Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+Brandenburg

De overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren, Saksen-Anhalt en Brandenburg.

Mecklenburg-Vorpommeren Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommeren herkent men aan zijn uitgestrekte landbouwgebieden, bossen en meer dan duizend meren en meertjes. Belangrijke steden vindt men aan de Oostzeekust, zoals Rostock, Warnemünde, Wismar en Stralsund.

Rostock
Rostock, een oude Hanzestad, is de grootste havenstad van Mecklenburg. De oudste universiteit van Noord-Europa staat ook in Rostock. Schwerin, de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommeren gelegen aan het Schweriner Meer, bezit een prachtig hertogelijk paleis.

Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt bezit een rivierlandschap van de Elbe en een bosrijk gebied, wat het deel van Harz is. Hier liggen ook prachtige stadjes met vakwerkhuizen, zoals Wernigerode. Indrukwekkend om te zien zijn de rotsformaties, met Brocken het hoogste punt (1.142 meter).

Wittenberg

De theoloog-filosoof Maarten Luther woonde en werkte lange tijd in Wittenberg. Hij gaf de bijnaam Lutherstadt dan ook aan Wittenberg. De Slotkerk bevindt zich hier, waar tevens het graf van Luther is.

Magdeburg is de hoofdstad van Saksen-Anhalt. Magdeburg heeft veel middeleeuwse kerken, mooi gelegen aan de Elbe.

Brandenburg

Brandenburg ligt rondom Berlijn. Lange tijd was Brandenburg ook een eenheid met Berlijn. Vele beken, rivieren en meren vormen een afwisseling in het lichte heuvellandschap met talrijke dennenbossen. De meren rondom Berlijn en de rivieren Havel en Spree bieden de watersporters veel mogelijkheden.
Ten zuidoosten van Berlijn ligt het natuurgebied Spreewald.

Potsdam

Potsdam, een mooie excursie vanuit Berlijn. Het was de vroegere residentie van de koningen van Pruisen en het is nu de hoofdstad van Brandenburg. Rondom de stad liggen de Havelmeren, wat erg geliefd is bij de watersporters.

Bezienswaardigheden

Zeker een bezoek waard in Brandenburg is:
  • het park van Sanssouci met het slot Sanssouci van Frederik de Grote
  • het Nieuwe Paleis
  • de Orangerie
  • het paleis Cecilienhof in 1945 werd hier de conferentie van Potsdam gehouden
  • het paleis Charlottenhof
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, algemene informatieDuitsland, onze oosterburen. Een land wat negen keer zo groot is als Nederland en wordt omringd door negen Europese land…
Postzegels: Verzamelgebied DuitslandPostzegels: Verzamelgebied DuitslandIn 1841 was het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat gebruik maakte van een postzegel als bewijs dat voor verzending…
UNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzUNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzDe UNESCO Werelderfgoedlijst staat vol met zaken die voor het nageslacht bewaard dienen te blijven. Een vermelding op de…
Een huis kopen voor een prikkie in Oost-DuitslandIn de voormalige DDR wachten heel wat huizen op een nieuwe eigenaar. Er zijn te weinig potentiële kopers te vinden in de…

Kenia, combinatie van strand en safariHet is Kenia gelukt om als eerste als één van de Afrikaanse landen belangstelling te wekken voor de toeristische mogelij…
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 22-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.