Het Fathala Wildlife Reserve in Senegal

Het Fathala Wildlife Reserve in Senegal Dat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als het Serengeti National Park in Tanzania en het Kruger National Park in Zuid-Afrika worden dan ook door veel reisorganisaties aangeboden. Minder bekend is het Fathala Wildlife Reserve in Senegal, maar daardoor niet minder de moeite waard.

Locatie

Het Fathala Wildlife Reserve ligt in het West-Afrikaanse land Senegal. Het bevindt zich een kleine vijf kilometer van de grens met Gambia, vlakbij het plaatsje Karang. Vanaf de grens met Gambia is het park per auto goed te bereiken: de weg ernaartoe is volledig geasfalteerd. Openbaar vervoer naar het park is er niet, wel is het mogelijk een taxi naar het park te nemen.

Het park

Het Fathala Wildlife Reserve bestaat uit drie delen: een aankomstgedeelte, het wildpark en een leeuwengebied.

Het aankomstgedeelte

Na het passeren van het ingangsbord komt men op de parkeerplaats van het park. Deze parkeerplaats bestaat uit een grote zandvlakte waar auto’s en busjes kunnen staan. Achter deze parkeerplaats ligt een grasveld, waarop twee reuzeschildpadden lopen. Om het grasveld heen zijn ronde gebouwen neergezet: een toiletgebouw voor de heren, een toiletgebouw voor de dames en een winkeltje waar tickets en drankjes gekocht kunnen worden. Tegenover dit winkeltje bevindt zich het restaurant, waar zelfgemaakte pizza’s en drankjes verkocht worden.

Het wildpark

Het wildpark is te bezoeken met een eigen auto of met een truck van het park. Alle tochten door het parken worden gemaakt onder leiding van een gids. De trucks van het park zijn open, zodat er gemakkelijk foto’s gemaakt kunnen worden. Voor de kleinere groepen zijn er kleine trucks (maximaal negen personen), maar het park bezit ook één grote truck voor ongeveer twintig mensen.

Het leeuwengebied

De leeuwen worden niet in het wildpark gehouden, maar in een apart gedeelte. Tegen betaling is het mogelijk om een wandeling te maken met leeuwenwelpjes. Dit gaat uiteraard onder leiding van een gids. De wandeling duurt ongeveer een uur en is alleen toegestaan voor personen van één meter vijftig en langer.

De dieren

In het Fathala Wildlife Reserve wonen verschillende dieren. Naast diverse vogelsoorten is het mogelijk de volgende dieren in het park te zien:
 • Giraffen
 • Zebra’s
 • Apen
 • Wrattenzwijnen
 • Een neushoorn
 • Antilopen
 • Een reuze-eland

Niet alle dieren zijn even gemakkelijk te zien. Met name de antilopen en de reuze-eland zijn erg zeldzaam om tegen te komen. De apen zijn lastig te fotograferen: ze zijn erg schuw en springen vaak snel weg als de truck in de buurt komt.

De neushoorn

In het Fathala Wildlife Reserve woont één neushoorn, een mannetje. Het park had eerst ook een vrouwtjesneushoorn, maar tijdens een gevecht heeft het mannetje het vrouwtje zo erg verwond dat ze is overleden. De mensen achter het Fathala Wildlife Reserve willen graag twee nieuwe vrouwtjesneushoorns naar het park halen, maar omdat de neushoorn een bedreigde diersoort is, is dit erg lastig.

Het park bezoeken

Het is goed mogelijk om het park met eigen vervoer te bezoeken. Via de website van het park wordt ook een overnachtingsaccommodatie aangeboden in combinatie met een bezoek aan het park. Hierbij kan gekozen worden voor alleen een bezoek aan het park, maar er kunnen ook excursies in de buurt bijgeboekt worden. Alle prijzen hiervoor staan op de website vermeld.

Het is ook mogelijk om het park met een groep te bezoeken. Diverse reisorganisaties in Gambia bieden het park als excursie aan. Aan te raden is om de excursie via een Nederlandse reisorganisatie te boeken en niet via een lokale gids. De prijs zal waarschijnlijk wat hoger zijn, maar de reis naar het park is dan wel beter georganiseerd dan wanneer men via een lokale gids boekt.
© 2016 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Neushoorn bestaat al heel langDe Neushoorn bestaat al heel langDe neushoorn leeft al meer dan 60 miljoen op onze planet. In de prehistorie bestonden er wel 165 verschillende soorten n…
Neushoorn (zoogdier)Neushoorn (zoogdier)Een neushoorn is een zoogdier dat leeft in Afrika en Azië. De hoorn(s) (afhankelijk van de soort) is het belangrijkste k…
Zoo de la PalmyreZoo de la Palmyre is een dierentuin in de Charente-Maritime in Frankrijk. De zoo is zo’n 18 hectare groot en je kan er m…
Nationaal Park Masai Mara in KenyaNationaal Park Masai Mara in KenyaMasai Mara is zonder twijfel het meest bekende wildpark van Kenya. Het is Afrika ten top. De masaikrijgers die er leven…

De Kachikally Crocodile Pool in GambiaDe Kachikally Crocodile Pool in GambiaKrokodillen in de dierentuin zien, is leuk. Je kunt ze vaak van heel dichtbij zien, alleen van ze gescheiden door een di…
New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Eigen bezoek aan het Fathala Wildlife Reserve
 • Folder Fathala Wildlife Reserve
 • Website http://www.fathala.com
 • Website https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/bedreigde-diersoorten/de-neushoorn.htm
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.