Zimbabwe; bezienswaardigheden
Zimbabwe is een land dat bijna 10x zo groot is als Nederland en heeft ruim 1.500.000 inwoners minder. Het land wordt omsloten door vier buurlanden, met een totale landsgrens van 3.066 km. Het is een uitgestrekt land, met veel nationale parken en mooie natuurgebieden. Maar ook in de omgeving van de hoofdstad is het nodige te zien.
Algemeen
Een land als Zimbabwe, dat ongeveer 10x zo groot is als Nederland, heeft een prachtige natuur en geschiedenis. Helaas wordt dat alles overschaduwd door de economische crisis waar het land de afgelopen jaren in terecht is gekomen. De kolonisatie van de Britten heeft hier geen goed aan gedaan, maar na de onafhankelijkheid in 1980 is het land afgegleden naar een enorme crisis.
Bezienswaardigheden
Ondanks dat de geschiedenis van het land niet zo heel lang is en de grote economische crisis, heeft het land toch veel bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden van de hoofdstad Harare zijn te lezen in het artikel “Zimbabwe en Harare”.
Bulawayo
De letterlijke betekenis van Bulawayo is “Plaats van de slachting”. Deze groene stad is de op één na grootste van het land. Hier huisden in vroeger tijden de Ndebele koningen. Het is een stad met brede straten en bomen, maar er is weinig te zien. Toch is de stad aangenamer dan de hoofdstad zelf.
Great Zimbabwe
Deze stad heeft een geschiedenis die terug gaat tot aan de 13e eeuw. De stichters waren de leden van de Shona stam, zij hadden toen ter tijd een rijk dat grenzen had in Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De gebouwen in de stad (die 200 jaar lang de hoofdstad van de Shona was) zijn opgetrokken uit miljoenen, los op elkaar liggend graniet, wat een raadsel is. Men is er altijd vanuit gegaan dat de (zwarte) bevolking alleen maar werkte met hout, leem en riet.
De ruïnes van de oude stad liggen inmiddels verspreid over 720 ha, waarvan de bekendste de “Great Enclosure” is. Dit was hoogst waarschijnlijk de residentie van de koning en zijn familie. Hiervan zijn de dikke muren en de toren nog steeds te bezichtigen. Rondom de stenen gebouwen stonden “Karanga Village”, de lemen hutjes. Hiervan is een replica te bewonderen.
Victoria watervallen
Op de grens van Zimbabwe en Zambia liggen de Victoria (genoemd naar de toenmalige koninging Victoria van Groot Brittanië) watervallen, welke geplaatst zijn op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De lokale bevolking noemt het natuurgeweld “Mosi-os-Tunya”. Dit betekend “Rook die dondert”. De waterval heeft een breedte van 1.700 meter en valt meer dan honderd meter omlaag. Het is de rivier de Zambezi die (met 545.000.000 liter water per minuut) omlaag stort in de rivier de Batoka Gorge. Het was David Livingstone die de Waterval heeft ontdekt, er staat bij de watervallen dan ook een standbeeld van hem.
Direct naast de waterval is in de loop der jaren een tropisch bos ontstaan, waar veel planten groeien en veel diersoorten verblijven. In het droge, warme land van Zimbabwe is dit mogelijk, omdat door het vallende water het bos continue wordt besproeid. De watervallen behoren tot de meest belangrijke toeristische attractie van Afrika. Hier is het mogelijk om te bungy jumpten, te raften, het meemaken van een olifantensafari, en een tocht met een luchtballon te maken.
Kariba meer
Dit meer, dat lijkt op een binnenzee, is 40 jaar geleden ontstaan nadat de Kariba stuwdam werd gerealiseerd. Duizenden vissers, jagers en de Tongastam moest vanwege dit meer verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Ook werden duizenden dieren overgebracht naar een andere plek. Het ondiepe gedeelte van het Kariba meer is ingenomen door nijlpaarden en krokodillen.
Eastern Highlands
Dit is een gebied waar het hele jaar door neerslag valt. De gebieden Nvanga, Vumba en Chimanimani liggen zo hoog, waardoor het hele jaar door neerslag valt. Door de voortdurende neerslag is hier een compleet andere flora en fauna dan in andere delen van het land:
- In het Nvanga gebied (dat het noordlijkst ligt) ligt de hoogste berg van Zimbabwe, de Ïnyangani”. Hier leven onder andere antilopen, apen en hyena’s.
- Zuidelijker van Nvanga ligt het gebied Vumba, waar de Vumba bergen liggen van ongeveer 2.000 meter hoogte. Hier is het bijna altijd mistig. In dit gebied ligt het Bunga Botanical Reserve, waar exotische bomen, bloemen en planten groeien. Hier is het heerlijk wandelen.
- Nog zuidelijker ligt het Chimanimani National Park. Uitermate geschikt voor wandelaars en klimmers. De bergen hier zijn deel van The Great Rift Valley, van Jordanië tot Mozambique.
Gonarezhou National Park
Dit is het op één na grootste wildpark van het land. De letterlijke betekenis is “plaats van de olifanten”, welke er dan ook in overvloed leven. Het ligt ten noorden van het Zuid Afrikaanse Krugerpark. Binnenkort zal het deel gaan uitmaken van het Great Limpopo National Park. Dit laatste park is voornemens een aantal bestaande parken zoals de eerste twee genoemde en het Limpopo park van Mozambique te gaan samenvoegen. Dan zal er een oppervlakte ontstaan van ruim 35.000 km².
Matobo National Park
Een verzamelnaam van de gebieden Matobo Hills, en Whovi Wild Area. Hier zijn onder andere neushoorns, wrattenzwijnen en zwarte adelaars te vinden. Er zijn diverse rotstekeningen te vinden. In dit park is Cecil Rhodes begraven (dit was zijn laatste wens), Cecil heeft het land ooit zijn naam gegeven; Rhodesië. De naam van het park is te danken aan de Matobo Hills, die ontstaan zijn door natuurlijke erosie. De granieten blokken kregen van de Matobo (de plaatselijke heerser) de naam, welke “Kaalhoofdige” betekend.
Hwange National Park
Een waar vogelparadijs aan de rand van de Kalahari woestijn. Het is het grootste park van Zimbabwe en is bijna net zo groot als de helft van België. Hier leeft de één van de grootste concentraties diersoorten ter wereld.
Lees verder