Kenia, combinatie van strand en safari

Het is Kenia gelukt om als eerste als één van de Afrikaanse landen belangstelling te wekken voor de toeristische mogelijkheden in Oost Afrika. Kenia, een land met variatie. Het biedt mogelijkheden voor strand en safari.
Kenia heeft een oppervlakte van 582.646 km2. Dit is 16 keer zo groot als Nederland

Vlag van KeniaVlag van Kenia
 • Staatsvorm: Republiek
 • Munteenheid: Kenia shilling
 • Taal: Officiële taal is Swahili, Engels wordt er ook gesproken
 • Inwoners: ruim 36 miljoen
 • Religie: Protestant 38%, katholiek 28%, moslim 6%, overige 22%
 • Beste reistijd: juni – september en decmber – maart/april
 • Tijdverschil: 3 uur later

Klimaat

Kenia heeft een tropisch klimaat doordat het aan weerszijden van de evenaar ligt. Door de vele hoogteverschillen in het landschap ontstaat er veel verschil in temperatuur. Aan de kust en in de omgeving van het Victoriameer in het westen is het vochtgehalte zeer hoog. Alleen in het noorden, bij het Rudolfmeer, is het zeer heet en droog, met weinig neerslag. In het binnenland is het minder warm en koelt het ’s nachts sterk af. Bij het Victoriameer kan het ’s nachts zelfs vriezen.
Het aantal zonne-uren is erg hoog en de seizoenen worden vooral bepaald door de regenperioden:
Grote regentijd: april – mei
Kleine regentijd: oktober – november. De korte regenbuien vallen vaak ’s avonds of ’s nachts.

In juli en augustus kan het op sommige plekken sterk bewolkt zijn, echter het regent nauwelijks.

Bereikbaarheid en vervoer

Kenia is het beste per vliegtuig bereikbaar. Er wordt op Nairobi of Mombasa gevlogen.
Per touringcar worden excursies bezocht, welke van behoorlijke kwaliteit zijn. Echter, alleen de wegen in de toeristengebieden aan de kust, op de hoogvlakten en in het zuiden zijn goed berijdbaar.

In reisprogramma’s wordt vaak de treinreis tussen Nairobi-Mombasa opgenomen.

Accommodatie

In Kenia heeft men genoeg accommodatie. De kwaliteit is behoorlijk goed, vooral in de hotels in de badplaatsen. Deze hebben alle faciliteiten en hebben hoog aanzien.
In parken overnacht men in lodges, jachthuizen die luxe zijn, en tentenkampen, ook wel rustkampen genoemd.
De beide overnachtingsmogelijkheden zijn in en bij de nationale parken gebouwd.

Toeristische gebieden

Kenia, een land vol contrasten met een rijke historie, prachtige zandstranden en nationale parken, moderne steden en badplaatsen en een kleurrijke bevolking. De meeste toeristen komen naar Kenia voor een combinatievakantie van strand en safari. Er worden vaak rondreizen georganiseerd, waar men langs diverse parken gaat en daarna een aantal dagen op het strand luieren.

In het Swahili betekent ‘op safari’ ‘op reis’

Voor de toeristen is een safari ‘de natuur ontmoeten en het leven van het wild meemaken’.
Er zijn twee soorten safari’s:
 • jachtsafari – hier gelden strenge voorschriften. Onder leiding van een overheidsdienaar kan men jagen. Per seizoen mag een beperkt aantal dieren worden afgeschoten. De wildstand wordt hierdoor goed beheerst.
 • fotosafari

Nairobi

De hoofdstad van Kenia. Het bezit koloniale stijlen en gedurfde nieuwbouw. Nairobi wordt gezien als de mooiste stad van Zwart Afrika. Het doet Engels aan en heeft goede hotels, winkelstraten en een bruisend nachtleven.

Bezienswaardigheden

 • Nationaal Museum
 • het Snake Park
 • het openluchtmuseum ‘Bomas of Kenya’ met traditionele dorpen
 • het huis van de schrijfster Karen Blixen – zij is beroemd geworden door de film ‘Out of Africa’, naar het boek over haar leven in Kenia

Mombasa

Mombasa is dé havenstad van Kenia, wat door een dam en twee bruggen met het vasteland verbonden is. Mombasa ademt een oosterse sfeer en wordt beheerst door de oude Portugese vesting Fort Jesus uit 1592. Het oude stadscentrum, Old Town, is een bezoek waard met zijn smalle, oude straatjes en kleurrijke markten.
Voor een strandvakantie is Mombasa ook geliefd, vooral het vasteland bij Mombasa met mooie stranden. Een aanrader is een boottocht met een dhow te maken, een Arabisch zeilschip, van hout gemaakt.

Diani Beach

De witte zandstranden van Diani Beach liggen ten noorden en ten zuiden van Mombasa. Deze kilometers lange, langzaamaflopende stranden, heeft prachtige koraalriffen en biedt de duiksporter ook veel.

Malindi

Malindi is van oorsprong een Afrikaans vissersdorp, wat nu is uitgegroeid tot een badplaats. Het biedt veel sportmogelijkheden, zoals windsurfen, diepzeevissen, snorkelen en duiken.

Lamu eiland

Lamu eiland is een autovrij eiland, gelegen in de Indische Oceaan, ten noorden van Malindi. Het vervoer is de ezel.

Meren en berggebieden

De meren in Kenia bieden, buiten de natuurparken en reservaten in de omliggende omgeving, een prachtige flora die door het vochtige klimaat een kans krijgen om schitterend te groeien en bloeien.
De meren:
 • het Naivashameer – paradijs voor ornithologen
 • het Nakurumeer – bekend om grote kolonie’s flamingo’s
 • het Baringomeer – men kan een boottocht maken naar het eiland Al Kokwa met heetwaterbronnen en zwavelvelden
 • het Rudolfmeer of Turkameer – een 250 kilometerlange ‘woestijnzee’ met lavarotsen en dode vulkanen
 • het Victoriameer – gelegen op de grens met Uganda

Mount Kenya is erg geliefd bij toeristen. Met een hoogte van 5.199 meter is het de hoogste top van de Oost Afrikaanse Slenk. Vlakbij de grens van Uganda ligt Mount Elgon, met een hoogte van 4.321 meter. Het is een dode vulkaan met één van de grootste kraters ter wereld.

Nationale parken

Kenia heeft ongeveer 17 nationale wildparken. Daarvan liggen ten zuiden van Nairobi de grootste, qua oppervlak, en worden daarom ook het meest bezocht.
De volgende nationale parken zijn belangrijk in Kenia:

Tsavo National Park

 • Ongeveer 20.000 km2
 • Het grootste nationale park van Kenia
 • Alle Afrikaanse diersoorten leven hier
 • Speciaal is hier de grootste olifantenpopulatie ter wereld: Elephant Country
 • Beroemd zijn in dit park de watervallen Mzima Springs

Aberdare National Park

 • Het woongebied van de Kikuyu stammen
 • Uitbundige flora en fauna
 • Wereldberoemd is de ‘Treetops’: boomhotel

Mount Kenya National Park

 • Ligt rondom de toppen van een gebergte
 • Prachtig natuurgebied
 • Voldoende wild

Samburu Game Reserve

 • Wonen zeldzame netgiraffen en grevyzebra’s
 • Veel leeuwen en luipaarden
 • De Nyiro rivier stroomt door het wildpark, welke bekend staat om krokodillen en vele vogelsoorten
 • Dit gebied is het woongebied van de Keniaanse nomadenstam Samburu en Turkana

De ‘Big Five’ bestaat uit: de olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn
Het zuiden van Kenia wordt Masai-country genoemd. Dit om de kleurrijke Masai bevolking die hier woont. Masai Amboseli Game Reserve, gelegen aan de voet van de Kilimanjaro, vormt een mooie coulisse voor dit park. Vooral rond het zoutmeer Lake Amboseli is veel groot wild. Hier is de kans op de ‘Big Five’ erg groot.

Masai Mara Game Reserve vormt een eenheid met het beroemde Serengeti National Park. Het heeft een prachtige dierenrijkdom en was tevens het decor van de film ‘Out of Africa’.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je wilt weten over KeniaAlles wat je wilt weten over KeniaKenia. Misschien niet het eerste land dat je te binnen schiet als je een vakantiebestemming zoekt, maar toch is het abso…
Nationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in KenyaNationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in KenyaHet oudste nationale park van Kenya is Tsavo. Tsavo wordt door de autoweg van Nairobi naar Mombasa in tweeën gedeeld. Ts…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…

Zimbabwe, een tastbare magieZimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen k…
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.