China; de geschiedenis van Beijing

De hoofdstad van China staat op het volop in de aandacht. In de zomer van 2008 is het namelijk gastheer van de Olympische Spelen. Het China dat bekend is van zijn vele dynastieën, zijn communisme en Mao Zedong. In de 10e eeuw was de stad Beijing al de zetel van de toen heersende keizer.

Algemeen

Peking, oftewel Beijing in het Chinees, is de hoofdstad van China, de oppervlakte van de stad is 16.800 km². Er wonen ongeveer 15.000.000 mensen. De letterlijke betekenis van Beijing is “Noordelijke hoofdstad”. Heden ten dage heeft de stad een wonderlijke mengeling van communisme en kapitalisme.

Peking-mens

In de omgeving van het huidige Beijing leefde tussen de 700.000 en 500.000 jaar geleden de eerste mensen op aarde. Er zijn fossielen gevonden, in de kalkrotsen nabij Zhoudouian (ongeveer 50 km ten zuidwesten van Beijing), van een mensentype die leefde rond 500.000 jaar geleden. Deze mens werd de Peking-mens genoemd. Deze feiten maken de Chinezen tot één van de vier oudste beschavingen ter wereld.

De Peking-mens is pas rond 1921 ontdekt door de Zweed John Gunnar Anderson. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man ongeveer 1,50 m groot geweest moet zijn, zijn vrouw iets kleiner. Hun schedels waren 1/3 deel kleiner dan die van de huidige mens. De Peking-mens liep rechtop, kon vuur maken en gebruikten gereedschap van stenen.

Er is niet veel bekend over deze menstype, alleen dat ijstijden en warme perioden elkaar afwisselden. Het is bekend dat ongeveer 7.000 jaar geleden de mens die toen leefde, in het neolithische tijdperk, hun nomaden bestaan opgaven en in groepen gingen wonen. Ze begonnen het land te bewerken en het vee te hoeden.

Geschiedenis Beijing

Van de Peking-mens wordt er in de geschiedenis een grote sprong gemaakt naar ongeveer 1.000 v.Chr. De eerste sporen van een nederzetting dateerde namelijk uit die tijd. Er werd geleefd van handel tussen Mongolen, Koreanen en de rest van China. Dan gaat de geschiedenis door via de diverse Dynastieën, welke al bestonden rond 2.000 v.Chr.

Liao-dynastie, een periode van 936 tot in de 12e eeuw. Vanaf deze dynastie begint Beijing een rol te spelen. Het werd op dat moment de keizerlijke zetel. De stad noemde zij Yanjing en lag ongeveer in het zuidelijke gedeelte van het huidige Beijing. Toen de Nüzhen de Liao-dynastie versloeg, verplaatsten zij hun hoofdstad naar Yanjing en hernoemde deze in Zhongdu. In 1215 bezette de Mongolen de stad en hebben deze volledig door middel van een brand verwoest.

Het duurde tot 1279 voor dat de stad opnieuw werd opgebouwd, het was tijdens de Yuan-dynastie dat de stad opnieuw hoofdstad van China werd, nu onder de naam Dadu. Gedurende deze periode was het Marco Polo die de stad bezocht. In zijn reisverslagen schrijft hij al over het grote aantal mensen dat in de stad woont, over de mooie woningen en over de handel die de stad dreef in onder andere juwelen en parels.

In 1368 werd de stad heroverd door Mingtroepen en was het weer Chinees. Nu krijgt de stad de naam Beiping. De stad verliest tot aan 1403 zijn titel als hoofdstad van het land (dat is tijdelijk Nanjing). In de periode tussen 1406 en 1420 werd het nieuwe Beijing opgebouwd. Het (huidige) Keizerlijke Paleis, oftewel de verboden stad, werd midden in het centrum geplaatst. De meeste oude gebouwen van de huidige stad dateren uit deze periode.

In 1601 komt de Italiaan Matteo Ricci aan in Beijing en in 1622 kwam Johann Adam Schall von Bell. Deze laatste kreeg in 1650 toestemming een katholieke kerk in de stad te bouwen. Aan het begin van de 19e eeuw woonde er op het hoogtepunt van de Qing-dynastie meer dan 700.000 mensen in de stad. Niet lang daarna breken er onlusten en opstanden uit. Het Han-nationalisme brengt vreemdelingenhaat mee en de eerste Jezuïeten worden vervolgt en de eerste katholieke kerken worden vernietigd.

Dan vindt tussen 1840 en 1842 de 1e en tussen 1858 en 1860 de 2e Opiumoorlog plaats. In november 1911 roept Yuan Shikai zich uit tot de 1e president van de Nationale Assemblee. Hij dwingt de 2 jaar oude keizer Pu Yi in december af te treden. Dit was het einde van de heerschappij van de “Zonen van de Hemel”. De film “The Last Emperor” vertolkt dit verhaal prima.

Beijing na de oorlog

Voordat de 2e Wereldoorlog uitbreekt, heeft China te maken met dreiging van Japan. In 1931 waren zij Noordoost China binnen gevallen. In 1937 waren de Japanners al in de buurt van Beijing. Gedurende de 2e Wereldoorlog controleerden de Japanners alles, na het einde van de oorlog kwam de Kwomintang aan de leiding. In 1949 kwam het Volksbevrijdingsleger de stad binnen. Op 1 oktober dat jaar riep Mao Zedong (een boerenzoon) de Volksrepubliek China uit.

Diverse jaren van communisme breken aan, alsmede jaren van verzet. Zo breekt op 4 juni 1989 de enorme strijd uit op het plein van de Hemelse Vrede in Beijing. De studentendemonstratie wordt door het leger met harde hand neergeslagen. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet bekend hoeveel doden en gewonden hierbij gevallen zijn.

De Olympische Spelen en Beijing

De Olympische Spelen van de zomer 2008 die in Beijing gehouden zullen worden, zijn de trots van China. Vele inwoners van Beijing zelf denken hier anders over, maar liefst 300.000 mensen zijn hun huis uit gezet. Dit om ruimte te maken voor de bouw van nieuwe sportaccommodaties en het Olympisch Dorp. Al op 13 juli 2001 werd de verkiezing van Beijing als gastheer voor de spelen in Moskou bekend gemaakt.

De openingceremonie zal plaatsvinden in het nieuwe Nationale Stadion op 08/08/08 om 8.00 uur in de avond. Verwacht wordt eigenlijk dat deze 8 minuten later begint, de 8 is nu eenmaal het geluksgetal van de Chinezen. In het stadion kunnen maximaal 100.000 toeschouwers. De sluitingceremonie zal op 24 augustus plaatsvinden. Aansluitend aan de Zomerspelen vinden de Paralympics in Beijing plaats.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)In het jaar 1911 was China aan een verandering toe. De Qing-dynastie, onder leiding van de Mantsjoese keizer Pu Yi, had…
China; Beijing en de bouw van de Verboden StadSymboliek is in China altijd heel belangrijk geweest. De symmetrie, kleuren en symbolen waren vroeger en zijn tegenwoord…
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…

Het Pantheon in RomeHet Pantheon in RomeIn Rome zijn er een aantal gebouwen die je gezien moet hebben. Het Pantheon is er daar zeker een van. Deze tempel is al…
Zimbabwe; bezienswaardighedenZimbabwe; bezienswaardighedenZimbabwe is een land dat bijna 10x zo groot is als Nederland en heeft ruim 1.500.000 inwoners minder. Het land wordt oms…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.