Oudste achtbaan ter wereld staat in Nederland

Dacht je dat Python in de Efteling met bijna dertig levensjaren oud was? Lees dan maar even mee want 200 kilometer verder staat 's werelds oudste achtbaan. Nog steeds in werking!

Familiepark De Waarbeek

In Hengelo vinden we het charmante familiepark De Waarbeek, een pretpark dat zich vooral richt op kinderen tot twaalf jaar. Met zijn dertigtal attracties staat De Waarbeek garant voor een gezellig dagje uit. Je kan je dag vullen met verschillende carrousels, een speeltuin, old-timers,... en nog heel veel meer. Maar de meest in het oog springende attractie zal vast de achtbaan van het park zijn, Rodelbaan.

Oudste stalen achtbaan in bedrijf

Wat maakt Rodelbaan zo speciaal? Nee niet zijn hoogte en snelheid want die is er amper, het is een kleine achtbaan ideaal voor ouders en hun kinderen. Wat Rodelbaan zo speciaal maakt is dat het de oudste achtbaan ter wereld is. De oudste stalen achtbaan moeten we er wel bij vertellen. Aangezien stalen achtbanen veel later op de markt kwamen dan hun houten variant is het ook logisch dat er houten achtbanen ouder zijn dan Rodelbaan. Het kleine achtbaantje van De Waarbeek is trouwens ook niet de eerste stalen achtbaan ooit gebouwd, die dateert van nog dertig jaar eerder in Engeland. We moeten dus eigenlijk stellen dat Rodelbaan de oudste stalen achtbaan is, nog steeds in werking.

Enkele cijfertjes

Rodelbaan verscheen zes jaar na het openen van De Waarbeek, in 1930. Met zijn 4 meter hoogte kan Rodelbaan vandaag de dag natuurlijk niet concurreren met banen als Goliath (Walibi World) of Python (Efteling). Wat Rodelbaan te bieden heeft zijn vijf afdalingen en een circuit in de vorm van een vijfhoek. Geen spectaculaire gegevens maar je kan je toch voorstellen dat de baan in 1930 een echte 'thrill' was voor het grote publiek. Rodelbaan was namelijk uniek aangezien De Waarbeek hem zelf gebouwd heeft.

De techniek

De karretjes van Rodelbaan zien er niet uit als die van de moderne achtbaan. Ieder karretje biedt plaats aan vier personen, wat ook meteen de hele capaciteit van de trein is aangezien de karretjes niet verbonden zijn met elkaar. Aangezien de baan niet meer van de jongste is heeft ze natuurlijk ook haar mankementen. Bij slecht weer is het namelijk zo dat je slechts met twee mensen in een karretje mag zitten of dat de achtbaan zelfs helemaal gesloten is. Oorzaak hiervan is het unieke remsysteem dat gebruikt wordt. Dit remsysteem zit in het laadstation, dus moest er iets mislopen zou dat natuurlijk fataal zijn. Staven drukken zich tegen een plaat aan de onderkant van het karretje om het zo te doen stoppen. Vertrouw je deze oude stalen jongen niet? Wees gerust; in zijn 80 levensjaren is er nooit een ongeval gebeurd. En daarbij is het misschien ook interessant te weten dat je helemaal los zit in de karretjes.

Andere oudjes

Aerial Glide

De eerste stalen achtbaan waarvan kennis is. Deze baan reed zijn rondjes van 1900 tot 2002 in het Engelse Shipley Glenn Pleasure Grounds. Opmerkelijk is dat deze achtbaan hangende karretjes had wat het wellicht ook de allereerste 'suspended'-achtbaan maakt.

Montaña Suiza

Technisch gezien is deze baan in het Spaanse Parque de Atracciones Monte Igueldo twee jaar ouder dan Rodelbaan, uit 1928 dus. Ook is ze nog steeds in werking, maar is geen stalen noch een houten achtbaan. Het onderstel van deze achtbaan is een betonnen muur met daarop rails gemonteerd, je kan het je inbeelden als een stenen spoorwegbrug met heuveltjes.

Rutschebanen

Over deze houten achtbaan uit het Deense park Tivoli Gardens is bitter weinig bekend. Het is de eerste houten achtbaan waarvan informatie bekend is, deze reed zijn rondjes van 1843 tot 1887.

De meeste oude banen liggen dus te ver weg of bestaan gewoonweg niet meer. Dus wie graag de nostalgie van een oude achtbaan wil proeven rept zich beter zo snel mogelijk naar De Waarbeek, voor dat het ook hier te laat is.
© 2010 - 2020 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Achtbanen in het pretpark de EftelingAchtbanen in het pretpark de EftelingDe Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, win…
Black Mamba (Phantasialand)Phantasialand heeft in 2006 een mega investering gedaan van 11 miljoen euro aan hardware + 11 miljoen euro aan thematise…
Heide-Park, een Duits pretparkHeb jij de Nederlandse pretparken wel gezien? Dan moet je eens afreizen naar Duitsland, daar vind je naast Europa-Park o…

Geheimen en weetjes van Disneyland ParijsGeheimen en weetjes van Disneyland ParijsDisneyland Paris werd in 1992 geopend onder de naam Euro Disney. Het resort omvat twee pretparken, een uitgaansgebied en…
Grootste achtbaanbouwer komt uit NederlandGrootste achtbaanbouwer komt uit NederlandWe zijn er allemaal gek op, achtbanen. Ze brengen ons op snelheden en hoogtes waar we normaal alleen maar van kunnen dro…

Reageer op het artikel "Oudste achtbaan ter wereld staat in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marc, 09-12-2010 22:46 #1
En het was weer fantastisch deze zomer. Met kloppend hard bolderend door de bochten en altijd weer spannend of de eindstreep gehaald wordt. Ik hoop dat dat ding altijd maar weer gerepareerd wordt want naast Flappie de clown en de kabelbaan over het water is de achtbaan wellicht de meest sensationele attractie. :-)

Infoteur: Harrys
Laatste update: 22-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Reacties: 1
Schrijf mee!