Geheimen en weetjes van Disneyland Parijs

Geheimen en weetjes van Disneyland Parijs Disneyland Paris werd in 1992 geopend onder de naam Euro Disney. Het resort omvat twee pretparken, een uitgaansgebied en diverse hotels. Maar dat wist je wellicht al. Kom dan maar eens mee achter de schermen, om zo alle leuke weetjes en pittige details te weten. Weg met de magie, hier zijn de feiten.

De naam

Het resort opende onder de naam Euro Disney. In de loop der jaren veranderde deze naam verschillende keren, vandaag de dag kennen we het als Disneyland Paris. De naam Euro Disney verdween toen CEO Michael Eisner besefte dat de term 'Euro' geen positieve gedachtegang bij de Europeanen opwekte. Europeanen associëren het woord namelijk met de bureaucratie en politiek.

Disneyland en toch ook niet

The Walt Disney Company, de eigenaar van de Amerikaanse Disney-parken en producent van alle (animatie-)films, is niet de eigenaar van Disneyland Paris. Ze hebben slechts 49% van de aandelen in handen. De rest van de aandelen zijn in handen van Euro Disney en diverse kleinere aandeelhouders. Zo komt het dat Disneyland Paris jaarlijks voor miljoenen aan belastingen ontduikt. Aangezien het resort geen eigendom is van de Amerikaanse holding moet het Disneyland Paris miljoenen Dollars betalen aan The Walt Disney Company voor het gebruik van de naam Disney. Hierdoor maakt Disneyland Paris elk jaar verlies en zijn ze minder belastingen verschuldigd aan de Franse staat.

Oppervlakte

Het volledige resort in Marne-La-Vallée zou één vijfde van de totale oppervlakte van Parijs zijn. Het totale resort is 1943 hectare groot. De grootte van bijna 2000 voetbalvelden!

Alcohol

Het Parijse resort is het enige ter wereld waar het toegelaten is alcohol te verkopen. In de beginjaren was dit echter niet het geval. Na een grote hoeveelheid klachten van de bezoekers nam men het initiatief om als eerste Disney-resort alcohol te serveren.

Muizenplaag

Het is misschien wel ironisch, want hoewel Disneyland het land van dé muis is heeft het resort vaak te kampen met een heuse muizenplaag. Aangezien Disneyland Paris op het platteland gevestigd is zitten er van nature veel veldmuizen die een warm nest zoeken in de attracties.

Grootste hotel

Het immense Newport Bay Club is het grootste hotel in West-Europa. Dit Disney-hotel met 19e eeuwse New England thema heeft net geen 1100 kamers.

De geheime code

Werknemers van Disney communiceren met elkaar via codes. Wanneer een attractie defect is zullen ze dat niet zo aan elkaar vertellen maar geven ze de code '101' door. Zo zijn er voor verschillende andere dingen codes. Ze maken het communiceren makkelijker en nieuwsgierige bezoekers komen niets te weten.

Verborgen Mickey's

Verborgen Mickey's zijn wellicht het meest gekend van alle 'geheimen'. Verborgen Mickey's zijn drie cirkels die in een bepaald object in het resort verwerkt zijn en indirect de vorm van Mickey's gezicht vormen. Dat kan gaan van hekken en lantaarns to zelfs bomen.

Een speciaal dak

De torenspits van het kasteel in het Disneyland Park is volledig bedekt met slakkenhuizen. Dze zijn een ode aan Frankrijk als culinair land en hebben niets te maken met Doornroosje of Disney.

Een roze kasteel

Tegenwoordig is het kasteel van het Disneyland Park roze, maar dat is ooit anders geweest! In de beginjaren had het immers de grauwe grijze kleuren die een normaal kasteel hebben. Dit omdat er in Amerika geen kasteel staat en een kasteel op zich magie is. Veel Europeanen zien dagelijks een grijs kasteel en associëren het al lang niet meer met magie en rijkdom, daarom besloot Disney om het kasteel een meer speelse kleur te geven.
© 2010 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mickey Mouse 80 jaarMickey Mouse 80 jaarOp 18 november 1928, ruim 80 jaar geleden, werd Mickey Mouse geboren uit te pen van Walt Disney. Mickey Mouse heeft in m…
Disney Treasures: Disneyland USADisney Treasures: Disneyland USADisneyland, waarschijnlijk heeft u er al wel eens van gehoord. Het is een zeer groot pretpark dat bedacht is door The Wa…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…

Harry Potter in Orlando of Everglades, avontuur in FloridaWil je een weekje weg met de herfst-, voorjaars- of meivakantie en wil je een keertje iets anders dan een skivakantie? D…
Oudste achtbaan ter wereld staat in NederlandDacht je dat Python in de Efteling met bijna dertig levensjaren oud was? Lees dan maar even mee want 200 kilometer verde…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 22-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.