Zimbabwe; geschiedenis en onafhankelijkheid
Tot aan 1980 was het land bekend onder de naam Rhodesië, daarna wordt het omgedoopt tot Republiek Zimbabwe. Het wordt datzelfde jaar onafhankelijk, na een strijd van bijna 15 jaar. In 1965 werd namelijk al eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen. Mugabe wordt de leider van het land op 31 december 1987 en dat is hij tot op heden nog steeds.
Algemeen
De betekenis van Zimbabwe is “Huis van steen”, wat een verwijzing was naar de naam voor de koninklijke residentie. Een andere verwijzing is de stenenconstuctie in het zuiden van het land, de “Great Zimbabwe”.
Zimbabwe
Net boven Zuid Afrika ligt Zimbabwe, ten oosten van Mozambique, ten zuidwesten ligt Botswana en ten zuiden ligt Zuid Afrika. Het land heeft een oppervlakte van 400.00 km². Dit is ongeveer 10 keer zo groot als Nederland. Het land heeft 12.500.000 inwoners, wat bijna 1.500.000 minder inwoners is dan in Nederland. De hoofdstad is Harare.
Het land is opgedeeld in verschillende bevolkingsgroepen, zoals:
- De Shona, 77% van de bevolking
- Ndebele, 19% van de bevolking
- Kleine Afrikaanse minderheden, 3,5% van de bevolking
- Blanken, slechts 1% van de bevolking
De officiële taal in Zimbabwe is Engels, daarnaast wordt het Shona en de Bantoetalen gesproken door de lokale bevolking.
Het klimaat is warm en droog, het land ligt hoog (het vormt de ruggengraat van een bergrug) en niet aan de oceaan. Er zijn dan ook in Zimbabwe veel grassteppes te vinden, en enkele bossen. De hoogste berg is de 2.600 meter hoge Mount Inyangani.
Geschiedenis
Al ruim 5.000 jaar geleden kende het land al bewoning. Het is bewezen aan de hand van de tekeningen van de zogeheten “Bushman paintings”, de rotstekeningen van de jagers uit de IJzertijd. Bijna 1.700 jaar geleden kwamen de Bantoe sprekende volken (waaronder ook de voorvaderen van de Shanto) naar Zimbabwe en verjoegen de toenmalige jagervolken. Tot op de dag van vandaag is de Shona de grootste etnische groep in het land.
Zimbabwe is beter bekend onder de naam Rodesië als Engelse kolonië die in 1888 werd gesticht. Het was de Brit Cecil Rhodes die het land zijn naam gaf. De Britten kwamen het land land ontginnen van zijn ertsen. Dit werd echter niet het grote succes dat de Britten hadden verwacht. Zij bleven echter in het land en werden boeren. De oorspronkelijke bevolking werd in reservaten gestopt en de blanke namen de landbouwgronden.
Een kwart eeuw later viel het land uiteen, waaronder Zuid-Rhodesië. Tot 1923 was de leiding van het land in handen van Rhode’s British South Africa Company. De Britse regering had weinig belangstelling in het land en gaf Zimbabwe (toen nog Rhodesië) de keus tussen inlijving bij Zuid Afrika of een kolonie met zelfbestuur. Er werd gekozen voor zelfbestuur.
Onafhankelijkheid
In het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw begon het eerste verzet tegen de blanke overheersing. De Zimbabwe African People’s Union (ZAPU, waartoe ook Mugabe behoort), was de 1e orgnaisatie. Hiervanaf splitste zich de Zimbabwe African National Union (ZANU). Na jaren van guerilla actie’s gingen de twee organisatie’s in 1976 samenwerken onder de naam Patriotic Frond (PF).Op 18 april 1980 werd het land officieel onafhankelijk. Canaan Banana is vanaf dat moment tot 31 december 1987 president van Zimbabwe. Dan geeft hij het stokje over aan Mugabe. Hij vervulde zijn taak bijna geheel ceremonieel, de eigenlijke macht lag toen al bij Mugabe.
De verkiezingen die de onafhankelijkheid voorgingen, brachten de grote overwinning aan Robert Gabriël Mugabe, hij werd minister president. Vanaf dat moment heerst de ZANU met een absolute meerderheid, eigenlijk zonder oppositie. Het was zijn verdienste dat de oorspronkelijke bewoners hun eigendommen weer terugkregen. Dit gebeurde door het land van de blanken te vorderen en op te eisen. Mugabe begon als een gematigd leider, maar in de loop der jaren wilde hij naar een éénpartijstelsen en vertoonde steeds meer trekken van een dictator.
In maart 2008 is Mugabe nog steeds aan de macht, maar inmiddels is het land in een grote economische crisis terecht gekomen. Het inflatiepercentage over 2007 gaat richting 65.000%. De inflatie was volgens hem de schuld van de voormalige bezetters.
Na de verkiezingen van maart 2008, tussen Mugabe en de oppositieleider Morgan Tsvangirai, is een andere situatie in het land ontstaan. Tsvangirai claimt de overwinning van zowel de landsverkiezingen, als de verkiezingen om het presidentschap. Mugabe weet echter van geen wijken, en de spanningen in het land lopen alleen maar op.
Lees verder