Zimbabwe; Harare
Toen in april 1980 Rhodesië werd omgedoopt in Republiek Zimbabwe, werd de hoofdstad Salisbury in 1982 omgedoopt tot Harare. Harare is niet alleen de grootste stad van het land, het is ook het centrum van de politiek en economie. In de stad zijn veel bezienswaardigheden, zoals onder andere de kathedraal en het plein waar de 1e Britse vlag werd gehesen in de 19e eeuw.
Algemeen
De hoofdstad van Zimbabwe is Harare, met een inwonersaantal van ongeveer 1,6 miljoen mensen. Tevens is de stad de grootste van het land, en is het politiek en economisch centrum. Een handelscentrum voor onder andere tabak, maïs, citrusvruchten, textiel en staal. In de buurt ligt een goudmijn.
Harare
Zimbabwe heeft genoeg bezienswaardigheden. Zo is bijvoorbeeld de hoofdstad het bezoeken waard. Harare betekend “Hij die niet slaapt”. Tot aan 1980 was haar naam “Salisbury”. Harare is een moderne, westerse stad met boulevards en (hoge) kantoorgebouwen. De avenues van de stad lopen van oost naar west en de streets lopen van noord naar zuid.
Op 12 september 1890 trokken de Britse kolonisten de stad binnen en hesen de vlag op het (huidige) Cecil Square. De plaats werd Salisbury door hen genoemd, dit was namelijk de eerste Britse minister. Het centrum werd gevormd op de plaats van de huidige parlementsgebouwen. Nog steeds vindt men brede straten in de hoofdstad, dit omdat men met een ossenwagen moest kunnen keren.
Bezienswaardigheden van de stad
Monomatapa Hotel park
Het gelijknamige hotel is in 1974 gebouwd, het heeft 18 etages. In het park bij het hotel ligt een vijver die is gegraven ter ere van de kroning van koning George VI in 1937. In dit park bij een grote den staat een speciale brievenbus. Eén maand per jaar wordt deze geleegd, namelijk in december. Het is de brievenbus, waarin de post voor Santa Claus (door de kinderen) wordt gedeponeerd. Er is een lokale organisatie die deze brieven namens Santa Claus beantwoordt.
In het park zijn diverse monumenten te vinden, alsmede een model van de Victoria watervallen. Bij het hotel zijn de Public Gardens waar iedere zondag een markt is met lokale producten (houtsnijwerk, kleding, haakwerk en sieraden) gekocht kunnen worden.
MacGregor Geological Museum
Het museum is gehuisvest in het Maufe gebouw dat van het Ministerie van Bergbouw is. Het ligt tussen de Central en Ligvingstone avenue in. Het museum herbergt onder andere een overzicht van de geologie van het land, alsmede de edelstenen of halfedelstenen die in Zimbabwe gevonden zijn.
Anglicaanse St. Mary Kathedraal
Canon Balfour bouwde hier de eerste kerk van leem en stenen. Hij plaatste in dit kleine kerkje een kruis, gemaakt van sigarenkistjes. Het staat heden ten dage in de St. George Kapel (van de kathedraal) en is nog steeds een bezichtiging waard.
Men begon in 1913 met de bouw en bijna 50 jaar (1964) later was de kathedraal klaar. In de kerk vindt men bijzondere Afrikaanse kunst, vooral de geschilderde kruisweg vraagt om een bezichtiging.
Het kruis (gemaakt van een eigen gekweekte jacaranda boom van ruim 30 jaar oud) is gemaakt in 1986 door Job Kekona uit Zimbabwe, in opdracht van de kathedraal zelf. Het beeld van Jezus, dat aan het kruis hangt, is niet neergebogen door lijden, maar straalt kracht en vastberadenheid uit. Volgens de Afrikaanse cultuur heeft het gezicht een uidrukking van aanvaarding en zelfvertrouwen. De genagelde rechterhand heeft de vingers zegenend samengevouwen. Het beeld straalt volledige overwinning uit. In de vier uiteinden van het kruis zelf zijn de symbolen van de vier evangelisten aangebracht:
- Boven het hoofd van Jezus, een gevleugelde man (Mattheüs)
- Aan de rechterhand van Jezus, een gevleugelde os (Lucas)
- Aan de linkerhand van Jezus, een gevleugelde leeuw (Marcus)
- Onder de voeten van Jezus, een adelaar (Johannes)
De klokken van de kathedraal, 10 stuks in totaal zijn gegoten in Londen. Elke klok heeft zowel een teken van de Engelse roos, als de Zimbabwaanse vlammende lelie.
House of Assembly
Ooit gebouwd als hotel (1895), maar in 1989 verkocht aan de British South Africa Company. Vanaf dat moment werd het gebouw gebruikt als gerechtsgebouw. Heden ten dage komt het parlement hier bijeen.
De buitenkant van het gebouw is van 1938. In 1953 hebben er uitbreidingen aan het complex plaatsgevonden. Is het parlement bijeen, dan kan men dit vanaf de publieke tribune bekijken. Is het parlement niet bijeen, dan zijn rondleidingen mogelijk.
Cecil Square
Een andere naam voor dit plein is het “African Unity Square”. Op het plein staat een bronzen vlaggenmast, die markeert de plek waar op 13 september 1890 voor de 1e keer de Britse vlag ten top ging. De vele bomen die er staan zijn afkomstig van het kaapschiereiland, waar Cecil een buitenhuis had.
De National Gallery
Het museum beschikt over zowel Zimbabwaanse kunst als over kunst uit andere Afrikaanse landen, waaronder een beeldentuin. De bouw begon in 1952, het geld was (al in 1942) beschikbaar gesteld door Sir James McDonald. Het heeft een glazen dak voor het juiste licht en heeft schuifbare wanden, al naar gelang de grote van de tentoonstelling.
Vaak worden er prijsvragen verbonden aan de tentoonstellingen. Hierdoor worden de inwoners van Zimbabwe gestimuleerd om hun talenten te ontplooien.
Overige bezienswaardigheden
- Het stadhuis, een gebouw uit 1932 met een prachtig uizicht op de klok van bloemen die in het bijbehorende park ligt.
- Queen Victoria Museum, waar tekeningen van de eerste bewoners van Zimbabwe een goed inzicht geven in hun levenswijze. Er is een nagebouwd Shona dorp, en een (beperkt) overzicht van de in het land voorkomende dieren.
- Nationale Botanische Tuin, van 60 ha groot. In de tuin zijn bijna alle 750 soorten bomen uit het land ondergebracht, waaronder een stuk regenwoud. De tuin is nog lang niet klaar.
- Chapungu Kraal, met een overzicht van de moderne beeldhouwkunst van bekende beeldhouwers uit Zimbabwe. In het aanwezige Shona dorp is het mogelijk de toekomst te laten voorspellen aan de hand van de stand van beenderen, kralen schelpen.
- Het Nationaal Archief ligt 5 km buiten de stad. Veel over het verleden van Zimbabwe is hier ondergebracht, zoals onder andere het dagboek van David Livingstone en de schilderijen van Thomas Baines.
- Het slangenpark op ongeveer 1 km buiten Harare richting Bulawayo. Hier zijn de meeste slangen die nog in het wild voorkomen in Zimbabwe, maar dat men ze ooit (in het wild) zal tegenkomen is nihil.
- Binnen de grenzen van de stad ligt het Mukuvisi Woodlands park. Het is ruim 100 ha groot en hier is van alles te vinden op het gebied van flora en fauna. Olifanten, neushoorns, impala’s gnoes en nog veel meer is hier ondergebracht voor onderwijs aan de kinderen van de stad.
- The Heroes’ Acre is een nationaal gedenkteken ter herinnering aan de onafhankelijkheidsoorlog. Het is gemaakt door architecten uit Korea. Ook is hier het graf van de onbekende soldaat te vinden, met een beeldengroep van 2 mannen en 1 vrouw die zij aan zij hebben gevochten.
Lees verder