Tanzania, rijk aan wild en natuur

Tanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zanzibar-Pemba. Het massatoerisme kent Tanzania nog niet, wat tot gevolg heeft dat de wildstand erg rijk is. Tanzania heeft een rijke flora en fauna in een ontzettend mooi landschap. Tanzania heeft ongeveer veertig parken en reservaten, meren in het binnenland waar veel vogels leven en een kustlijn van 800 kilometer lang.
Met een oppervlakte van 945.087 vierkante kilometer, is Tanzania 26 keer zo groot als Nederland. Er leven ruim 39 miljoen mensen, verdeeld over 120 stammen, met de Bantoes als de belangrijkste stam. De Masai is een rondtrekkend herdersvolk die de gebruiken van vroeger vrijwel onveranderd bewaard.

Vlag van TanzaniaVlag van Tanzania
  • Staatsvorm: Republiek
  • Munteenheid: Tanzania shilling
  • Taal: Officiële taal is Swahili, Engels wordt er ook gesproken
  • Inwoners: ruim 39 miljoen
  • Religie: Christelijk 30%, islam 35%
  • Beste reistijd: juni – november. In het noorden ook: januari – maart
  • Tijdverschil: 2 uur later in winter, 1 uur later in zomer

Klimaat

Tanzania ligt dicht bij de evenaar en heeft hierdoor een tropisch klimaat. Er zijn 3 klimaatzones in Tanzania:
  • de zeer warme kuststrook en het noorden met een hoge vochtigheid
  • het noordelijk plateau met een aangename temperatuur van ongeveer 20˚C. Tussen overdag en nacht is een groot temperatuursverschil, dit komt door de hoge ligging (1.200 – 1.700 meter)
  • het merengebied met een zwoel, regenachtig klimaat

Grote regentijd: maart - mei
Kleine regentijd: november – december


Bereikbaarheid en accommodatie

De internationale luchthavens van Tanzania zijn Dar es Salaam en Arusha.
De accommodaties zijn vaak luxe. In het binnenland vindt men zelden logiesverlenende bedrijven. De parken en reservaten bieden genoeg lodges (hutten) aan in diverse prijsklassen. Uiteraard zijn in de steden ook goede hotels te vinden.

Toeristische gebieden

In het noorden ligt de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro met 5.900 meter. Ondanks dat het dichtbij de evenaar ligt, is de top van de Kilimanjaro het gehele jaar bedekt met sneeuw. Onder leiding van lokale berggidsen kan de berg beklommen worden. Het landschap van Tanzania is afwisselend en erg mooi.

Dar es Salaam
Dar es Salaam is een belangrijke havenstad. Het is een moderne, schilderachtige stad, gelegen aan de Indische Oceaan, met brede boulevards, grote hotels en mooie regeringsgebouwen (omdat het de vroegere hoofdstad is van Tanzania).

Dodoma

De hoofdstad van Tanzania. Het ligt 400 kilometer landinwaarts, aan de oude slavenroute. In deze omgeving vindt men veel wijnbouw.

Arusha

Arusha ligt aan de voet van de Kilimanjaro. Het is een uitgangspunt voor safari’s naar de dichtbij gelegen nationale parken, de Ngorongorokrater, het Manyarameer en de Kilimanjaro. De stad heeft een levendige en kleurrijke markt.

Zanzibar

Zanzibar, gelegen op het gelijknamige eiland voor de kust van Tanzania. Vroeger was het een Arabische nederzetting met een sultan aan het hoofd. Zanzibar is bekend om zijn specerijen en mensen bezoeken het eiland vaak als strandvakantie, gecombineerd met een safari in Tanzania.
Een aantal jaren geleden zijn hier helaas een aantal incidenten voorgevallen, vooral in Stone Town, waardoor men moet oppassen.

Nationale parken en reservaten

In het noordelijke savannelandschap liggen de bekendste nationale parken, tegen de grens met Kenia.
Serengeti National Park is met een oppervlak van 15.000 km2, één van de grootste wildparken van Afrika. Het is misschien wel het bekendste park van heel Afrika en misschien wel van heel de wereld. Er wonen meer dan 1,5 miljoen dieren, met zeer zeldzame soorten.

Ten zuiden van het Serengeti National Park ligt de Olduvai Gorge. Deze is bekend om de prehistorische vondsten van schedels van de oermens. Bovendien vindt men hier het Ngorogoro Reservaat. Hier is de grootste toegankelijke krater in de wereld!
Deze krater heeft een doorsnede van bijna 16 kilometer. Er leven bijna alle wilde diersoorten. Het Magadimeer ligt op de bodem van de krater, waar vele flamingo’s en andere vogels ‘op bezoek’ komen. Zij zoeken algen in het ondiepe water van het meer.

Meer naar het zuiden is het Lake Manyara National Park. Het park heeft een rijke afwisselend landschap en is bekend door de ‘boomleeuwen’.

Het Arusha National Park, gelegen aan de voet van de Kilimajaro, begroeten de apen de toeristen als eerste. Een prachtig savannelandschap valt hier niet te ontgaan.

Het meest uitgestrekte wildreservaat ter wereld is het Selous Game Reserve in het zuiden. Het reservaat heeft een oppervlakte van ongeveer 51.000 km2. Doordat men het zoveel mogelijk ongerept wil laten, wordt er beperkte toegang gegeven.

Meren

Door Tanzania lopen diverse rivieren en de meren vormen een paradijs voor de vogelliefhebber en de visser. Het Victoriameer is het belangrijkste meer. Het vormt een drielandenpunt met Oeganda, Kenia en Tanzania. Het grootste en mooiste gedeelte van het Victoriameer ligt in Tanzania.
Verder zijn er nog het Tanganjikameer, met een diepte van 1.435 meter, het Njasameer of Malawimeer.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
Nationaal Park Masai Mara in KenyaNationaal Park Masai Mara in KenyaMasai Mara is zonder twijfel het meest bekende wildpark van Kenya. Het is Afrika ten top. De masaikrijgers die er leven…
Tanzania in 12 dagenTanzania/Arusha: Op een kleine 10 uur vliegen van Amsterdam, waan je jezelf bij aankomst in Arusha, al snel in een totaa…

Zimbabwe, een tastbare magieZimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen k…
Kenia, combinatie van strand en safariHet is Kenia gelukt om als eerste als één van de Afrikaanse landen belangstelling te wekken voor de toeristische mogelij…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 08-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.