Provincie Antwerpen: 10 leerzame attracties

Provincie Antwerpen: 10 leerzame attracties Wil je leuk, leerzaam uitstapje maken, dan kan je in de provincie Antwerpen terecht in tal van musea en attracties. In Hidrodoe, Technopolis en in de Zimmertoren kom je meer te weten over techniek en wetenschap, voor dieren moet je in de Zoo van Antwerpen of in Planckendael zijn. Voor planten, bomen en bloemen kan je terecht in Kalmthout, in het Arboretum. Wil je meer leren over de Wereldoorlogen, dan moet je in Breendonk of in Mechelen in de Kazerne Dossin zijn. Voor een nostalgische uitje ga je naar Mechelen, naar het Speelgoedmuseum of naar Lillo, naar het Poldermuseum. Ideeën genoeg dus en in de musea kan je natuurlijk ook terecht op regenachtige dagen!

Educatief op stap in de Provincie Antwerpen

Heb je zin om eens iets op te steken tijdens je uitje? Dan kan je in de Provincie Antwerpen zeker iets naar je gading vinden. Hou je van technologie? Fascineren dieren en planten je? Of leer je liever iets bij over de Wereldoorlogen? Is astronomie je ding? Of ga je liever terug in de tijd? Er is keuze te over en er is voor elk wat wils! Tien leerzame attracties in een notendop.

Wetenschap en techniek

Hidrodoe: experimenteren met water

Hidrodoe is een initiatief van de Belgische watermaatschappij Pidpa. Je kan er vanalles leren over water. Niet zomaar leren door te lezen en te luisteren maar leren door zelf leuke spelletjes en experimenten te doen met water. Hierdoor is Hidrodoe geschikt voor jong en oud. Je ontdekt er drie werelden: de waterwereld, de watertuin en de watermaker. In de waterwereld loop je onder andere tussen de vissen, zet je een waterstofraket in beweging, ontdek je de geschiedenis van het water van de prehistorie tot vandaag, geniet je van water in zijn verschillende vormen en ontdek je de toekomst van het water. De watertuin is zoals de naam het zelf zegt buiten in de tuin. Je kan hier in de zomermaanden tal van experimenten uitvoeren en genieten van een beetje koelte op een warme zomerdag. In de watermaker geniet je van een 4D-film. Je ziet het hele proces dat het drinkwater ondergaat en je waant je zelf een waterdruppel. Tijdens de vakantie en in het weekend kan je ook van een film genieten die natuurlijk iets met water te maken heeft!

Voor wie?
Hidrodoe is er voor jong en oud. Iedereen beleeft plezier aan de experimenten en iedereen steekt wat op van een dagje Hidrodoe. Scholen en jeugdverenigingen zijn ook meer dan welkom in Hidrodoe. Voor hen werden speciale opdrachten uitgewerkt. Na het bezoek aan Hidrodoe kan je ook nog een uitgestippelde wandeling of fietstocht maken in de buurt. Beide hebben iets te maken met water natuurlijk!

Praktische informatie
Je vindt Hidrodoe in Herentals, Haanheuvel 7. Voor prijzen en openingsuren, alsook voor leuke extra spelletjes en tips kan je steeds terecht op https://www.hidrodoe.be/

Technopolis: spelen met wetenschap en technologie

Technopolis is het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. In Technopolis ben je niet in een museum. Het is wel degelijk de bedoeling dat je hier zelf aan de slag gaat. Door tal van experimenten uit te voeren, kom je meer te weten over zwaartekracht, water, wrijving, communicerende vaten, gezichtsbedrog en ga zo maar door. Je zal nog nooit zo'n plezierige les fysica, chemie en wiskunde in één hebben gehad. Wees maar zeker: aan één dag zal je niet genoeg hebben om alle proefjes te doen. Technopolis is gigantisch groot en in elk hoekje ontdek je wel iets nieuws!

Voor wie?
Technopolis is voor mensen van 4 tot 104! Iedereen vindt hier wel iets naar zijn gading. Je valt van de ene verbazing in de andere en leert telkens iets nieuws. Ook leuk voor scholen of jeugdbewegingen.

Praktische informatie
Je vindt Technopolis in Mechelen, afrit Mechelen-Zuid. Voor prijzen en openingsuren, alsook voor heel wat extra proefjes kan je terecht op https://www.technopolis.be/nl/.

Zimmertoren Lier: klokken en astronomie

Lierse Zimmertoren / Bron: Wogo24220, Flickr (CC BY-ND-2.0)Lierse Zimmertoren / Bron: Wogo24220, Flickr (CC BY-ND-2.0)
In de Zimmertoren gaat het niet puur om wetenschap of technologische snufjes. Je maakt hier kennis met een heel andere soort techniek. In een toren uit de dertiende eeuw, die toen Corneliustoren heette, bouwde de Lierse Louis Zimmer kleine wonderen. In 1930 kwamen er door toedoen van de uurwerkmaker en autodidact in de astronomie drie werken in de toren: de Jubelklok, de astronomische studio en de astronomische wonderklok. Sindsdien heet de toren ook Zimmertoren. In de astronomische studio is een planetarium en een draaiend hemelgewelf van het noordelijk halfrond. Jubelklok en astronomische studio bevatten samen zo'n 75 wijzerplaten. Leer meer over de stand van de maan en de invloed op de zeeën. Op de zijgevel van de Zimmertoren vind je automaten en beelden uit de geschiedenis van België van 1830 tot 1930. In het paviljoen naast de Zimmertoren staat de wonderklok. Deze werd door Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. In 1938 werd het hele gevaarte verscheept naar New York voor de World Fair aldaar. De wonderklok heeft 93 wijzerplaten en veertien automaten. Verder vind je er ook nog informatie en materiaal van na de tijd van Louis Zimmer.

Voor wie?
Voor iedereen die gek is op klokken en automaten. Het geheel wordt regelmatig gemoderniseerd en aangepast aan de tijd. Stad Lier organiseert sinds 2019 ook een Zimmerwandeling. Onder begeleiding van een gids leer je de plekjes kennen waar Louis Zimmer graag vertoefde. Daarna breng je een bezoek aan het Zimmermuseum.

Praktische informatie
Je vindt de Zimmertoren op het Zimmerplein in Lier. Voor prijzen, openingsuren en leuke weetjes kan je terecht op http://zimmertoren.be/.

Dieren

Zoo Antwerpen: meer dan 400 diersoorten midden in de stad

Ingang antwerpse Zoo / Bron: Corno.fulgur75, Flickr (CC BY-2.0)Ingang antwerpse Zoo / Bron: Corno.fulgur75, Flickr (CC BY-2.0)
De Zoo van Antwerpen dateert van 1843 en is hiermee de oudste zoo van België en zelfs een van de oudste ter wereld. Sinds januari 1984 is de Zoo van Antwerpen erkend als monument, vanwege de historische gebouwen. De Antwerpse Zoo maakt deel uit van de KMDA, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. Er zitten zo'n 400 diersoorten in deze enorme stadstuin. Naast klassiekers als vissen, spinnen, slangen en andere kleine dieren is het opvallend dat er in deze zoo, die zich toch midden in de stad bevindt, ook grote en gevaarlijke dieren zoals leeuwen, tijgers, olifanten en giraffen rondlopen. In 2020 bedraagt de totale oppervlakte van de Antwerpse zoo 11 ha.

Voor wie?
Voor jong en oud. Om alleen te doen, in familieverband of in groep. Leuk ook voor een uitstapje met school of met de jeugdbeweging. Mensen met een abonnement kunnen hier tijdens de bezoekuren binnenspringen zo vaak ze zelf maar willen.

Praktische informatie
De Antwerpse Zoo bevindt zich in Antwerpen, op het Koningin Astridplein, vlak naast het Centraal station. Voor actuele prijzen en openingsuren, kan je terecht op https://www.zooantwerpen.be/nl/.

Planckendael Muizen bij Mechelen: op stap in een landschapsdierentuin

Ooievaarsnesten in Planckendael / Bron: Miguel.discart, Flickr (CC BY-SA-2.0)Ooievaarsnesten in Planckendael / Bron: Miguel.discart, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Net als de Antwerpse Zoo maakt Planckendael deel uit van de KMDA, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. Het verschil met de Antwerpse Zoo is dat Planckendael veel ruimer en natuurlijker aanvoelt. Planckendael is dan ook een landschapsdierentuin. Er zijn heel wat open plekken te vinden waar planten en bloemen kunnen groeien en bloeien. In totaal beslaat Planckendael 46 ha. In het park vind je de vijf continenten terug met in elk continent de bijhorende diersoorten. In totaal zijn er zo'n 200 verschillende diersoorten te bewonderen. In het park is er verder een klimparcours en een wandelparcours door de boomkruinen. Ooievaars zijn belangrijk voor Planckendael. Je ziet de grote nesten van zodra je Planckendael binnenkomt.

Voor wie?
Planckendael is geen klassieke zoo met dieren in kooien. Je kan er rustig rondwandelen en genieten van de dieren die in hun natuurlijke habitat leven. De leuke aankleding eromheen doet het allemaal nog echter lijken. Zo waan je je bijvoorbeeld echt in Afrika met de hutjes. Dit alles maakt dat Planckendael echt geschikt is om met jonge kinderen te doen. Er valt overal wat te zien en te beleven.

Praktische informatie
Domein Planckendael vind je op de Leuvensesteenweg 582 in Muizen bij Mechelen. Voor actuele prijzen en openingsuren kan je terecht op https://www.zooplanckendael.be/nl/info-tickets/

Planten

Arboretum Kalmthout: leer nieuwe planten en bomen kennen

Hamamelis / Bron: H.P. Brinkmann, Flickr (CC BY-SA-2.0)Hamamelis / Bron: H.P. Brinkmann, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Het arboretum van Kalmthout is een tuin van 12,5 ha met een unieke collectie met zo'n 7000 verschillende planten, bloemen en bomen. Vooral de hamamelis of toverhazelaar is een van de blikvangers van het domein in de winter. Het arboretum herbergt de grootste verzameling toverhazelaars van heel Europa. Naast een vrije wandeling door het arboretum kan je ook een wandeling met een gids boeken. Of een van de speciale activiteiten meepikken die het arboretum regelmatig organiseeert. Wie nog wat tijd over heeft, kan even verderop naar De Vroente bij de ingang van de Kalmthoutse Heide. Hier leer je nog meer leuke weetjes over de natuur en kan je ook naar het Bijenmuseum.

Voor wie?
Het arboretum is een park met bomen en bloemen. In principe kan iedereen er dus terecht maar je moet wel respect hebben voor de natuur. Kinderen zijn dus welkom maar kunnen niet ongestoord hun gang gaan. Liefhebbers van bloemen en bomen maar ook amateurfotografen komen hier zeker aan hun trekken. In het arboretum kan je in elk seizoen iets anders ontdekken.

Praktische informatie
Op het adres Heuvel 8 in Kalmthout vind je de ingang van het Arboretum. Voor actuele prijzen en openingsuren kan je terecht op https://www.arboretumkalmthout.be/bezoek.html

Wereldoorlog II

Fort van Breendonk: een dag in een Belgisch transitkamp

Het Fort van Breendonk is een van de best bewaarde kampen van Europa. Zo'n 3600 gevangenen verbleven tijdens Wereldoorlog II in dit kamp. De meesten hadden de Belgische nationaliteit, maar er waren ook heel wat Polen, Russen, Nederlanders en Fransen. Ook Duitsers werden in Breendonk vastgehouden. Het merendeel van de gevangenen waren mannen, slechts 3 à 4 % waren vrouwen. De jongste gevangene is 15 jaar en 8 maanden oud wanneer hij in Breendonk aankomt. Erg jonge kinderen waren er dus niet. Tijdens het bezoek maak je kennis met alle aspecten van het transitkamp. Je ziet de barakken, de toiletten, de keuken en de donkere cellen. Maar ook de executieplaats en de folterkamer. Je kan op bepaalde plaatsen de sfeer in het kamp opsnuiven. Er wordt beeldmateriaal getoond en er worden linken gelegd met de huidige politieke en economische situatie.

Voor wie?
Een bezoek aan het Fort van Breendonk is best aangrijpend. Het Fort mag door iedereen bezocht worden, maar jonge kinderen moeten zeker begeleid worden en de nodige uitleg krijgen. Ook voor scholen is dit een zeer interessante plaats voor een uitstapje. Er is speciaal materiaal ontwikkeld voor de leerkrachten. Onnodig te zeggen dat een bezoek aan het Fort van Breendonk een must is voor mensen die geïnteresseerd zijn in Wereldoorlog II.

Praktische informatie
Je vindt het Fort van Breendonk in de Brandstraat 57 in Willebroek. Voor actuele prijzen en de juiste openingsuren kan je terecht op http://www.breendonk.be/NL/index.asp?ID=Home

Kazerne Dossin: Belgische tussenstop op weg naar Auschwitz-Birkenau

In de Dossinkazerne werden vooral Joden en zigeuners opgesloten. Zij werden van hieruit afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Over vijf verdiepingen bekijk je het chronologische verhaal van dit gebouw en de mensen die er werden vastgehouden. Er worden ook essentiële vragen gesteld. Hoe kunnen groepsdruk en collectief geweld uitmonden in massamoord en genocide? In het memorial maak je uitgebreider kennis met een aantal gevangenen en kan je je even bezinnen. In het archief en de leeszaal kan je terecht voor uniek beeld- en ander materiaal.

Voor wie?
Voor iedereen die meer wil leren over Wereldoorlog II. Ook een unieke kans voor scholen om meer te leren over onze geschiedenis. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar in verschillende talen en er is een speciale rondleiding voor studenten NT2. Op sommige plaatsen worden gruwelijke dingen getoond. Voorzichtigheid is dus geboden tijdens een bezoek met jonge kinderen en met leerlingen of cursisten uit oorlogsgebieden!

Praktische informatie
Je vindt de Kazerne Dossin in de Goswin de Stassartstraat 153 in Mechelen. Voor actuele prijzen en de juiste openingsuren kan je terecht op https://www.kazernedossin.eu/NL

Nostalgie

Speelgoedmuseum Mechelen: terug in de tijd met speelgoed en spelletjes

oud speelgoed / Bron: Pixel2013, Pixabayoud speelgoed / Bron: Pixel2013, Pixabay
In het Speelgoedmuseum maak je kennis met speelgoed en spellen uit alle periodes en uit alle werelddelen. Creatief speelgoed, speelgoed om samen te spelen, knuffels en poppen, autootjes en bouwdozen, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in het Speelgoedmuseum. Geregeld worden er speciale tentoonstellingen gehouden rond een bepaald thema. In de speelzaal kan je het een en ander uittesten, alleen of met je familieleden of vrienden.

Voor wie?
Voor families met kinderen, voor grootouders met kleinkinderen en voor iedereen die zin heeft in een beetje nostalgie. Voor scholen en jeugdbewegingen. Leraars en monitoren kunnen leuke doe-opdrachten en lesmappen afprinten. Zelfs met je vriendjes kan je er terecht voor een leuk verjaardagsfeestje.

Praktische informatie
In de Nekkerspoelstraat 21 te Mechelen vind je het Speelgoedmuseum. Voor de juiste prijzen en openingsuren kan je terecht op http://www.speelgoedmuseum.be/

Poldermuseum Lillo: pure nostalgie uit de Antwerpse polderdorpen

De geschiedenis van de Polderdorpen ten noorden van Antwerpen kan je in het Poldermuseum gaan bekijken en beleven. Sommige van deze polderdorpen, zoals Wilmarsdonk en Oorderen werden opgeslokt door de havenuitbreiding. Om te redden wat er nog te redden viel, begonnen de dorpsbewoners dingen te verzamelen. Deze spulletjes vormden de basis van wat nu het Poldermuseum is geworden. Je krijgt dus heel wat gebruiksvoorwerpen en foto's te zien van uit vervlogen tijden. Keukengerief, werktuigen, speelgoed, verpakkingen van voedingswaren, kledij, kleine meubels en ga zo maar door. Elk jaar is er ook een thematentoonstelling rond een thema dat de inwoners van de polderdorpen nauw aan het hart ligt. Denken we aan de tulpenvelden, het gansrijden en de sluizen. Wie zin heeft in een daguitstapje, kan ook even een kijkje nemen in de nabijgelegen Potpolder. Van en naar Antwerpen kan je de Waterbus naar Lillo nemen. Een avontuur op zich!

Voor wie?
Het Poldermuseum is pure nostalgie voor de voormalige bewoners van de verdwenen polderdorpen. Maar ook bezoekers die niets met de Polderdorpen te maken hebben, zullen zeker kunnen genieten van al de spulletjes die het Poldermuseum herbergt. Families met kinderen en kleinkinderen zullen aan dit museum zeker plezier beleven en de herinneringen zullen snel naar boven komen!

Praktische informatie
Je vindt het Poldermuseum in de Tolhuisstraat 10 tot 16 in Lillo. Voor actuele prijzen en de juiste openingsuren kan u op de website van het Poldermuseum terecht: www.poldermuseum-lillo.be
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenEen oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenSinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische…
Uit met kinderen in BelgiëUit met kinderen in BelgiëVoor een leuke uitstap met de kinderen hoef je niet altijd ver te reizen. In België zijn heel wat plaatsen waar kinderen…
Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met de kids op museumbezoek, niet altijd evident. Immers, in de meeste musea mag je niet rondhollen, moet je stil zijn e…

Achtbanen in het pretpark de EftelingAchtbanen in het pretpark de EftelingDe Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, win…
Achtbanen in het pretpark Disneyland ParijsAchtbanen in het pretpark Disneyland ParijsDisneyland Parijs is een Frans pretpark met veel verschillende attracties. Naast familieattracties, speeltuinen en resta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Solotravel Photalkgraphy, Unsplash (bewerkt)
  • http://zimmertoren.be/www.zimmertoren.be/nl/home/index.html (op 24.05.2020)
  • https://www.zooantwerpen.be/nl/ (op 24.05.2020)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOO_Antwerpen (op 24.05.2020)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOO_Planckendael (op 25.05.2020)
  • https://www.zooplanckendael.be/nl/info-tickets/ (op 25.05.2020)
  • https://www.arboretumkalmthout.be/bezoek.html (op 25.05.2020)
  • http://www.breendonk.be/NL/index.asp?ID=Home (op 25.05.2020)
  • https://www.kazernedossin.eu/NL (op 25.05.2020)
  • http://www.speelgoedmuseum.be/ (op 25.05.2020)
  • www.poldermuseum-lillo.be (op 25.05.2020)
  • Afbeelding bron 1: Wogo24220, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Corno.fulgur75, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Miguel.discart, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 4: H.P. Brinkmann, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 5: Pixel2013, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.