Zimbabwe, een tastbare magie

Zimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen koninkrijkjes. In de 19e eeuw namen de Britten dit deel van Afrika in en alles verdween geleidelijk. Er is veel gestreden voor de onafhankelijkheid. Zimbabwe is in opkomst. Zimbabwe heeft een fascinerend landschap, moderne steden, hotels met kwaliteit, safarikampen, vakantieverblijven en ook heel belangrijk, Zimbabwe heeft rust.

Met een oppervlakte van 390.245 km2 is Zimbabwe 10 keer zo groot als Nederland.

Vlag van ZimbabweVlag van Zimbabwe
  • Staatsvorm: Republiek
  • Munteenheid: Zimbabwe dollar
  • Taal: Engels
  • Inwoners: ruim 12 miljoen
  • Religie: Syncretistisch 50%, Christelijk 25%, inheems 24%
  • Beste reistijd: maart – november
  • Tijdverschil: 1 uur later in winter, geen in zomer

Klimaat

Zimbabwe ligt hoog, waardoor het een subtropisch klimaat heeft. De temperatuur op de hoogvlakten variëren van 13˚C in juni tot 23˚C in oktober. In de laaggelegen gebieden, Zambezivallei, variëren de temperaturen van 20 tot 30˚C.
De neerslag valt meestal van november tot maart en verschilt per hoeveelheid van gebied tot gebied.

Bereikbaarheid

Naar Zimbabwe wordt er gevlogen op de internationale luchthavens Harare en Bulawayo.
Striproads zijn belangrijk in het verkeer. Dit zijn naast de weg liggende landingsstrips voor kleine vliegtuigen. Het wegennet is goed, ruime wegen en daarnaast is de trein ook een belangrijk vervoermiddel in Zimbabwe.

Victoriawatervallen / Bron: Zest-pk, Flickr (CC BY-2.0)Victoriawatervallen / Bron: Zest-pk, Flickr (CC BY-2.0)

Toeristische gebieden

De Zambezirivier, met de Victoriawatervallen, en het Karibameer vormen samen de (natuurlijke) grens met Zambia.

Harare

De hoofdstad van Zimbabwe, het vroegere Salisburry. Harare is een moderne koloniale stad. Hier vindt men het Nationaal Museum met zoölogische, historische en volkenkundige verzamelingen. De botanische tuin in het museum is zeker een bezoekje waard.

Great Zymbabwe was vroeger een belangrijk punt voor goud- en ivoorhandel en is tevens bekend om haar talrijke ruïnes. Een uitgangspunt voor safari’s en excursies is Kariba, gelegen aan het Karibameer tegen de Zambiaanse grens.

Nationale parken

Het Matusadona Game Reserve ligt vlakbij het Karibameer. Men kan het per landrover, of te voet verkennen. Te voet moet het dan wel onder leiding van rangers, ervaren gidsen, gaan. In het Chizarira National Park is het mogelijk een wandelsafari te doen.

Hwanga National Park wordt ook wel het Wankie National Park genoemd. Het is het grootste en meest wildrijke park van Zimbabwe, gelegen aan de grens met Botswana. Men vindt hier:
  • grootste populatie olifanten van heel Afrika
  • de beschermde witte neushoorn
  • de sabelantiloop – dit dier is het nationale symbool van Zimbabwe

Een bizar landschap met kale heuvels en rotsformaties vindt men in het Matapos National Park. Hier zijn grotten ontdekt met prehistorische wandschilderingen, die het leven van de Matabele weergeven. Dit is een stam die in Zimbabwe geleefd heeft.

Excursie Victoriawatervallen

Een geweldige excursie. Deze watervallen worden ook wel ‘Musi-Oa-Tunya’ genoemd, wat ‘de rook die dondert’ betekent. De Victoriawatervallen liggen in het stroomgebied van de Zambezi. Het plateau is bijna 2 kilometer breed en het water stort vanaf 120 meter naar beneden en perst zich door een kloof van enkele tientallen meters breed. Het Victoria Falls National Park biedt een geweldige flora en fauna.
Vanaf de watervallen stroomafwaarts tot de Zambezikloof kan men raften. Of een rondvlucht boven de watervallen is ook mogelijk.

In de buurt van de Victoriawatervallen is het mogelijk krokodillenfarms te bezoeken.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Republiek ZambiaDe Republiek ZambiaZambia is een land gelegen in Afrika. De officiële benaming van het land is: de Republiek Zambia. Het land grenst aan Co…
Zimbabwe; bezienswaardighedenZimbabwe; bezienswaardighedenZimbabwe is een land dat bijna 10x zo groot is als Nederland en heeft ruim 1.500.000 inwoners minder. Het land wordt oms…
Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Overzicht van vierlandenpunten in de wereldOverzicht van vierlandenpunten in de wereldDrielandenpunten zijn niet zeldzaam, in Nederland is er ook één bij Vaals. Hier komen Nederland, België en Duitsland sam…

Roemenië, Boekarest en het paleis van het VolkRoemenië, Boekarest en het paleis van het VolkBoekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezi…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.