New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!

New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad! Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het restaurant van Bubba Gump? Carnaval en leuke optredens in de cafés van de French Quarter of een avondje griezelen tijdens een voodoowandeling. Mooie raderboten en herenhuizen op plantages dompelen je daarnaast onder in de geschiedenis van New Orleans, Louisiana.

New Orleans: meer dan een zuidelijke stad!

Wanneer je de zuidelijke staten van de VS bezoekt, mag je een bezoek aan New Orleans (in de staat Louisiana) zeker niet voorbij laten gaan. In deze stad vind je een mix van verschillende culturen die door de jaren heen hun eigen plekje gevonden hebben, maar ook weer prima samengaan.

Cajun en Creolen

In gans Louisiana, en dus ook in de bruisende stad New Orleans, vind je de “cajun people”. Zij zijn trots op hun afkomst Acadië, een voormalige Franse kolonie in Canada, en spreken een mengeling van Frans en Engels. Zij werden in de 18e eeuw door de Engelsen verdreven en kwamen zo in de moerassen van Louisiana terecht. Beluister ook beslist eens de vrolijke cajunmuziek, gezongen in deze taal, die ook wel het “Patois” genoemd wordt.

In deze staat hoor je ook vaak praten over een andere groep die hier leeft: de “creolen”. Over het algemeen worden de afstammelingen van Franse kolonisten die uit de Caraïben afkomstig zijn zo genoemd.

Eten in New Orleans

In deze bruisende stad heerst niet de hamburger, maar wel de heerlijke cajungerechten zoals de cajunstew, de gumbo op basis van vis of de alligatorsaté. Ook het “soulfood”, dat via recepten uit de tijd van de slavernij overgeleverd werd, laat zich smaken. Deze gerechten hebben een heerlijke keuken bestaande uit een mengeling van scherpe kruiden.

Misschien herinner jij je de film Forrest Gump nog wel. Hierin speelt Tom Hanks de rol van Forrest Gump, een man met een laag IQ die in Alabama opgroeide in de jaren vijftig en zestig. Wanneer hij naar de oorlog in Vietnam moet, leert hij Bubba kennen. Hij is ook niet zo intelligent maar weet wel alles van garnalen. Ze beloven om na de oorlog een garnalenboot te kopen. Helaas sterft Bubba, maar Forrest houdt zijn belofte… In New Orleans vind je "Bubba Gump". Het is een restaurant dat volledig in de stijl van de film werd ingericht. Je vindt Bubba Gumps restaurant in de Decaturstraat op nummer 429.

French Quarter

In het French Quarter vind je ettelijke drank- en eetgelegenheden. Allemaal in het teken van jazz of blues. Op straathoeken spelen muzikanten of dansen jongens met flessendopjes onder hun schoenen de ziel uit hun lijf. De hele dag, maar vooral tegen de avond dansen mensen op straat en hangen parelsnoeren van plastic over je hoofd. Bourbonstreet is hier een mooi voorbeeld van. Hét feest van New Orleans, Mardi Gras, begint elk jaar op 6 januari en duurt tot de dinsdag van carnaval. Grootse optochten doorkruisen de stad en sommige vrouwen ontbloten hun borsten in ruil voor een kralenketting. Dit “flashen” is nochtans op de meeste plaatsten van de stad verboden…

Andere bezienswaardigheden

Ook een aanrader is het Aquarium of the Americas aan het Woldenberg Riverfront park. Hier kan je meer dan 7500 onderwaterdieren en -planten bewonderen. Als je geluk hebt kan je ook een babyhaai of andere dieren aanraken.

Wil je het een beetje “wilder”, doe dan zeker eens een georganiseerde swamp tour. Meestal vaar je met een cajun en enkele andere passagiers in een boot door de bayou, het plaatselijke moeras, waarbij je gids je vertelt over het leven in en om dit watergebied. Je kan er alligators, herten en slangen spotten of prachtige cypresbomen zien. Nadien kan je vaak een stukje alligator proeven.

Op Washington Avenue kan je ook eens een kijkje nemen op het historische kerkhof in het Garden District. Vele films gebruiken deze begraafplaats terecht als hun decor. Let wel dat je niet tijdens het weekend een bezoekje brengt, dan is deze plaats gesloten voor het publiek. In deze omgeving zie je ook verschillende voodoo-winkels en groepjes die een georganiseerde voodoo-wandeling door het French Quarter doen. Tovenarij was en is nog steeds met de zuidelijke staten verbonden en vind je dus ook overal terug.

Even buiten de stad, tussen New Orléans en het stadje Natchez, kan je sommige oude plantagehuizen bezoeken. In sommige van deze woningen kan je zelfs verblijven en je terug in de tijd wanen. Een stad en een staat die jong en oud kan bekoren!
© 2016 - 2024 Linils, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Cajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandCajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandAmeland was jarenlang zydecoland met de band Zydeco Beach Party, het hart van het Zydeco at Sea festival. Zydeco Beach P…
Banana cream pie, weelderige taart uit New OrleansBanana cream pie is een van de verrukkingen die voortkomt uit de rijke geschiedenis van de stad New Orleans, aan het beg…

Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona, een sprong naar het wilde westen uit de negentiende eeuw. Een plek waar de tijd stilgestaan lijkt te…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring door bezoek aan deze staat en stad.
Linils (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.