm de bezoekers bekijken. Bovendien zien er aangepaste voorzieningen en

Verzorging

In de Efteling is alles tot in de puntjes uitgedacht en verzorgd. De omgeving is mooi groen met veel bloemenperkjes. Er zijn veel bankjes om op uit te rusten, er zijn borden met de lokatie van de mooiste foto en bovenal, er zijn heel veel prullenbakken die nooit uitpuilen. Als er iets mis is met een attractie, wordt dat direct gemeld. Er zijn borden die correct de wachttijd aangeven vanaf dat punt. Er zijn genoeg toiletten over het park verspreid en ze worden goed schoon gehouden. Net dat beetje extra service, maakt een bezoek aan de Efteling altijd tot een fijne dag.

Sfeer

Er hangt een bijzondere sfeer in het park. Het oud-Hollandse thema van Anton Pieck komt terug in de oude en nieuwere delen van het park: in de bouwstijl, in het kleurgebruik en de krullende letters. De materialen in het park zijn hout en steen, geen karton. Hierdoor lijkt alles niet alleen echter, het is echt. De betrekkelijk nieuwe ingang Het Huys van de Vijf Zintuigen met haar gepiekte dak is een romantisch begin en einde van de dag.

Muziek

Zonder muziek, geen Efteling. De muziek die je buiten hoort, is prettig en op een perfect geluidsniveau: hard genoeg dat je het hoort, zacht genoeg om je niet te veel te storen. Veel attracties hebben haar eigen muziek; van het ietwat irritante Carnaval Festival-deuntje via de dramatische Fata Morgana-muziek tot het heroische Vogel Rok-liedje. Monsieur Cannibale blijft in je hoofd hangen en kinderen kijken onder de paddestoelen om te zien waar dat riedeltje toch vandaan komt. De Eftelingmuziek draagt veel bij aan de unieke sfeer in het park.
© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Vliegende Hollander (Efteling)De Efteling kwam in 2007 met een prachtige nieuwe attractie genaamd De Vliegende Hollander. Deze 17de-eeuws gethematisee…
Achtbanen in het pretpark de EftelingAchtbanen in het pretpark de EftelingDe Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, win…
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…

China; Beijing en de bouw van de Verboden StadSymboliek is in China altijd heel belangrijk geweest. De symmetrie, kleuren en symbolen waren vroeger en zijn tegenwoord…
De mooiste parken in NederlandDe mooiste parken in NederlandHet vergt soms enig zoekwerk maar ze bestaan wel degelijk, de paradijsjes van ons land: Van het onbekende Boekesteyn tot…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Efteling
Jantrao (202 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.