Achtbanen in het pretpark de Efteling

Achtbanen in het pretpark de Efteling De Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, winkels en restaurants zijn er ook achtbanen in de Efteling. Anno 2020 is de Efteling onderverdeeld in vijf rijken en zijn er zes achtbanen. De zes achtbanen in de Efteling zijn Joris en de Draak, Vogel Rok, De Vliegende Hollander, Python, Baron 1898 en Max & Moritz.

Achtbanen in de Efteling

De Efteling is een Nederlands pretpark in het Noord-Brabantse dorp Kaatsheuvel. Naast familieattracties, shows, winkels, restaurants en speeltuinen zijn er anno 2020 in de Efteling ook meerdere achtbanen. Door de achtbanen zijn er voor jongeren en volwassen die houden van actie leuke attracties in het park.

Waar zijn de achtbanen in de Efteling te vinden?

In drie van de vijf rijken zijn achtbanen te vinden. De achtbanen: Joris en de Draak, de Vliegende Hollander, Python en de Baron 1898 zijn in het Ruigrijk te vinden. De Vogelrok is in het Reizenrijk te vinden en Max & Moritz in het Anderrijk. De meeste achtbanen staan redelijk dicht bij elkaar waardoor bezoekers makkelijk van de ene naar de andere achtbaan kunnen lopen. Alleen de vogelrok bevindt zich vrij ver van alle andere achtbanen.

Achtbanen

Anno 2020 heeft de Efteling zes achtbanen en elke achtbaan heeft zijn eigen kenmerken.

Joris en de Draak

Het thema van de Joris en de Draak is het strijden tegen de tegenpartij om een fictieve draak te verslaan. Er zijn twee karretjes die tegen elkaar racen. Het ene karretje stelt water voor en het andere karretje stelt vuur voor. Bij karretje die gewonnen heeft, gaan er bij terugkomst vlaggen naar beneden en hoort de inzittende hard gejuich. De achtbaan Joris en de Draak is geopend op 1 juli 2010. De snelheid van de achtbaan is 75 km/h, de lengte van één baan is 810 m en een rit duurt 2:00 minuten. De achtbaan Joris en de Draak ligt in het Ruigrijk.

Vogelrok

Het thema van de Vogelrok is gebaseerd op een verhaal uit de verhalen van de Sprookjes van 1001 Nacht. Ieder karretje heeft ingebouwde luidsprekers waardoor de inzittende tijdens de rit muziek hoort. De rit is helemaal in het donker. De Vogelrok is geopend op 9 april 1998, de snelheid van de achtbaan is 65 km/h, de lengte van de baan is 643 m en een rit duurt 1:41 minuten. De Vogelrok ligt in het Reizenrijk.

De Vliegende Hollander

Het thema van de Vliegende Hollander is een bezeten schip in een storm. Het verhaal van De Vliegende Hollander speelt zich af in het tijdperk van de Gouden Eeuw. In de Vliegende Hollander heeft de inzittende kans dat hij nat wordt. De Vliegende Hollander is geopend op 1 april 2007. De snelheid van de achtbaan is 70 km/h, de lengte van de baan is 420m en een rit duurt 3:43 minuten. De Vliegende Hollander ligt in het Ruigrijk.

Python

Het thema van de Python is dat de inzittende in de greep is van een Python. De Python is de oudste achtbaan van de Efteling. De Python is geopend op 12 april 1981 en is vernieuwd in 2018. De snelheid van de achtbaan is 75 km/h, de lengte van de baan is 750m en een rit duurt 2:08 minuten. De Python ligt in het Ruigrijk.

Baron 1898

Tijdens de achtbaan Baron 1898 gaan bezoekers op zoek gaan naar goud in een bezeten mijn. Voor de achtbaan vertrekt worden de inzittenden door de Witte Wieven gewaarschuwd die volgens het verhaal in de mijn zouden leven. De Baron 1898 is een achtbaan met een vrije val. De Baron 1898 is geopend op 1 juli 2015. De snelheid van de achtbaan is 90 km/h, de lengte van de baan is 501 m en een rit duurt 2:10. De Baron 1898 ligt in het Ruigrijk.

Max & Moritz

Het thema van Max & Moritz komt uit een Duits stripverhaal. Het verhaal gaat over twee stoute jongens die veel kattenkwaad uithalen. De achtbaan Max & Moritz heeft twee banen. Een baan stelt Max voor en de andere Moritz. De snelheid van de achtbaan is 36 km/h, de lengte per baan is 300 m en een rit in deze achtbaan duurt 1:50 minuten. Aangezien de achtbaan geen hoge snelheid heeft, is de achtbaan geschikt voor kinderen. Max & Moritz is in 2020 in het Anderrijk geopend.

Overzicht achtbanen

AchtbaanSnelheidLengteDuurLigging
Joris en de Draak75 km/h810 m2:00 minutenRuigrijk
Vogelrok65 km/h643m1:43 minutenReizenrijk
De Vliegende Hollander70 km/h420m3:43 minutenRuigrijk
Python85 km/h750m2:08 minutenRuigrijk
Baron 189890 km/h501m2:10 minutenRuigrijk
Max & Moritz36 km/h300m1:50 minutenAnderrijk
© 2020 - 2024 Ruby073, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Joris en de Draak (Efteling)De Efteling heeft in 2010 een goede investering gedaan door de Pegasus te vervangen door de Joris en de Draak. De bezoek…
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…
Grootste achtbaanbouwer komt uit NederlandGrootste achtbaanbouwer komt uit NederlandWe zijn er allemaal gek op, achtbanen. Ze brengen ons op snelheden en hoogtes waar we normaal alleen maar van kunnen dro…

Provincie Antwerpen: 10 leerzame attractiesProvincie Antwerpen: 10 leerzame attractiesWil je leuk, leerzaam uitstapje maken, dan kan je in de provincie Antwerpen terecht in tal van musea en attracties. In H…
Achtbanen in het pretpark Disneyland ParijsAchtbanen in het pretpark Disneyland ParijsDisneyland Parijs is een Frans pretpark met veel verschillende attracties. Naast familieattracties, speeltuinen en resta…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sjoerdswfj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
 • https://pretparkvergelijker.nl/achtbanen-efteling/?unapproved=741&moderation-hash=20dbbfad3e10e867e7343b650f1f1677#comment-741
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Reizenrijk
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Anderrijk
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Marerijk
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Fantasierijk
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Reizenrijk
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Joris_en_de_Draak
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Vogel_Rok
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/De_Vliegende_Hollander
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Python
 • https://www.eftepedia.nl/lemma/Baron_1898
Ruby073 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.