Grootste achtbaanbouwer komt uit Nederland

Grootste achtbaanbouwer komt uit Nederland We zijn er allemaal gek op, achtbanen. Ze brengen ons op snelheden en hoogtes waar we normaal alleen maar van kunnen dromen, ze laten ons op verschillende manieren omwentelingen maken zonder dat we iets hoeven te vrezen. Allemaal erg leuk, maar wist je ook dat 's werelds grootste achtbaanbouwer uit Nederland komt? VEKOMA Rides Manufacturing B.V., of kortweg Vekoma, zal je wellicht weinig zeggen. Toch is de kans zéér groot dat je reeds meerdere malen in aanraking kwam met een van hun producten. Vekoma heeft namelijk het grootst aantal achtbanen op zijn c.v. staan, wel tweehonderd.

Het begon allemaal meer dan 80 jaar geleden toen de heer Hendrik op het Veld in 1926 zijn bedrijfje startte. Veld Koning Machinefabriek werd het gedoopt, hedendaags Vekoma. Het bedrijf specialiseerde zich voornamelijk in land- en mijnbouwmachines. In de jaren '60 zag Hendrik op het Veld de land- en mijnbouw echter sterk achteruitgaan en dus besliste hij om zijn kennis en techniek te gebruiken in nieuwe toepassingen. Dit leidde in 1967 tot hun eerste echte attractie, een reuzenrad. Het zou echter wachten zijn tot 1979 vooraleer Vekoma zijn eerste achtbaan kon bouwen. Sommigen kennen hem misschien nog, de Tornado uit Walibi Wavre (België) die jammer genoeg in 2006 op de schroothoop is terechtgekomen.

In de beginjaren dat Vekoma achtbanen produceerde deden ze dit niet zelfstandig maar hadden ze de Europese licentie van het Amerikaanse Arrow Dynamics gekocht. Hierdoor mocht Vekoma de achtbanen bouwen die Arrow Dynamics in Europa verkocht, enkel de treintjes werden door Arrow Dynamics zelf gebouwd. Na het failliet van Arrow Dynamics in 2002 is Vekoma de volledige eigenaar van het spoortype dat men vroeger onder licentie bouwde. Python in de Efteling is een voorbeeld van dit spoortype. Niet enkel het dit spoortype kunnen we terugvinden op deze baan, ook de oude Arrow Dynamics treintjes pronkten ooit op de Python. In de jaren '90 werden deze vervangen door de nieuwste Vekoma-treintjes en in 2005 door goedkopere KumbaK-treinen, ook van Nederlandse makelij.
Vekoma heeft zijn populariteit waarschijnlijk vooral te danken aan de kostenefficiënte banen die ze bouwt. Zo bieden ze de mogelijkheid om met hun 'Boomerang'-achtbaan zesmaal een inversie te maken met een spoorlengte van minder dan 300 meter. Dit type achtbaan is meteen ook de meest geplaatste aller tijden; jullie kennen ze ongetwijfeld als La Via Volta uit Walibi World of Cobra uit Walibi Wavre.

Behalve stalen achtbanen heeft Vekoma ook nog houten achtbanen gebouwd. Maar omdat het bedrijf zich op stalen achtbanen wil toespitsen bleef dat beperkt tot drie. Houten achtbanen Robin Hood in Walibi World en Weerwolf in Walibi Wavre zij beiden van de hand van Vekoma.

Niet enkel achtbanen staan in de catalogus van het bedrijf. Vekoma was ook pionier op vlak van de Mad House, waarmee ze een wereldprimeur hadden met Villa Volta in de Efteling. Daarnaast bieden ze ook reuzenraden, uitkijktorens (Pagode in de Efteling) en allerhande andere attractiesystemen.

Nederlandse en Belgische Vekoma-achtbanen

Ook vandaag nog bouwt Vekoma in een gestaag tempo aan nieuwe achtbanen, we geven je een overzicht van de nog bestaande achtbanen in Nederland en België.

NaamParkLandTypeOpening
El CondorWalibi WorldNederlandSuspended Looping Coaster1994
La Via VoltaWalibi WorldNederlandBoomerang2000
Robin HoodWalibi WorldNederlandWood2000
XpressWalibi WorldNederlandLSM Coaster2000
Mine TrainAttractiepark SlagharenNederlandJunior Coaster2001
TornadoAvonturenpark HellendoornNederlandTornado1990
RioolratAvonturenpark HellendoornNederlandJunior Coaster1996
PythonDe EftelingNederlandDouble Loop Corkscrew1981
Vogel RokDe EftelingNederlandCustom MK-9001998
Super AchtbaanKoningin Juliana TorenNederlandJunior Coaster1993
BoomerangToverlandNederlandJunior Coaster2001
BoosterbikeToverlandNederlandMotorbike Coaster2004
BoomerangBellewaerde ParkBelgiëBoomerang1984
Dream CatcherBobbejaanlandBelgiëSwinging Turns1987
EvolutionBobbejaanlandBelgiëIllusion1989
Oki DokiBobbejaanlandBelgiëJunior Coaster2004
CoasterPlopsa CooBelgiëCustom MK-7001989
Calamity MineWalibi WavreBelgiëMine Train1992
CobraWalibi WavreBelgiëBoomerang2001
Loup GarouWalibi WavreBelgiëWood2001
VampireWalibi WavreBelgiëSuspended Looping Coaster1999
© 2010 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Heide-Park, een Duits pretparkHeb jij de Nederlandse pretparken wel gezien? Dan moet je eens afreizen naar Duitsland, daar vind je naast Europa-Park o…
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…
De Vliegende Hollander (Efteling)De Efteling kwam in 2007 met een prachtige nieuwe attractie genaamd De Vliegende Hollander. Deze 17de-eeuws gethematisee…

Oudste achtbaan ter wereld staat in NederlandDacht je dat Python in de Efteling met bijna dertig levensjaren oud was? Lees dan maar even mee want 200 kilometer verde…
Midwinterhoornblazen: oerkreet uit het oostenMidwinterhoornblazen: oerkreet uit het oostenTussen eind november (eerste advent) en 6 januari (Driekoningen) klinken overal in Twente en de Achterhoek de oerklanken…
Bronnen en referenties
  • http://www.vekoma.com/
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.